Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικανοί στη Γερουσία συντάσσονται με τη διακομματική πρόταση για το πακέτο μέτρων των 908 δισ. δολ.

ΗΠΑ: Οι Ρεπουμπλικανοί  στη Γερουσία συντάσσονται με τη διακομματική πρόταση για το πακέτο μέτρων των 908 δισ. δολ.
Συνομιλία McConnell (Ρεπουμπλικανοί) και Pelosi (Δημοκρατικοί) για επιτάχυνση στην επίτευξη συμφωνίας  καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια
H διακομματική πρόταση για το πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας από την κρίση της πανδημίας 908 δισεκατομμυρίων δολαρίων κέρδισε σημαντικό έδαφος στο Κογκρέσο την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου καθώς Ρεπουμπλικανοί γερουσιαστές εξέφρασαν την υποστήριξή τους σε και οι επικεφαλής της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων φάνηκαν να συγκλίνουν.
Ακόμα ασαφές, ωστόσο, ήταν πόσο πέρα από το πακέτο των 500 δισ. δολ. που έχει προτείνει εδώ και μήνες ο αρχηγός της πλειοψηφίας στη Γερουσίας Mitch McConnell είναι διατεθειμένος να πάει καθώς επιμένει ότι θα ήταν περιττό ένα πακέτο που θα προσεγγίζει το 1 τρισ. δολ.
Ο McConnell αισθάνθηκε πίεση ακόμη και από ορισμένους Ρεπουμπλικανούς, οι οποίοι πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου δεν ήταν πρόθυμοι να εγκρίνουν περισσότερες δαπάνες πέρα από τα 3 τρισεκατομμύρια δολάρια που έχουν ήδη θεσπιστεί.
Η κλιμάκωση της επιδημίας με τη γεωμετρική αύξηση κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων φαίνεται ότι οδηγεί τους Ρεπουμπλικανούς σε δεύτερες σκέψεις όσον αφορά τη προθυμία του για συμβιβασμό με τους Δημοκρατικούς για το πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας.

Επιδείνωση της κατάστασης

Ολοένα και περισσότερο, είπε ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Bill Cassidy, οι Ρεπουμπλικάνοι «αναγνωρίζουν ότι τα πράγματα γίνονται χειρότερα.
Και ότι εάν η οικονομία περάσει σε ύφεση, η κατάσταση θα επιδεινωθεί πραγματικά».
Ο Cassidy είναι ένας από τους υποστηρικτές της διακομματικής πρότασης η οποία περιλαμβάνει την χρονική επέκταση στη χορήγηση των ομοσπονδιακών επιδομάτων ανεργίας, την παροχή περισσότερων δανείων και τη χορήγηση ρευστότητας για τις μικρές επιχειρήσεις και την ενίσχυση τοπικές κυβερνήσεις.
Περισσότερα από 13 εκατομμύρια άνθρωποι πρόκειται να χάσουν τα επιδόματα ανεργίας που χρηματοδοτούνται έως τις 26 Δεκεμβρίου.
Το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠ την Τετάρτη υποστήριξε ένθερμα την πρόταση των 908 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Μερικοί από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του προέδρου Trump δήλωσε την Πέμπτη (3/12) ότι συντάσσονται με αυτήν.
«Μου αρέσει η προσπάθεια. Επιτυγχάνει τη σωστή ισορροπία και αφορά ένα ποσό που μπορεί επιτευχθεί συμφωνία», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών Kevin Cramer.
Ο γερουσιαστής των Ρεπουμλικανών Lindsey Graham πρόσθεσε: «Η πρόταση των 908 δισεκατομμυρίων δολαρίων είναι αυτή που υποστηρίζω».
Νωρίτερα την Πέμπτη (3/11), ο Τrump δήλωσε ότι πίστευε ότι οι διαπραγματευτές «πλησιάζουν πολύ» σε μια συμφωνία, αλλά δεν ανέφερε λεπτομέρειες.

Το BN είχε επισημάνει για τις διαπρεγματεύσεις μεταξύ Ρεπουμλικανών και Δημοκρατικών 

Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Nancy Pelosi και ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία Mitch McConnell είχαν τηλεφωνική συνομιλία την Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου για πρώτη φορά μετά τις εκλογές του της 3ης Νοεμβρίου 2020, σύμφωνα με το CNBC.
Ύστερα από πυρετώδεις διαβουλεύσεις μεταξύ Ρεπουμλικανών και Δημοκρατικών το Κογκρέσο προσπαθεί να επιτύχει μια συμφωνία για το πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας αλλά και την ψήφιση των ομοσπονδιακών δαπανών για να αποφευχθεί το κλείσιμο των υπηρεσιών.

Το κλείσιμο της κυβέρνησης

Οι ηγέτες των δύο νομοθετικών σωμάτων, της Γερουσίας και της Βουλής των αντιπροσώπων δήλωσαν την «κοινή δέσμευσή τους να ολοκληρώσουν τη συμφωνία για ένα συνολικό ποσό [όσον αφορά την αύξηση των ομοσπονδιακών δαπανών] και τα μέτρα τόνωσης της οικονομίας από τις συνέπειες της πανδημίας το συντομότερο δυνατό», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Pelosi Drew Hammill σε tweet.
Εξέπεμψαν το μήνυμα ότι επιθυμούν να επιλύσουν και τα δύο ακανθώδη ζητήματα έως τις 11 Δεκεμβρίου, την τελευταία ημέρα όπου καλύπτονται οι ομοσπονδιακές δαπάνες από τον προϋπολογισμό.

Το ναυάγιο με τον Mnuchin

Η επικοινωνία αυτή έρχεται εν μέσω των ισχυρότερων πιέσεων εδώ και μήνας για να σπάσει το αδιέξοδο σχετικά με τον τρόπο τόνωσης της οικονομίας και του συστήματος περίθαλψης που δοκιμάζεται από την υγειονομική κρίση – οι ΗΠΑ τοποθετούνται ψηλά στον κατάλογο των χωρών με τα νέα κρούσματα του Covid -19.
Να σημειωθεί ότι η Pelosi συμμετείχε σε μια κρίσιμη σειρά διαβουλεύσεων με τον υπουργό Οικονομικών Steven Mnuchin πριν από τις εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, αλλά οι συζητήσεις δεν ευοδώθηκαν.

Το BN είχε αναφερθεί στις 3 Δεκεμβρίου στη συμβιβαστική πρόταση του επικεφαλής της πλειοψηφίας των Ρεπουμλικανών στη Γερουσία Mitch McConnel

McConnell (Γερουσία ΗΠΑ): «Μπορούμε να πετύχουμε συμφωνία»

«Αισιόδοξες ενδείξεις» για την επίτευξη συμφωνίας για το πακέτο μέτρων τόνωσης της οικονομίας πριν από το τέλος του έτους διέβλεψε ο αρχηγός της ρεπουμλικανικής πλειοψηφίας στη Γερουσία Mitch McConnel, σύμφωνα με δηλώσεις του την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου.
«Ο συμβιβασμός είναι εφικτός.
Γνωρίζουμε πού συμφωνούμε.
Μπορούμε να το κάνουμε», υπογράμμισε ο Ρεπουμπλικανός Γερουσιαστής.
Το κατά πόσον οι Δημοκρατικοί, που έχουν τον έλεγχο στη Βουλή των Αντιπροσώπων και έχουν τη δυνατότητα να επηρεάσουν την κύρωση οποιουδήποτε νομοσχεδίου στη Γερουσία, θα αποδεχθούν τη συμβιβαστική πρόταση του McConnell αναμένεται να φανεί.
Ο πρόεδρος της Βουλής των αντιπροσώπων Nancy Pelosi και ο ηγέτης της μειοψηφίας στη Γερουσίας Chuck Schumer την Τετάρτη (2/12) αποδέχθηκαν τη διακομματική πρόταση που περιλαμβάνει 908 δισεκατομμυρίων δολαρίων ως σημείο εκκίνησης για συνομιλίες με τον McConnell.
Πρόταση την οποία ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία είχε απορρίψει καθώς επιμένει στο δικό του σχέδιο για ένα «περιορισμένο και στοχευμένο» πακέτο ύψους 500 δισ. δολ.

Η πρόταση

Την Πέμπτη (3/12), ο McConnell επέμεινε σε μια συμφωνία παρόμοια με αυτήν που έχει ήδη προτείνει.
Περιλαμβάνει χρηματοδότηση δανείων από το Πρόγραμμα Προστασίας Μισθών και πόρους για την εκπαίδευση και την διανομή εμβολίων.
Οι Δημοκρατικοί υποστήριξαν όλες τις προτάσεις αυτές.
Ωστόσο, περιλαμβάνει ένα κομμάτι που οι Δημοκρατικοί θεωρούν τοξικό:
Προστασία για την αστική ευθύνης έναντι τρίτων επιχειρήσεις και πανεπιστήμια.
Η Pelosi και ο Schumer έχουν επίσης επανειλημμένα πιέσει για την παροχή ενισχύσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση και συμπληρωματικές ομοσπονδιακές ενισχύσεις για τους ανέργους, τις οποίες δεν προβλέπει το σχέδιο του McConnell.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης