Τελευταία Νέα
Διεθνή

EE: Τελεσίγραφο λίγων ημερών σε Ουγγαρία και Πολωνίας για την άρση του veto, διαφορετικά εφαρμογή του Σχεδίου Β

EE: Τελεσίγραφο λίγων ημερών σε Ουγγαρία και Πολωνίας για την άρση του veto, διαφορετικά εφαρμογή του Σχεδίου Β
Εκτός των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης οι δύο χώρες, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg
Στενεύουν πλέον τα περιθώρια για Ουγγαρία και Πολωνία, καθώς η Ε.Ε. τους έστειλε τελεσίγραφο να άρουν το veto τους απέναντι στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο επταετές πλαίσιο κοινοτικού προϋπολογισμού, διαφορετικά κινδυνεύουν να χάσουν κονδύλια πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ, όπως προειδοποίησαν κοινοτικοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg στις 7 Δεκεμβρίου 2020. 
Κορυφαίος διπλωμάτης των Βρυξελλών διαμήνυσε ότι εάν δεν υπάρξει συμφωνία, η Ε.Ε. θα προχωρήσει στο «Σχέδιο Β», θέτοντας σε λειτουργία το Ταμείο Ανάκαμψης χωρίς τη συμμετοχή Πολωνίας και Ουγγαρίας.
Ο διπλωμάτης που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, δεν έδωσε λεπτομέρειες του σχεδίου, λέγοντας απλώς ότι είναι ακόμη άγνωστο πόσο καιρό θα χρειαστεί για την υλοποίησή του. 
Στο μεταξύ, δεν υπάρχει καμία ένδειξη υπαναχώρησης από Ουγγαρία και Πολωνία, οι οποίες έχουν μπλοκάρει το πακέτο της Ε.Ε. ύψους 2,2 τρισ. δολαρίων. 
Οι δύο χώρες αρνούνται να συνδέσουν τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια με τις αξίες του κράτους δικαίου και τις δημοκρατικές διαδικασίες. 
«Μίλησα με τους Πολωνούς συναδέλφους μου και συμφωνήσαμε ότι θα πορευθούμε μαζί και δεν επιτρέψουμε σε τίποτε να μας διχάσει», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijjartoμετά τη συνάντηση του είχε με ομολόγους του από τις χώρες της Ε.Ε.

Σε εφαρμογή το Σχέδιο Β΄

Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel, της οποίας η χώρα έχει την κυλιόμενη προεδρία της Ε.Ε., προσπάθησε, χωρίς επιτυχία, να μεσολαβήσει για την επίτευξη συμβιβασμού πριν από τη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης. 
Είναι πλέον αβέβαιο και κατά πόσο θα τηρηθεί και το τελευταίο τελεσίγραφο που έστειλε η Ε.Ε., καθώς τα συμφέροντα που διακυβεύονται είναι πολύ μεγάλα. 
Άλλος διπλωμάτης από τις Βρυξέλλες ανέφερε ότι πολλοί ηγέτες εμφανίζονται απρόθυμοι για παρατεταμένες συζητήσεις με την Πολωνία και την Ουγγαρία στη σύνοδο κορυφής γι΄αυτό και απέφυγαν περαιτέρω δηλώσεις. 
Επίσης, δύο κυβερνητικοί αξιωματούχοι από χώρες μέλη της Ε.Ε. επιβεβαίωσαν ότι είναι έτοιμο για εφαρμογή το Σχέδιο Β, εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία αυτή την εβδομάδα. 

Διχασμός στην Πολωνία

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Mateusz Morawiecki δήλωσε σε εφημερίδα της χώρας του ότι ακόμη και εάν «κοπούν» τα κονδύλια, η Πολωνία δεν θα πληγεί λόγω κρατικών επενδυτικών προγραμμάτων. 
Αντίθετα, ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησής του Jaroslaw Gowin προειδοποίησε για πλήθος προβλημάτων, σε περίπτωση που η χώρα του αποκλειστεί. 
Πολύ περισσότερο, εξέφρασε την υποψία ότι λίγο πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής ο μηχανισμός του κράτους δικαίου αποσκοπεί στη μη ενεργοποίηση του Ταμείου ανάκαμψης και στην κηδεμονία των Βρυξελλών
Η προσπάθεια εισαγωγής του μηχανισμού (ελέγχου των αρχών) του κράτους δικαίου στη διαδικασία κατανομής των κονδυλίων του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρά το veto της Ουγγαρίας και της Πολωνίας «θα μπορούσε να είναι ένα παιχνίδι που παίζουν ορισμένοι εμπλεκόμενοι, ώστε το ευρωπαϊκό Ταμείο Aνάκαμψης να μην ενεργοποιηθεί. 
Μήπως οι παίκτες αυτού του παιχνιδιού οι οποίοι είναι στην πραγματικότητα οι μεγαλύτεροι ωφελημένοι της κοινής εσωτερικής αγοράς, δεν έχουν καμία διάθεση να πληρώνουν στο κοινό Ταμείο;», γράφει ο πολιτικός του κυβερνώντος εθνικο-λαϊκιστικού κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) σε άρθρο του το οποίο φιλοξενείται στο αυριανό φύλλο της οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης