Διεθνή

Λευκορωσία: Νέες διαδηλώσεις κατά του προέδρου Lukashenko - Συλλήψεις και δημοσιογράφων

Λευκορωσία: Νέες διαδηλώσεις κατά του προέδρου Lukashenko - Συλλήψεις και δημοσιογράφων
Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Viasna 65 άνθρωποι έχουν προς το παρόν συλληφθεί
Στους δρόμους βγήκαν και πάλι οι Λευκορώσοι ζητώντας για μια ακόμη φορά την παραίτηση του προέδρου Lukashenko.
Στο πλευρό των διαδηλωτών και μέλη της  αντιπολίτευσης της Λευκορωσίας οι οποίοι οργανώνουν πλέον μικρές συγκεντρώσεις αντί των μαζικών διαδηλώσεων, που συνήθιζαν να πραγματοποιούν στο κέντρο της πρωτεύουσας.
"Στο Μινσκ και σε άλλες πόλεις, οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν σε διάφορα σημεία... παρά τις τυχαίες συλλήψεις περαστικών", σχολίασε το τηλεοπτικό δίκτυο Telegram NEXTA Live, που συντονίζει εν μέρει τις κινητοποιήσεις.
Σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση Viasna, 65 άνθρωποι έχουν προς το παρόν συλληφθεί, οι περισσότεροι στην πρωτεύουσα. Δύο Λευκορώσοι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν επίσης στο Γκρόντνο, στο δυτικό τμήμα της χώρας, κοντά στα σύνορα με την Πολωνία και τη Λιθουανία.
Από το πρωί, θωρακισμένα οχήματα εκτόξευσης νερού και άλλοι ειδικοί εξοπλισμοί των δυνάμεων επιβολής του νόμου αναπτύχθηκαν στο κέντρο του Μινσκ και η σύνδεση με μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως η εφαρμογή Telegram, που οι διαδηλωτές χρησιμοποιούν για να συντονιστούν, ήταν προβληματική σε ολόκληρη τη χώρα.
 
Συλλήψεις δημοσιογράφων

Η πρόσβαση στις κεντρικές πλατείες, τους σταθμούς του μετρό στο κέντρο του Μινσκ και τα κυβερνητικά κτίρια αποκλείστηκε.
"Κάθε κινητοποίηση είναι μια υπενθύμιση ότι οι Λευκορώσοι δεν θα παραδοθούν. Δεν θα επιτρέψουμε να μας στερήσουν τα δικαιώματά μας και να κλείσουμε τα μάτια στα εγκλήματα", δήλωσε στο Telegram η επικεφαλής της αντιπολίτευσης Svetlana Tihanovskaya, από το Βίλνιους, όπου έχει αυτοεξοριστεί.
Εδώ και κάποιες εβδομάδες, η αντιπολίτευση οργανώνει μικρότερου μεγέθους διαδηλώσεις, με τη συμμετοχή από λίγων εκατοντάδων έως μερικών χιλιάδων ανθρώπων.
Η καταστολή των μεγάλων διαδηλώσεων, με εκατοντάδες συλλήψεις, κατέστησε πολύ δύσκολη την οργάνωση μαζικών κινητοποιήσεων, όπου συμμετείχαν έως και 100.000 άνθρωποι, από τα μέσα Αυγούστου.
Οι Λευκορώσοι διαμαρτύρονται για την επανεκλογή Lukashenko, επισήμως νικητή των προεδρικών εκλογών της 9ης Αυγούστου με ποσοστό άνω του 80% των ψήφων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης