Τελευταία Νέα
Διεθνή

Γαλλία: Δεν διευρύνει το πρόγραμμα έκδοσης νέου χρέους – Ανοδική αναθεώρηση για το έλλειμμα το 2021

Γαλλία: Δεν διευρύνει το πρόγραμμα έκδοσης νέου χρέους – Ανοδική αναθεώρηση για το έλλειμμα το 2021
Το Παρίσι προτίθεται να προχωρήσει στη έκδοση ομολόγων συνολικού ύψους 260 δισ. ευρώ (όσο και το 2020), μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης διάρκειας, όπου δεν περιλαμβάνεται αναχρηματοδότηση παλαιότερων ομολόγων.
Καμία πρόθεση να αλλάξει το σχεδιασμό αναφορικά με την έκδοση νέου χρέους το 2021 δεν έχει η κυβέρνηση της Γαλλίας, παρά το γεγονός ότι το έλλειμμα για το επόμενο έτος αναθεωρήθηκε ανοδικά, όπως ανακοίνωσε σήμερα η Υπηρεσία Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (AFT ).
Βάσει του αρχικού σχεδιασμού το Παρίσι προτίθεται να προχωρήσει στη έκδοση ομολόγων συνολικού ύψους 260 δισ. ευρώ (όσο και το 2020), μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης διάρκειας, εκδόσεις στις οποίες δεν προβλέπονται αναχρηματοδότηση παλαιότερων ομολόγων.
Πέραν των δεδομένων εκδόσεων 3τούς, 5ετούς και 10ετούς διάρκειας, η AFT θα εξετάσει και το ενδεχόμενο κυκλοφορίας 30ετίας και 50ετίας.
Παράλληλα στα σχέδια είναι και η έκδοση ενός δεύτερου πράσινου ομολόγου με ορίζοντα χρόνου ωρίμανσης τα 20 έτη, ενώ θα δημοπρατηθούν και δύο 10ετίες συνδεμένες με τον πληθωρισμό, μία με αυτόν της Ευρωζώνης και μία με της Γαλλίας.
Τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα στα οποία διαπραγματεύονται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων των χωρών της Ευρωζώνης, προσφέρει ισχυρό κίνητρο για τις κυβερνήσεις τους και τα υπουργεία Οικονομικών να προβούν σε εκδόσεις χρέους, ειδικότερα μετά την ευρείας κλίμακας χρηματοδότηση που χρειάσθηκαν για να αντιμετωπίσουν την κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Βραχυπρόθεσμα έντοκα γραμμάτια

Η γαλλική κυβέρνηση θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα τις εκτιμήσεις της για το έλλειμμα το 2020 στο προσχέδιο για τον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους, στο οποίο προβλέπεται να συμπεριλάβει και τις δαπάνες για τον κορωνοϊό, για πρώτη φορά μετά την πρώτη έκδοση του προσχεδίου τον Σεπτέμβριο.
Όπως επισημαίνει η AFT στην ανακοίνωσή της το μεγαλύτερο έλλειμμα θα καλυφθεί από την αύξηση του κυκλοφορούντος ποσού των βραχυπρόθεσμων εντόκων γραμματίων, καθώς και με τη χρήση άλλων πηγών ρευστότητας.
Με τα τωρινά δεδομένα το ύψος των εντόκων γραμματίων αναμένεται να είναι κατά 18,8 δισ. ευρώ υψηλότερο από του κυκλοφορούντος το 2020 και η AFT προσδοκά σε περαιτέρω 3,5 δισ. ευρώ από τις εναλλακτικές πηγές ρευστότητας.
Επιπρόσθετα η κρατική υπηρεσία προτίθεται να μιμηθεί τις κυβερνήσεις άλλων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων με μία νέα διευκόλυνση repo, η οποία θα αποδεσμεύσει έως 20 δισ. ευρώ μέσω βραχυπροθέσμων συμφωνιών επαναγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης