Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Fed επεκτείνει έως το Μάρτιο 4 προγράμματα έκτακτης παροχής ρευστότητας

tags :
H Fed επεκτείνει έως το Μάρτιο 4 προγράμματα έκτακτης παροχής ρευστότητας
Τα προγράμματα υποστηρίζουν τη λειτουργία της αγοράς και ενισχύουν τις πιστοληπτικές ροές επισήμανε η Fed στην ανακοίνωσή της
Την επέκταση τεσσάρων προγραμμάτων έκτακτης παροχής ρευστότητας προς σημαντικές χρηματοπιστωτικές αγορές έως τις 31 Μαρτίου, ανακοίνωσε τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου η αμερικανική Fed.
Πρόκειται για μία προσπάθεια η κεντρική τράπεζα να βοηθήσει τις αγορές να καταρτίσουν τον προγραμματισμό τους έως τις αρχές του επόμενου έτους καθώς η οικονομία ανακάμπτει από τις συνέπειες της πανδημίας.
Τα εν λόγω προγράμματα (Commercial Paper Liquidity Facility, Primary Dealer Credit Facility, Money Market Mutual Fund Liquidity Facility και Paycheck Protection Program Liquidity Facility) θεωρούνται κρίσιμο μέρος του σχεδίου της Fed την περασμένη άνοιξη για να αποτρέψει το ενδεχόμενο μια διευρυνόμενη ύφεση να προκαλέσει ταυτόχρονα κρίση στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Διατηρώντας ανοικτές τις βραχυπρόθεσμες αγορές για εμπορικές μετοχές, funds που χρηματοδοτούν την αγορά και άλλα στοιχεία του χρηματοπιστωτικού συστήματος μέσω των δανειακών ενισχύσεων, η Fed βοήθησε αναμφισβήτητα στην αποτροπή του αποκλεισμού ενός σημαντικού μέρους της οικονομίας από τις αγορές – φαινόμενο που οι οικονομολόγοι συνδέουν με μία μακρά και παρατεταμένη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας.

Τι θα κρίνει την περαιτέρω επέκταση

Τα προγράμματα «υποστηρίζουν τη λειτουργία της αγοράς και ενισχύουν τη ροή των πιστώσεων», υποστήριξε η Fed.
Η επέκταση των προγραμμάτων αυτών θα βοηθήσει τους συμμετέχοντες στην αγορά να διαμορφώσουν τον προγραμματισμό τους για το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Οποιαδήποτε επέκταση μετά από αυτή την ημερομηνία θα εξαρτηθεί εν μέρει από το πώς θα αντιδράσει η οικονομία στο ξεκίνημα των μαζικών εμβολιασμών και την πιθανή μείωση των κινδύνων από την υγειονομική κρίση, καθώς και τις προτεραιότητες στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Joe Biden.
Νωρίτερα το Νοέμβριο, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Steven Mnuchin τερμάτισε μια σειρά προγραμμάτων Fed τα οποία έληγαν στις 31 Δεκεμβρίου και αφορούσαν δάνεια προς μικρές/μεσαίες επιχειρήσεις και περιφέρειες της χώρας.
Ενώ ο Mnuchin δήλωσε ότι η απόφαση αυτή είναι σύμφωνη από τους όρους του προγράμματος CARES που εγκρίθηκε από το Κογκρέσο την περασμένη άνοιξη και αφήνει τώρα τη δύναμη πυρός της ρευστότητας της Fed να κατευθύνεται πιο συγκεκριμένα στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ακόμη και όταν αναγκάζεται να αποσυρθεί από πιο καινοτόμες προσπάθειες χρηματοδότησης της οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης