Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στα πρόθυρα της κατάρρευσης και πάλι η ιταλική Monte dei Paschi

Στα πρόθυρα της κατάρρευσης και πάλι η ιταλική Monte dei Paschi
Η Ρώμη είναι θύμα των δικών της λαθών, αναφέρουν οι αναλυτέ
Η δημόσια κατακραυγή κατά της διάσωσης τραπεζών κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης ώθησε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να περιορίσουν τη χρήση δημόσιου χρήματος προς τις τράπεζες.
Ένα νέο πρόβλημα όμως στην αρχαιότερη τράπεζα της Ευρώπης, θα ελέγξει εάν αυτοί οι κανόνες μπορούν να ξεπεράσουν την πανδημία, αναφέρει σήμερα το Bloomberg.
Η ιταλική κυβέρνηση πρέπει να βρει λύση για την Monte dei Paschi di Siena.
Η Ιταλία εθνικοποίησε την τράπεζα το 2017, αλλά έπρεπε να δεσμευτεί να την επιστρέψει στην αγορά αμέσως μόλις συμμορφωθεί με τους κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η προθεσμία για την πώληση - που έχει οριστεί για το τέλος του 2021 - πλησιάζει γρήγορα, αλλά η τράπεζα αντιμετωπίζει ένα νέο έλλειμμα κεφαλαίου και έλλειψη πιθανών επενδυτών.
Η UniCredit, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας με στοιχεία ενεργητικού, είναι ο μόνος εύλογος αγοραστής, αλλά θα απαιτούσε σημαντικά γλυκαντικά.
Και δεν είναι σαφές εάν είναι συμβατά με το δίκαιο της ΕΕ.
Η Ρώμη είναι θύμα των δικών της λαθών, αναφέρουν οι αναλυτές.
Τα προβλήματα της Paschi ξεκίνησαν πριν από την οικονομική κρίση με μια σειρά κακών εποπτικών αποφάσεων που επέτρεψαν στην τράπεζα να κάνει ακριβές εξαγορές στο τίμημα της μελλοντικής σταθερότητας.
Διαδοχικές κυβερνήσεις έδωσαν δημόσια χρήματα στην Paschi καθώς προσπάθησαν να τη σταματήσουν από το να αποσταθεροποιήσει το τραπεζικό σύστημα της χώρας.
Αυτές οι διασώσεις απέτυχαν όμως.
Η τράπεζα αντιμετωπίζει έναν τεράστιο όγκο προβληματικών δανείων, αυξανόμενους νομικούς κινδύνους και χαμηλή κερδοφορία.
Πρόσφατα εγκρίθηκε ένα σχέδιο διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων αξίας 8,1 δισ. ευρώ, αλλά χρειάζεται εισφορά κεφαλαίου περίπου 2 δισ. ευρώ.
Η πρόσφατη πεποίθηση του πρώην προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της αύξησε τον κίνδυνο ότι η τράπεζα θα πρέπει να καλύψει τουλάχιστον ορισμένες από τις νομικές αξιώσεις, εκτιμώμενες σε περίπου 10 δισ. ευρώ.
Αλλά δεν φτάνουν τα εγγενή προβλήματα.
Η ιταλική κυβέρνηση είναι διχασμένη για το μέλλον της.
Ο Roberto Gualtieri, υπουργός Οικονομικών, τάσσεται υπέρ μιας συμφωνίας αγοράς, η οποία θα μπορούσε να αποτρέψει τη σύγκρουση με τις Βρυξέλλες.
Το Five Star όμως θέλει να μετατρέψει την τράπεζα σε εθνική τράπεζα ανάπτυξης.
Το λαϊκιστικό κόμμα, και μερικοί Δημοκρατικοί, πιστεύουν ότι η τράπεζα θα επωφεληθεί από την εκτεταμένη κρατική ιδιοκτησία.
Ισχυρίζονται ότι η πανδημία έχει πιέσει τις αποτιμήσεις και ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δεχτεί σημαντικές απώλειες με την πώληση της τώρα.
Φοβούνται επίσης περικοπές θέσεων εργασίας σε περίπτωση ιδιωτικοποίησης, ενώ πιστεύουν ότι η τράπεζα θα μπορούσε να συμβάλει στην ανάκαμψη της Ιταλίας υποστηρίζοντας τις κρατικές επενδύσεις.
Αυτά τα επιχειρήματα δεν δείχνουν ότι οι Ιταλοί έχουν κατανοήσει την πρόσφατη ιστορία της Paschi.
Η τράπεζα είχε ισχυρούς δεσμούς με τα πολιτικά κόμματα της Ιταλίας, ειδικά από την αριστερά.
Αυτές οι συνδέσεις ήταν μέρος του προβλήματος, όπως φαίνεται από όλα τα κρατικά χρήματα που έχουν σπαταληθεί κατά την προσπάθεια στήριξης της,
Η παρατεταμένη εθνικοποίηση θα επαναλάμβανε απλώς τα λάθη του παρελθόντος.
Η κυβέρνηση πρέπει να αποδεχθεί ότι πρέπει να πουλήσει την Paschi, αλλά η ιδιωτικοποίηση θα είναι δύσκολη.
Το μέγεθος της τράπεζας - και τα προβλήματά της - σημαίνει ότι ένας μεγάλος Ιταλός αγοραστής όπως η UniCredit είναι η πιο βιώσιμη επιλογή.
Ωστόσο, η UniCredit θα γνωρίζει ότι είναι η ισχυρότερη αυτής της διαπραγμάτευσης.
Υπάρχει επίσης ένα κακό προηγούμενο για την Ιταλία: Το 2017, εκκαθάρισε δύο περιφερειακές τράπεζες από το Βένετο, στη βορειοανατολική Ιταλία, ενώ πούλησε τα περιουσιακά τους στοιχεία στην Intesa Sanpaolo.
Η κυβέρνηση έπρεπε να πληρώσει την Intesa 3,5 δισ. ευρώ για να της επιτρέψει να διατηρήσει την κεφαλαιακή της θέση, παρέχοντας παράλληλα εκτεταμένες εγγυήσεις για μελλοντικές απώλειες και νομικούς κινδύνους.
Η UniCredit αναμφίβολα θα απαιτήσει παρόμοια μεταχείριση.
Οι Βρυξέλλες θα πρέπει να παρακολουθούν τις λεπτομέρειες κάθε συμφωνίας.
Η πανδημία ώθησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναστείλει τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις, αλλά αυτό δεν προορίζεται να εφαρμοστεί σε προϋπάρχοντα προβλήματα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης