Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Ζήτημα αφερεγγυότητας στην EKT - Η ανίδεη Lagarde και οι VIPs του Lane

WSJ: Ζήτημα αφερεγγυότητας στην EKT - Η ανίδεη Lagarde και οι VIPs του Lane
Ζήτημα αφερεγγυότητας στην Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα αναδεικνύει η εφημερίδα Wall Street Journal
Ζήτημα αφερεγγυότητας στην Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα με κοινοποίηση εμπιστευτικών πληροφοριών σε προνομιακούς συνομιλητές αναδεικνύει η εφημερίδα Wall Street Journal, η οποία χαρακτηρίζει, μάλιστα, την Christine Lagarde ανίδεη, ενώ ο επικεφαλής οικονομολόγος Philip Lane προσπαθεί να συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα...
Ένα από τα μεγαλύτερα ψέματα εις τους αιώνες των αιώνων είναι ότι οι κεντρικές τράπεζες εργάζονται και υπάρχουν για χάρη της κοινωνικής ευημερίας και της άμβλυνσης των πάσης φύσεως ανισοτήτων.
Τίποτε δεν είναι πιο ψευδές, εκτός αν «λαός» θεωρούνται οι πολίτες που έχουν στην κατοχή τους πολλά, πολλά εκατομμύρια.
Και ενώ ψιθυρίζεται ότι συχνά λαμβάνει χώρα παράνομη κοινή χρήση εμπιστευτικών πληροφοριών μεταξύ της Fed και μιας χούφτας εξαιρετικά πλούσιων διαχειριστών περιουσιακών στοιχείων, υποψίες δημιουργούν οι χειρισμοί της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Σύμφωνα με την WSJ, ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Philip Lane, πραγματοποίησε «δεκάδες τηλεφωνικές κλήσεις» σε τράπεζες και επενδυτές, έπειτα από συζητήσεις για τη νομισματική πολιτική, με αντικείμενο αυτό που η ΕΚΤ χαρακτήρισε «ασύμμετρη προσπάθεια ενίσχυσης της ενίοτε προβληματικής επικοινωνίας της κεντρικής τράπεζας»
Σύμφωνα με την εφημερίδα, οι κλήσεις ξεκίνησαν τον Μάρτιο, όταν η εντελώς ανίδεη Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, της οποίας η πιο πρόσφατη «επιτυχία» συνθλίβει τη φήμη του ΔΝΤ που έχασε δεκάδες δισεκατομμύρια στην τελευταία «διάσωση» της Αργεντινής, είπε σε συνέντευξη Τύπου ότι η κεντρική τράπεζα δεν θα στήριζε την αγορά ομολόγων της Ιταλίας.
Και δεδομένου ότι είναι παράνομο για έναν κεντρικό τραπεζίτη να προκαλεί οποιαδήποτε πώληση, αλλά και επειδή τόσο τα ιταλικά ομόλογα όσο και το ιταλικό χρηματιστήριο υποχώρησαν μετά τα σχόλιά της, αυτό πυροδότησε έναν πανικό στην ΕΚΤ, με αποτέλεσμα ώρες αργότερα ο επικεφαλής οικονομολόγος, Philip Lane να πραγματοποιήσει τηλεφωνικές κλήσεις σε 11 τράπεζες και επενδυτές, για να "διευκρινίσει" όσα είπε η Lagarde.
Με άλλα λόγια, "εξήγησε" σε μια πολύ προνομιακή ομάδα υπερ-πλούσιων επενδυτών να μην πουλήσουν τα ομόλογα τους, επειδή η Lagarde δεν είχε ιδέα για το τι είπε

H προεδρία Draghi και η άπειρη Lagarde

Φυσικά, δεν είναι η πρώτη φορά που η ΕΚΤ αντιμετωπίζει πρόβλημα με εμπιστευτικές πληροφορίες που διακινούνται σε ομάδες «στενών φίλων».
Πράγματι, όπως γράφει η WSJ, επικαλούμενη πρώην αξιωματούχους της κεντρικής τράπεζας (σ.σ. περίεργο πώς είναι πάντα πρώην αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας που λένε την αλήθεια, ποτέ οι τρέχοντες) «συνεχώς αφήνουν να διαρρεύσουν ευαίσθητες πληροφορίες».
Ενώ οι κεντρικοί τραπεζίτες προσέχουν τα λόγια τους προσπαθώντας να διασφαλίσουν ότι όλοι οι συμμετέχοντες στην αγορά λαμβάνουν πληροφορίες ταυτόχρονα -τουλάχιστον δημοσίως- ημερολόγια δείχνουν ότι ούτε ο προκάτοχος της Lagarde, ο Mario Draghi, ούτε ο επικεφαλής οικονομολόγος του, Peter Praet, πραγματοποίησαν παρόμοιες κλήσεις κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας τους στην ΕΚΤ.
Αυτό συμβαίνει γιατί τότε ήταν πιο έξυπνοι.
Τo 2015, η ΕΚΤ ενίσχυσε τους κανόνες επικοινωνίας της, αφού ένα μέλος του διοικητικού συμβουλίου άφησε να διαρρεύσει μια απόρρητη πληροφορία στους επενδυτές, αποκαλύπτοντας αλλαγές στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.
Έκτοτε, η ΕΚΤ ήταν ιδιαίτερα προσεκτική… έως ότου η άπειρη Lagarde ανέλαβε.
Αμέσως προκάλεσε μια ιστορική κρίση, με κάθε λέξη είχε σημασία.
Το πρόβλημα είναι ότι δεν είχε ιδέα πώς να ηρεμήσει τις αγορές και γι' αυτό ο επικεφαλής οικονομολόγος της έπρεπε κάθε τόσο να εξηγεί ότι όλα είναι εντάξει και πως η ΕΚΤ θα σταθεροποιούσε τις πωλήσεις.
«Δεν σηκώνεις το τηλέφωνο και μιλάς στους ευνοούμενούς σου» δήλωσε ο Panicos Demetriades, πρώην μέλος της επιτροπής καθορισμού επιτοκίων της ΕΚΤ ως επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου. «Το να μιλάς μόνο με τους μεγάλους παίκτες είναι αυτό που δεν πρέπει να κάνεις ως κεντρική τράπεζα.
Δεν είναι χρήσιμο για τις σχέσεις με το κοινό».
Δυστυχώς, η ΕΚΤ, από ό,τι φαίνεται, ενδιαφέρεται περισσότερο από όσο πρέπει για τις σχέσεις της με το κοινό και το επιβεβαιώνει και εξέχον μέλος της.
O ίδιος εκπρόσωπος της ΕΚΤ είπε ότι η τράπεζα αποφάσισε τον Σεπτέμβριο του 2019 να ξεκινήσει τις ενημερώσεις μετά από συναντήσεις πολιτικής - όταν ο κ. Draghi ετοιμαζόταν να παραδώσει τα ηνία στην κυρία Lagarde.
Οι ενημερώσεις ξεκίνησαν λίγο πριν από τη συνέντευξη τύπου της κυρίας Lagarde στις 12 Μαρτίου.
«Ο σκοπός είναι να ακούσουμε τις απόψεις των οικονομολόγων που παρακολουθούν την ΕΚΤ και να εξετάσομε από κοινού τυχόν τεχνικά ζητήματα.
Οι τηλεφωνικές κλήσεις αφορούν δημόσιες πληροφορίες και έχουν να κάνουν με αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί» παραδέχθηκε ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ.
Εν ολίγοις, η ΕΚΤ παραδέχεται ότι υπάρχει μια ομάδα εξαιρετικά VIP.

Οι VIPs της ΕΚΤ

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Lane συζήτησε την πρόσφατη απόφαση της ΕΚΤ με «αξιωματούχους» μιας υποομάδας 18 θεσμικών οργάνων, σύμφωνα με το δημόσιο ημερολόγιό του.
Σε αυτούς, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονταν επενδυτές όπως η AXA SA, η BlackRock Inc. και η Pacific Investment Management Co.
Επίσης, τράπεζες όπως η Citigroup Inc., η Deutsche Bank AG, η Goldman Sachs Group Inc, η JPMorgan Chase & Co. και η UBS Group AG.
Οι τηλεφωνικές κλήσεις είχαν διάρκεια από 15 έως 20 λεπτά.
Ο κ. Lane έκανε ερωτήσεις σχετικά με τις αποφάσεις πολιτικές και τις οικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ, αλλά πέρασε τον περισσότερο χρόνο ακούγοντας, όπως γράφει.
Διευκρίνισε και βελτίωσε το μήνυμα της ΕΚΤ και απάντησε σε τεχνικές ερωτήσεις.
Τουλάχιστον άλλο ένα μέλος της ΕΚΤ συμμετείχε επίσης στις κλήσεις.
Ένας εκπρόσωπος της AXA δήλωσε ότι ο κ. Lane είχε μιλήσει με τον επικεφαλής οικονομολόγο της εταιρείας μετά τις συνεντεύξεις τύπου της ΕΚΤ νωρίτερα αυτό το έτος, λέγοντας ότι οι συνομιλίες έδωσαν στην ομάδα την ευκαιρία να «αφομοιώσει τις ανακοινώσεις της ΕΚΤ και να θέσει οποιοδήποτε από τα πιο τεχνικά ερωτήματα που μπορεί να έχουμε».
«Θα ήταν επιθυμητό όλοι οι παίκτες να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες ταυτόχρονα.
Διαφορετικά, δεν είναι ίσοι οι όροι ανταγωνισμού », δήλωσε ο Stefan Gerlach, πρώην αναπληρωτής διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας, επισημαίνοντας το προφανές.
Τι πρέπει λοιπόν να κάνει κάποιος για να μπει στη λίστα;
Λοιπόν, σύμφωνα με την ΕΚΤ, «για να μπείτε στη λίστα κλήσεων του κ. Lane, πρέπει να είναι οπαδός της πολιτικής της ΕΚΤ».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης