Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παιχνίδι με κρατικά ομόλογα για τις ευρωπαικές τράπεζες πίσω από τα stress tests

Παιχνίδι με κρατικά ομόλογα για τις ευρωπαικές τράπεζες πίσω από τα stress tests
Οι αγορές προφανώς και έχουν δώσει το μήνυμα τους αλλά οι ευρωπαϊκές αρχές καθυστερούν να το λάβουν. Η διενέργεια stress tests τον Ιούλιο, μπορεί να βελτίωσε το κλίμα, αλλά αυτό αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων προσωρινό, με την επιστροφή στην πραγματικότητα να μοιάζει, τουλάχιστον προς το παρόν, πολύ πιο σκληρή...
Το γεγονός ότι μόνο επτά από τις 91 εξεταζόμενες ευρωπαϊκές τράπεζες απέτυχαν να περάσουν τα stress tests της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Αρχών Τραπεζικής Εποπτείας (CEBS) σε συνδυασμό με την υπερβολική αδιαφάνεια και τα λιγοστά κεφάλαια που υποδείχθηκαν να συγκεντρωθούν, συσσώρευσαν πιέσεις που τις τελευταίες ημέρες έχουν αρχίσει να εξελίσσονται πάνω στις διεθνείς αγορές.
Μόλις χθες ο Ευρωπαίος επίτροπος Olli Rehn παραδέχτηκε ότι ίσως να διενεργηθεί νέος γύρος stress tests, ώστε να διαγνωστεί αν η κατάσταση του ευρωπαϊκού τραπεζικού κλάδου έχει αλλάξει. Ωστόσο, θα πρέπει εδώ να επισημανθεί ότι ακόμη αναμένονται ορισμένα στοιχεία από το προηγούμενο τεστ. Κι αυτά τα στοιχεία είναι η έκθεση των τραπεζών στο «ευαίσθητο τομέα» των κρατικών ομολόγων, πηγή ανησυχίας για τις αγορές.  Μάλιστα, ανάμεσα στις τράπεζες που δεν έχουν ανακοινώσει στοιχεία είναι η BNP Paribas και η Société Générale, η έκθεση των οποίων εικάζεται ως πολύ μεγάλη σε ομόλογα του αδύναμου ευρωπαϊκού νότου.
Αυτόν το μήνα τρεις μεγάλες βρετανικές τράπεζες ανακοίνωσαν την έκθεση τους σε κρατικά ομόλογα, αλλά αυτές οι ανακοινώσεις απείχαν από αυτά που ανακοινώθηκαν στα πλαίσια του stress test.
Η Barclays, η οποία μάλιστα έλαβε και την υψηλότερη βαθμολογία στα test, ανακοίνωσε ότι έχει 757 εκατ. στερλίνες (1,22 δις. ευρω) ιταλικών ομολόγων μέχρι τις 31 Μαρτίου, ενώ στις 30 Ιουνίου η έκθεση της σε ιταλικά ομόλογα έφτασε στα 8,6 δις. στερλίνες. Αύξηση σημείωσε και η έκθεση της σε ισπανικά ομόλογα (6,4 δις. στερλίνες), αφού στις 30 Ιουνίου είχε κατά 50% περισσότερα από ότι είχε στις 31 Μαρτίου.
Την ίδια ώρα, η Royal Bank of Scotland στις 30 Ιουνίου κατείχε 327 εκατ. στερλίνες ιρλανδικά ομόλογα, ενώ στις 31 Μαρτίου είχε ανακοινώσει ότι είχε 4,3 δις στερλίνες. Αντίθετα, διπλασίασε στα 1,6 δις στερλίνες μέσα σε ένα εξάμηνο την έκθεση της σε ισπανικά ομόλογα.
Οι κινήσεις αυτές των βρετανικών τραπεζών,  δε δικαιολογούνται εν μέσω έντονης φημολογίας περί χρεοκοπιών εκείνη την περίοδο, αποδόθηκαν στις διαφορετικές μεθοδολογίες που χρησιμοποίησαν σε σχέση με την CEBS, σκιάζοντας ακόμη περισσότερο τη διαφάνεια των ευρωπαϊκών stress test.
Αξίζει επιπλέον να διευκρινιστεί εδώ, ότι τα τεστ διενεργήθηκαν αποκλειστικά από την κάθε τράπεζα, με τις ευρωπαϊκές αρχές να υποδεικνύουν τη μεθοδολογία και να περιοριστούν στη συλλογή των αποτελεσμάτων. Μάλιστα, επιπλέον ερωτηματικά αφήνει και το συνολικό ποσό που θα πρέπει να διοχετευθεί για την ενίσχυση των τραπεζών που απέτυχαν, το οποίο και φτάνει μόλις τα 3,5 δισ. ευρώ, ενώ δεν συμπεριλήφθηκε και το ενδεχόμενο κρατικής χρεοκοπίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης