Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brexit: Συμφωνία για αφαίρεση των άρθρων που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο - Άρση ενός βασικού εμποδίου για την εμπορική συμφωνία

Brexit: Συμφωνία για αφαίρεση των άρθρων που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο - Άρση ενός βασικού εμποδίου για την εμπορική συμφωνία
Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει από το νομοσχέδιο τις ρυθμίσεις που παραβιάζουν την συμφωνία αποχώρησης
Την επίτευξη συμφωνίας επί της αρχής για όλα τα θέματα που αφορούν τη συμφωνία αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.
Η συμφωνία είναι ανεξάρτητη των διαπραγματεύσεων για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο, ωστόσο αίρει ένα βασικό εμπόδιο, καθώς οι Βρυξέλλες είχαν προειδοποιήσει ότι δεν επρόκειτο να υπάρξει εμπορική συμφωνία, εάν το Λονδίνο επέμενε στην αποξήλωση της συμφωνίας αποχώρησης.
Ανακάμπτοντας από τις απώλειες των τελευταίων ημερών, η στερλίνα ενισχύθηκε στα 1,3367 δολ.

Ο Michael Gove, κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης του Boris Johnson ανακοίνωσε ότι «υπήρξε επί της αρχής συμφωνία για όλα τα θέματα, κυρίως αναφορικά με το Πρωτόκολλο για την Ιρλανδία και την Βόρεια Ιρλανδία».
Η Βρετανία ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει από το νομοσχέδιο τις ρυθμίσεις που παραβιάζουν την συμφωνία αποχώρησης, αφού έφθασε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την εφαρμογή της.
Πλέον, η Βρετανία θα αποσύρει τα άρθρα 44, 45 και 47 του Νομοσχεδίου για την Εσωτερική Αγορά (Internal Market Bill) και δεν θα εισαγάγει άλλες αντίστοιχες ρυθμίσεις στο Νομοσχέδιο περί Φορολογίας (Taxation Bill), ανακοίνωσε η βρετανική κυβέρνηση.
Τα άρθρα αυτά παραβίαζαν την συμφωνία αποχώρησης και, κατά συνέπεια, το διεθνές δίκαιο.
Η συμφωνία διασφαλίζει ότι η συμφωνία αποχώρησης θα είναι σε πλήρη ισχύ την 1η Ιανουαρίου, ανακοίνωσε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Maros Sefcovic.
Image
Η αντίδραση της Ιρλανδίας

Η κυβέρνηση της Ιρλανδίας χαιρέτισε την συμφωνία επί της αρχής ανάμεσα στην ΕΕ και την Βρετανία για τον τρόπο εφαρμογής του Πρωτοκόλλου για την Βόρεια Ιρλανδία, με την επιβολή ελέγχων, ρυθμιστικού πλαισίου και γραφειοκρατικών διατυπώσεων στην περιοχή.
Το Πρωτόκολλο της Βόρειας Ιρλανδίας αποτελεί μέρος της συμφωνίας του διαζυγίου και προλαμβάνει την επαναφορά ενός «σκληρού» συνόρου ανάμεσα στην Βόρεια Ιρλανδία, επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου, και την Δημοκρατία της Ιρλανδίας, και μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, διατηρώντας την Βόρεια Ιρλανδία εντός της τελωνειακής ένωσης και της ενιαίας αγοράς για τα προϊόντα μετά την 31η Δεκεμβρίου, οπότε το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο (δηλαδή η Βρετανία) θα αποχωρήσει πλήρως από την Ενωση.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης