Τελευταία Νέα
Διεθνή

Brexit: Διαμάχη Γαλλίας και Βρετανίας για την αλιεία – Τι ζητά το Παρίσι

Brexit: Διαμάχη Γαλλίας και Βρετανίας για την αλιεία – Τι ζητά το Παρίσι
Το θέμα της αλιείας από τα κορυφαία στις διαπραγματεύσεις Βρετανίας – ΕΕ για μία εμπορική συμφωνία
Η Γαλλία θεωρεί δεδομένο ότι, σε οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία της ΕΕ με τη Βρετανία μετά το Brexit , οι αλιείς της δεν θα διατηρήσουν τις τρέχουσες ποσοστώσεις τους για τα αλιεύματα στα βρετανικά ύδατα, αλλά πρέπει να θεμελιωθεί μια συνθήκη για μια «μεγάλη και διαρκή» πρόσβαση, δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Clement Beaune.
Ο Beaune μιλώντας στη Journal de Dimanche ότι η Βρετανία δεν μπορεί αφενός να θέλει πρόσβαση στο σύνολο της ενιαίας αγοράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και αφετέρου να θέτει τους δικούς της όρους για την αλιεία.
«Γνωρίζουμε ότι οι μέρες της πλήρους πρόσβασης σε ποσοστώσεις αλιέων μας στα βρετανικά χωρικά ύδατα έχουν τελειώσει», δήλωσε ο Beaune.

Διαρκή πρόσβαση στα βρετανικά ύδατα ζητεί η Γαλλία
 
«Αλλά πρέπει να έχουμε μια μεγάλη και διαρκή πρόσβαση.»
Οι τελευταίες διαπραγματεύσεις για τη σύναψη συμφωνίας θα συνεχιστούν την Κυριακή (6/12) μετά τη διακοπή της Παρασκευής (4/12) για τα τρία ακανθώδη ζητήματα της αλιείας,  εγγυήσεις θεμιτού ανταγωνισμού και τρόπους επίλυσης μελλοντικών διαφορών.

Το μέλλον των διαπραγματεύσεων
 
Δεν είναι ακόμη σαφές εάν είτε η Βρετανία είτε το στρατόπεδο της ΕΕ είναι έτοιμοι να αλλάξουν τη θέση τους αρκετά προκειμένου να τεθούν οι βάσεις για μία νέα εμπορική συμφωνία από τη στιγμή που το Λονδίνο εγκαταλείψει και τυπικά την Ένωση στις 31 Ιανουαρίου.
Τις επόμενες μέρες, και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αποφασίσουν εάν θα συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις με την πεποίθηση ότι μια συμφωνία είναι εφικτή ή θα αποδεχτούν πως το τελικό αποτέλεσμα θα είναι ένα no deal Brexit, δήλωσε ο Beaune.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης