Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αίτημα Pfizer/BioNTech στην FDA για έγκριση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού

Αίτημα Pfizer/BioNTech στην FDA για έγκριση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού
Για ιστορική στιγμή, εκανε λόγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αlbert Bourla
Αίτημα στην Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για την επείγουσα έγκριση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού θα καταθέσουν σήμερα οι φαρμακευτικές εταιρείες Pfizer και BioNTech, όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.
Για ιστορική στιγμή, εκανε λόγο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, Αlbert Bourla, σε ανάρτησή του στο Twitter.
Η υποβολή βασίζεται σε ποσοστό αποτελεσματικότητας του εμβολίου κατά 95%, που καταδείχθηκε στην κλινική μελέτη φάσης 3 των εταιρειών σε συμμετέχοντες χωρίς προηγούμενη λοίμωξη SARS-CoV-2 (πρώτος πρωταρχικός στόχος) και επίσης σε συμμετέχοντες με και χωρίς προηγούμενη μόλυνση SARS -CoV-2 (δεύτερος πρωταρχικός στόχος).
«Η δουλειά μας για την παροχή ενός ασφαλούς και αποτελεσματικού εμβολίου δεν ήταν ποτέ πιο επείγουσα, καθώς συνεχίζουμε να βλέπουμε μια ανησυχητική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων COVID-19 παγκοσμίως. Η υποβολή στις ΗΠΑ αντιπροσωπεύει ένα κρίσιμο ορόσημο στο ταξίδι μας για την παράδοση εμβολίου COVID-19 στον κόσμο και τώρα έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα, τόσο της αποτελεσματικότητας όσο και του προφίλ ασφάλειας του εμβολίου μας, δίνοντάς μας εμπιστοσύνη στις δυνατότητές του» δήλωσε ο Bourla.
«Η υποβολή άδειας για χρήση επείγουσας ανάγκης στις ΗΠΑ είναι ένα κρίσιμο βήμα για να καταστήσουμε το υποψήφιο εμβόλιο διαθέσιμο στον παγκόσμιο πληθυσμό το συντομότερο δυνατό» δήλωσε ο Ugur Sahin, συνιδρυτής της BioNTech.
«Σκοπεύουμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με ρυθμιστικές υπηρεσίες παγκοσμίως για να επιτρέψουμε την ταχεία διανομή του εμβολίου μας παγκοσμίως. Ως εταιρεία που βρίσκεται στη Γερμανία, στην καρδιά της Ευρώπης, οι αλληλεπιδράσεις μας με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) έχουν ιδιαίτερη σημασία για εμάς και του παρέχουμε συνεχώς δεδομένα ως μέρος της κυλιόμενης διαδικασίας ελέγχου» σημείωσε περαιτέρω.
Στην ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως οι εταιρείες θα είναι έτοιμες να διανείμουν το εμβόλιο εντός ωρών μετά την έγκρισή του.
Μετά την ανακοίνωση, η μετοχή της Pfizer σημειώνει άνοδο 1,4% προσυνεδριακά, ενώ ο τίτλος της BioNTech καταγράφει άλμα 6,9%.
H διαδικασία έγκρισης από την FDA μπορεί να διαρκέσει μερικές εβδομάδες, καθώς η συνεδρίαση της σχετικής επιτροπής είναι προγραμματισμένη για τις αρχές Δεκεμβρίου.
Εφόσον λάβει την έγκριση από την FDA, η κυκλοφορία του εμβολίου θα είναι περιορισμένη και σε φάσεις, με το υγειονομικό προσωπικό, τους ηλικιωμένους και τους πολότες με υποκείμενα νοσήματα, να έχουν προτεραιότητα.
Όπως αποκάλυψε χθες ο επικεφαλής του φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer σε χθεσινή συνέντευξή του στο Sky news, από τη στιγμή που θα εγκριθεί το εμβόλιο, μετά από λίγες ώρες θα αρχίσει η διανομή του εμβολίου.
Ήδη έχουν παραχθεί πάνω από 20 εκατομμύρια δόσεις και η παραγωγή συνεχίζεται.
Η Pfizer είναι έτοιμη να στείλει δόσεις του εμβολίου COVID-19 «εντός ωρών» από τη λήψη της επίσημης έγκρισης, σύμφωνα με όσα είπε στο Sky News ο CEO της εταιρείας
Ο Μπουρλά δήλωσε ότι η εταιρεία του θα υποβάλει αίτηση για άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο «πολύ, πολύ σύντομα - μέσα σε λίγες μέρες» και θα ξεκινήσει άμεσα να στέλνει τις πρώτες από τις 20 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου που έχουν ήδη γίνει.
Ο Μπουρλά ανέφερε στο Sky News ότι οι δόσεις θα αποστέλλονται σε χώρες μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές ρυθμιστικές αρχές, αυξάνοντας την πιθανότητα «για ρύθμιση της κατάστασης», αλλά είπε ότι ο κόσμος θα πρέπει να είναι «υπομονετικός» επειδή η ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά.
«Το φως είναι πραγματικό - υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ», είπε.
«Πιστεύω ότι το δεύτερο μισό του 2021 θα είναι μια πολύ διαφορετική εμπειρία για πολλούς από εμάς».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης