Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΕ: Μοντέλο «Magnitsky» για κυρώσεις με το βλέμμα στραμμένο στην Τουρκία στις 10 και 11/12

ΕΕ: Μοντέλο «Magnitsky» για κυρώσεις με το βλέμμα στραμμένο στην Τουρκία στις 10 και 11/12
Οι αλλαγές στο μηχανισμό επιβολής κυρώσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης λίγο πριαν απο την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου
Η ΕΕ θα επιβάλει κυρώσεις σε φερόμενους σοβαρούς παραβάτες των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο βάσει ενός νέου νομοθετικού πλαισίου που συμφωνήθηκε τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 - ενώ ποικίλες ομάδες πίεσης ζήτησαν αμέσως να διευρυνθεί για την αντιμετώπιση της διεθνούς διαφθοράς, σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times.
Το γεγονός αποτελεί σημαντική εξέλιξη εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της 10ης Δεκεμβρίου όπου αναμένονται αποφάσεις όσον αφορά την τουρκική παραβατικότητα στο Ανατολικό Αιγαίο και την αμφισβήτηση της θαλάσσιας δικαιοδοσίας

ΗΠΑ, Καναδάς και Βρετανία

Οι ευρωπαϊκοί κανόνες επιβολής κυρώσεων επικεντρώνονται στα εγκλήματα της γενοκτονίας, τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως βασανιστήρια, κρατικές δολοφονίες και αυθαίρετες συλλήψεις, ενόψει εντεινόμενων ανησυχιών για τα φαινόμενα αυταρχισμού και ανομίας παγκοσμίως.
Η εν λόγω κίνηση των «27» πραγματοποιήθηκε αφού οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο δημιούργησαν παρόμοια συστήματα για τη δυνατότητα επιβολής απαγορεύσεων ταξιδίων και παγώματος περιουσιακών στοιχείων - και τα χρησιμοποίησαν εναντίον ατόμων από χώρες όπως η Ρωσία, η Σαουδική Αραβία και η Μιανμάρ.
Το νέο καθεστώς της ΕΕ όσον αφορά τις κυρώσεις που συμφωνήθηκε από τους υπουργούς Εξωτερικών στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα (9/12) θα στοχεύει τόσο όσον αφορά άτομα όσο και οντότητες (εταιρείες, ενώσεις ατόμων κ.ο.κ).
Θα περιλαμβάνει μια πρόσθετη διάταξη που θα απαγορεύει σε οποιονδήποτε είτε οποιονδήποτε οργανισμό εντός της ΕΕ να χορηγεί κεφάλαια σε αυτούς τελούν υπό το καθεστώς κυρώσεων, είτε άμεσα είτε έμμεσα.

Αυταρχικοί ηγέτες

Ο Bill Browder, ο επενδυτής που έχει κάνει εκστρατεία για την επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανά τον κόσμο, χαιρέτισε την απόφαση της ΕΕ ως «ιστορική».
Η σχετική νομοθεσία που υιοθετούνται σε διάφορες χώρες του δυτικού κόσμου είναι ευρέως γνωστή ως Magnitsky Acts, από τον Ρώσο λογιστή του Browder Sergei Magnitsky, ο οποίος πέθανε κρατούμενος το αφού κατηγορήθηκε για μεγάλης κλίμακα φορολογική απάτη.
Η Svetlana Tikhanovskaya, ηγετική προσωπικότητα της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, χαιρέτισε και αυτή το νέο καθεστώς το κυρώσεων της ΕΕ ως «εξαιρετικά σημαντικό» για τη χώρα της εν όψει της αυταρχικής άσκησης της εξουσίας από τον πρόεδρο Alexander Lukashenko.
«Θα χρησιμεύσει ως ένα πρόσθετο μέσο πίεσης στο αυταρχικό καθεστώτος, επιτρέποντας τη δίωξη των ατόμων που είναι υπεύθυνα για τη βία κατά των διαδηλωτών», ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter.
Όμως, όσον αφορά τη νομοθεσία «Magnitsky» τίθεται το ερώτημα εάν θα διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής τους στο πλαίσιο της κατάχρησης εξουσίας είτε αυτό θα συρρικνωθεί λόγω πολιτικών διευθετήσεων.

Κανόνες για τη διαφθορά

Μια ομάδα 15 οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών, όπως το Ινστιτούτο Ευρωπαϊκής Πολιτικής της Ανοικτής Κοινωνίας, η Διεθνής Διαφάνεια της ΕΕ χαιρέτισαν την κίνηση της ΕΕ, αλλά ζήτησαν πρόσθετους κανόνες για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Αυτά ήδη υπάρχουν στα συστήματα κυρώσεων των ΗΠΑ και του Καναδά και εξετάζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο, για να συνάδουν με τη νομοθεσία για τη φυσική κακοποίηση ατόμων και κοινωνικών ομάδων.
«Η ύπαρξη και των δύο αυτών στοιχείων θεωρείται απαραίτητη για την αντιμετώπιση του τρόπου με τον οποίο βρώμικες συμφωνίες και η λεηλασία του κράτους από διεφθαρμένους ηγέτες μπορούν να οδηγήσουν σε συγκρούσεις και παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», ανέφερε κοινή δήλωση των 15 ομάδων.
«Η διαφθορά διατηρεί την οικονομική και πολιτική εξουσία των κλεπτοκράτων και των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αφαιρεί τους δημόσιους πόρους από τον λαό, καταστρέφει τα συστήματα λογοδοσίας και υπονομεύει τις ίδιες τις αρχές της Δημοκρατίας», επισημαίνεται.
Οι υπουργοί εξωτερικών της ΕΕ αποφασίζουν αποφασίσουν ποιος θα συμπεριληφθεί στο πλαίσιο των κυρώσεων, βάσει των προτάσεων των κρατών μελών ή του Josep Borrell, του επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής.
Προστίθεται ένα ακόμη όπλο στη φαρέτρα της εξωτερικής πολιτικής έναντι της τουρκικής προκλητικότητας, ίδωμεν εάν πώς θα χρησιμοποιηθεί.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης