Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε συμφωνία η Γερμανία με Πολωνία και Ουγγαρία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ - Ραγδαίες εξελίξεις ενόψει Συνόδου

Σε συμφωνία η Γερμανία με Πολωνία και Ουγγαρία για τον προϋπολογισμό της ΕΕ - Ραγδαίες εξελίξεις ενόψει Συνόδου
Tο σχέδιο για τον πολυετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό περιλαμβάνεται και το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, από το οποίο η Ελλάδα θα λάβει 32 δισ. ευρώ
Λύση στο αδιέξοδο που έχουν δημιουργήσει η Ουγγαρία και η Πολωνία για την έγκριση του πολυετούς προϋπολογισμού ύψους 2,2 τρισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης φαίνεται ότι έδωσε η γερμανίδα καγκελάριος Angela Merkel, καθώς όπως διαρρέεται υπήρξε συμφωνία των τριών.
Να σημειωθεί ότι η ΕΕ προσχηματικά κατηγορεί την Ουγγαρία για το κράτος δικαίου καθώς οι διαφωνίες εστιάζονταν στην απόφαση της Ουγγρικής κυβέρνησης υπό τον V. Orban να μην δέχεται ποσόστωση λαθρομεταναστών.
Την συμφωνία μεταξύ Γερμανίας, Ουγγαρίας και Πολωνίας
επιβεβαίωσε και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Πολωνίας, Jarosław Gowin, ο οποίος ανέφερε ότι ο συμβιβασμός για τον προϋπολογισμό περιμένει τώρα την έγκριση όλων των άλλων μελών της ΕΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή, στις 10 και 11 Δεκεμβρίου 2020.
Η Πολωνία και η Ουγγαρία είχαν ασκήσει veto για το μαζικό σχέδιο χρηματοδότησης λόγω αντιρρήσεων για τη δέσμευση χρηματοδότησης σε περίπτωση μη τήρησης του κράτους δικαίου.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι στο σχέδιο για τον πολυετή ευρωπαϊκό προϋπολογισμό περιλαμβάνεται και το Ταμείο Ανάκαμψης ύψους 750 δισ. ευρώ, από το οποίο η Ελλάδα θα λάβει 32 δισ. ευρώ.
Πάντως, μόλις δύο ημέρες νωρίτερα, στις 7 Δεκεμβρίου 2020, ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki εξέφρασε την υποψία ότι ο μηχανισμός του κράτους δικαίου αποσκοπεί στη μη ενεργοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και στην κηδεμονία των Βρυξελλών.
Η προσπάθεια εισαγωγής του μηχανισμού (ελέγχου των αρχών) του κράτους δικαίου στη διαδικασία κατανομής των κονδυλίων του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά το veto της Ουγγαρίας και της Πολωνίας «θα μπορούσε να είναι ένα παιχνίδι που παίζουν ορισμένοι εμπλεκόμενοι, ώστε το ευρωπαϊκό Ταμείο Aνάκαμψης να μην ενεργοποιηθεί.

Οι όροι της συμφωνίας όπως του κατέγραψε το BN στις 9 Δεκεμβρίου 2020:
O συμβιβασμός που «ενορχηστρώθηκε» από τη Γερμανία θα τεθεί επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της ΕΕ την Πέμπτη (10/12) στις Βρυξέλλες, όπου πιθανότατα θα εγκρίνουν τη συμφωνία.
Η πρόταση που υιοθετήθηκε εξακολουθεί να συνδέει τις εκταμιεύσεις από το Ταμείο με την υιοθέτηση των αρχών του κράτους δικαίου, αν και κυρώσεις (που αναφέρονται ως ρήτρα αιρεσιμότητας) δεν μπορούν να ενεργοποιηθούν προτού το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφανθεί σχετικά με τη νομιμότητα των νέων κανόνων, μια διαδικασία που θα μπορούσε να διαρκέσει περισσότερο από ένα έτος, εξήγησε ο αξιωματούχος.
Νωρίτερα, ο Πολωνός αναπληρωτής πρωθυπουργός Jaroslaw Gowin είχε δηλώσει πως έχει επιτευχθεί συμφωνία με τη Γερμανία, η οποία έχει αυτή την περίοδο την προεδρία της ΕΕ, ανοίγοντας τον δρόμο για συμβιβασμό. Γερμανίδα αξιωματούχος είπε πως δεν έχει βρεθεί ακόμη λύση και πως όλα τα κράτη-μέλη πρέπει να συμφωνήσουν.

Η κοινή δήλωση

Σύμφωνα με τους Financial Times που αποκάλυψαν τους όρους της συμφωνίας σε δημοσίευμα στις 9 Δεκεμβρίου 2020, το κείμενο εργασίας συζητήθηκε από πρέσβεις των χωρών- μελών της ΕΕ το απόγευμα της Τετάρτης (12/10).
Σύμφωνα με το προσχέδιο της κοινής δήλωσης, θα καθίσταται σαφές ότι η ΕΕ θα αντιμετωπίζει τα κράτη μέλη ισότιμα κατά την εφαρμογή του μηχανισμού του κράτους δικαίου και δεν θα κάνει διακρίσεις όσον αφορά κάποια μεμονωμένη χώρα.
Οι νέοι κανόνες θα ισχύουν μόνο για τον επόμενο προϋπολογισμό της ΕΕ από το 2021, και όχι για τα υπάρχοντα κονδύλια - κάτι που αποτελεί διαρκή απαίτηση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Vicror Orban
Επίσης, επισημαίνεται ότι η Κομισιόν θα οριστικοποιήσει τις κατευθυντήριες γραμμές που χρειάζονται για να θεσπίσει τους νέους κανόνες μόνο μετά την ολοκλήρωση οποιασδήποτε νομικής πράξης που αμφισβητεί τους κανόνες αυτούς στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Αυτό θα μπορούσε να συνεπάγεται σημαντική καθυστέρηση πριν τεθούν σε ισχύ τα μέτρα για την ισχύ του κράτους δικαίου.
Η Πολωνία και η Ουγγαρία υποστήριξαν ότι ο μηχανισμός του κράτους δικαίου παραβιάζει τη συνθήκη της ΕΕ - ισχυρισμός που απορρίφθηκε από την Κομισίον και άλλα κράτη μέλη.
Κοινή δήλωση θα διαβεβαιώνει τις Ουγγαρία και Πολωνία ότι η απλή διαπίστωση παραβίασης του κράτους δικαίου δεν θα προκαλούσε την εφαρμογή ποινών με βάση τον μηχανισμό του κράτους δικαίου – ο μηχανισμός αυτός θα ενεργοποιείται όταν εγείρονται σοβαροί λόγοι για την προστασία των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ όπως στην περίπτωση της διάχυτης κυβερνητικής διαφθοράς.
Επίσης θα επιβεβαιώνεται ότι μια μόνο χώρα μπορεί να προκαλέσει τη λεγόμενη επείγουσα διακοπή της διαδικασίας επιβολή κυρώσεων, πράγμα που σημαίνει ότι η διαφορά θα εξεταστεί από τους ηγέτες της ΕΕ, οι οποίοι θα «προσπαθήσουν» να επιτύχουν μια κοινή θέση επί του θέματος.
Αυτό, ωστόσο, δεν δίνει το δικαίωμα veto σε ένα κράτος όσον αφορά την επιβολή εναντίον του ποινών.
Το σχέδιο συμφωνίας πρέπει να υπογραφεί από τα άλλα κράτη-μέλη στη Σύνοδο Κορυφής και να γίνει αποδεκτό και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Image
Τι ανέφερε το bankingnews.gr από τις 7 Δεκεμβρίου 2020

EE: Τελεσίγραφο λίγων ημερών σε Ουγγαρία και Πολωνία για την άρση του veto, διαφορετικά εφαρμογή του Σχεδίου Β

Στενεύουν πλέον τα περιθώρια για Ουγγαρία και Πολωνία, καθώς η Ε.Ε. τους έστειλε τελεσίγραφο να άρουν το veto τους απέναντι στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο επταετές πλαίσιο κοινοτικού προϋπολογισμού, διαφορετικά κινδυνεύουν να χάσουν κονδύλια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ.
Κορυφαίος διπλωμάτης των Βρυξελλών διαμήνυσε ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η Ε.Ε. θα προχωρήσει στο «Σχέδιο Β», θέτοντας σε λειτουργία το Ταμείο Ανάκαμψης χωρίς τη συμμετοχή Πολωνίας και Ουγγαρίας.
Ο διπλωμάτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δεν έδωσε λεπτομέρειες του σχεδίου, λέγοντας απλώς ότι είναι ακόμη άγνωστο πόσο καιρό θα χρειαστεί για την υλοποίησή του.

Σε εφαρμογή το Σχέδιο Β΄

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel, της οποίας η χώρα έχει την κυλιόμενη προεδρία της Ε.Ε., προσπάθησε να μεσολαβήσει για την επίτευξη συμβιβασμού πριν από τη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης.
Ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος απηύθυνε νέο μήνυμα προς τις εν λόγω χώρες για συμφωνία όσον αφορά τον προϋπολογισμό της ΕΕ, όπου συμπεριλαμβάνεται και το Ταμείο Ανάκαμψης, τονίζονας ότι σε διαφορετική περίπτωση οι Βρυξέλλες θα προχωρήσουν στο plan B.
Όπως μεταδίδει το Reuters, σύμφωνα με το σενάριο Β, το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ 750 δισ. ευρώ θα υλοποιηθεί χωρίς την Πολωνία και την Ουγγαρία.
Σε αυτή την περίπτωση, ο προϋπολογισμός της ΕΕ 1,1 τρισ. ευρώ θα παραμείνει μπλοκαρισμένος.

Γιατί αντιδρούν οι δύο χώρες

Πολωνία και Ουγγαρία θεωρούν ότι η σύνδεση του Ταμείου Ανάκαμψης με τις διατάξεις περί κράτους δικαίου συνιστά παραβίαση της εθνικής τους κυριαρχίας
και απειλή για τον πολιτικό τους σχεδιασμό.
Πρόκειται για ζητήματα που άπτονται της Ελευθερίας του Τύπου, της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού.
Θεωρούν επίσης την καθιέρωση ενός νέου μηχανισμού κυρώσεων αντίθετο με τη Συνθήκη της ΕΕ και υποστηρίζουν ότι απαιτεί τροποποίηση που θα χρειαζόταν ομοφωνία.
Ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Viktor Orban δήλωσε ότι η αποδοχή των νέων κριτηρίων θα ισοδυναμούσε με πολιτική «αυτοκτονία» γι 'αυτόν, όπως σημειώνει το Bloomberg.
Ο Πολωνός ομόλογός του Mateusz Morawiecki είπε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να αποδεχθεί τον νέο μηχανισμό.

Σύνδεση χρηματοδότησης και κράτος - δικαίου

Η ΕΕ έχει επικριθεί για τη χρηματοδότηση κρατών  - μελών που υπονομεύουν τις αξίες της.
Η ΕΕ είχε ήδη έναν μηχανισμό για να καταφύγει σε περίπτωση κατά την οποία ένα κράτος – μέλος διέπραττε σοβαρές παραβιάσεις του κράτους δικαίου.
Πρόκειται για το άρθρο 7, μία διαδικασία όμως που κρίθηκε αναποτελεσματική.
Η σύνδεση της χρηματοδότησης με το κράτος δικαίου θεωρήθηκε ως ένας πιο αποτελεσματικός τρόπος για να εξαναγκάσει τις κυβερνήσεις να συμμορφωθούν με κοινά πρότυπα, αλλά η οικονομική κρίση που προκλήθηκε από την πανδημία, μετέφερε το ζήτημα αυτό χρονικά πίσω.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης