Τελευταία Νέα
Διεθνή

H Fed παρατείνει τη χρήση του Libor μέχρι τον Ιούνιο του 2023

tags :
H Fed παρατείνει τη χρήση του Libor μέχρι τον Ιούνιο του 2023
O τραπεζικός τομέας, διεθνώς, δεν είναι έτοιμος ακόμη να αποβάλει το διατραπεζικό επιτόκιο από την… καθημερινότητά του
Παράταση ζωής λαμβάνει  ο δείκτης Libor από τη Ομοσπονδιακή Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, έως τον Ιούνιου του 2023. 
Από ό,τι φαίνεται, ο τραπεζικός τομέας, διεθνώς, δεν είναι έτοιμος ακόμη να αποβάλει το διατραπεζικό επιτόκιο από την… καθημερινότητά του.
Ο δείκτης SOFR, ο οποίος υπέστη καταστροφή λόγω της μεταβλητότητας που προκάλεσε η συντριβή του Μαρτίου, και η οποία θα συνέτριβε τις περισσότερες οντότητες που έχουν έκθεση σε SOFR,  δεν μπορεί να χρησιμεύσει ως επιτόκιο αναφοράς για εκατοντάδες τρισεκατομμύρια τίτλους κυμαινόμενου επιτοκίου.
Ως εκ τούτου, πριν από λίγες ώρες, η Fed επιβεβαίωσε ότι ο διαχειριστής του Libor δολαρίου, η ICE Benchmark Administration (IBA), θα επεκτείνει τους «βασικούς μισθωτές στο επιτόκιο αναφοράς έως το τέλος Ιουνίου 2023. 
Δίνει, λοιπόν, παράταση ζωής ενάμισι έτους, πέρα από την αναμενόμενη ημερομηνία απόσυρσής του, η οποία αναμενόταν στο τέλος του 2021.
Το Libor εξαμήνου και δωδεκαμήνου θα μπορούσε επίσης να παραταθεί.
Η IBA δήλωσε ότι θα εξετάσει τη διακοπή του Libor μιας εβδομάδας και δύο μηνών στις 31 Δεκεμβρίου 2021 και τις υπόλοιπες ρυθμίσεις Libor USD στις 30 Ιουνίου 2023.
Η ρυθμιστική αρχή αναμένει να κλείσει τις διαβουλεύσεις στα τέλη Ιανουαρίου 2021.

Fed: Μη συνάπτετε νέα συμβόλαια με Libor

Παρ 'όλα αυτά, η Fed δήλωσε ότι «το Ομοσπονδιακό Αποθεματικό Συμβούλιο, η Ομοσπονδιακή Ασφάλιση Καταθέσεων και το Γραφείο του Ελεγκτή του Νομίσματος εξέδωσαν μια δήλωση που ενθαρρύνει τις τράπεζες να σταματήσουν να συνάπτουν νέα συμβόλαια που χρησιμοποιούν το Libor USD ως επιτόκιο αναφοράς μόλις είναι εφικτό και σε κάθε περίπτωση έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021, προκειμένου να διευκολυνθεί μια ομαλή - και ασφαλής και υγιής – μετάβαση».
Δυστυχώς, δεδομένου ότι ο δείκτης SOFR είναι δομικά ελαττωματικός, μάλλον αυτή η παράταση ζωής του Libor δεν θα είναι η τελευταία.
Τα τελευταία χρόνια, οι ρυθμιστικές αρχές επιδιώκουν να καταργήσουν το Libor, το οποίο είναι ένα από τα θεμέλια του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος και υποστηρίζει εκατοντάδες τρισεκατομμύρια δολάρια σε χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία, μετά από αμέτρητα σκάνδαλα χειραγώγησης.
Ωστόσο, αυτές οι προσπάθειες έχουν πέσει μέχρι στιγμής στο κενό λόγω της πανδημίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης