Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Πιλοτικό πρόγραμμα με την EBRD για τη διαφάνεια των δημόσιων διαγωνισμών

Κομισιόν: Πιλοτικό πρόγραμμα με την EBRD για τη διαφάνεια των δημόσιων διαγωνισμών
Πιλοτικό πρόγραμμα Κομισιόν - EBRD για τη διαφάνεια των δημόσιων διαγωνισμών
Η Κομισιόν, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) και η Open Contracting Partnership ανακοίνωσαν σήμερα 27/11 συνεργασία για να προωθήσουν την ποιότητα και τη διαφάνεια των δημόσιων διαγωνισμών που συγχρηματοδοτούνται από κονδύλια της ΕΕ στην Ελλάδα και την Πολωνία.
Συγκεκριμένα, δύο πιλοτικά έργα θα παράσχουν εμπειρογνωμοσύνη και πρακτική στήριξη στις δημόσιες αρχές των δύο αυτών χωρών, με έμφαση στην ψηφιακή καινοτομία.
Τα δύο πιλοτικά έργα θα διαρκέσουν έως το τέλος του 2021 και τα αποτελέσματά τους θα διαδοθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η επιτυχής εφαρμογή τους σε άλλα κράτη-μέλη.
"Με την έξυπνη χρήση της καινοτομίας και των ανοικτών δεδομένων, τα δύο πιλοτικά έργα θα βοηθήσουν τις δημόσιες διοικήσεις των δύο χωρών να σχεδιάζουν, να εφαρμόζουν και να παρακολουθούν καλύτερα τις δημόσιες συμβάσεις έργων, αγαθών και υπηρεσιών.
Έτσι θα βελτιωθεί η χρήση των δημόσιων πόρων και θα αυξηθούν οι ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις, ιδίως τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις (ΜΜΕ)", αναφέρει η Κομισιόν.
"Επιπλέον, χάρη στη συνεργασία με τις τοπικές οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, η πρωτοβουλία αυτή θα προωθήσει επίσης τη διαφάνεια των δημόσιων δαπανών και θα τονώσει τη συμμετοχή των πολιτών στην εποπτεία των επενδύσεων που έχουν άμεσο αντίκτυπο στην κοινότητα, όπως π.χ. οι επενδύσεις που αποσκοπούν στη βιωσιμότητα, την τοπική ανάπτυξη και την κοινωνική ένταξη", τονίζει.
Όπως έγινε γνωστό το σχετικό πιλοτικό έργο την Ελλάδα, θα έχει ως στόχο "την ενοποίηση και την ενσωμάτωση όλων των βάσεων δεδομένων σε ένα ενιαίο έξυπνο μητρώο δημόσιων συμβάσεων".
"Έτσι θα μπορούν οι προσφέροντες και οι πολίτες να έχουν διαδικτυακή πρόσβαση στις δημόσιες συμβάσεις, θα βελτιωθεί η ποιότητα των δεδομένων και θα διευκολυνθεί η χρήση εργαλείων ανάλυσης βασισμένων σε δεδομένα για την εποπτεία της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων", αναφέρει η Κομισιόν.
Στη δε Πολωνία, η πρωτοβουλία "θα στηρίξει τις πολωνικές εθνικές και τοπικές αρχές, ώστε να καθιερώσουν ανοικτά δεδομένα στις δημόσιες συμβάσεις και να προωθήσουν την αυτοματοποιημένη συλλογή, τυποποίηση και ενοποίηση των δεδομένων για τις δημόσιες συμβάσεις σε όλους τους δημόσιους διαγωνισμούς".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης