Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sahin (BioNTech): Πιθανή η έγκριση του εμβολίου στις ΗΠΑ εντός του 2020

tags :
Sahin (BioNTech): Πιθανή η έγκριση του εμβολίου στις ΗΠΑ εντός του 2020
«Δουλεύουμε πυρετωδώς», είπε ο Ugur Sahin επικεφαλής της BioNTech που κατασκευάζει μαζί με τη Pfizer το εμβόλιο για την Covid-19
O διευθυντής της γερμανικής φαρμακοβιομηχανίας BioNTech, που συνεργάζεται με την αμερικανική Pfizer για την παρασκευή ενός εμβολίου για την Covid-19, έκρινε σήμερα ότι είναι «πιθανό» να δοθεί η έγκριση για την κυκλοφορία του στις ΗΠΑ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τα τέλη του έτους.
«Δουλεύουμε πυρετωδώς», είπε ο Ugur Sahin σε συνέντευξη που παραχώρησε μέσω βιντεοδιάσκεψης.
Διευκρίνισε ότι το αίτημα έγκρισης του εμβολίου πρόκειται να κατατεθεί αύριο Παρασκευή στην αμερικανική υπηρεσία τροφίμων και φαρμάκων (FDA).
Υπάρχει μια πιθανότητα να μπορέσουμε να λάβουμε φέτος την έγκριση στις ΗΠΑ ή στην Ευρώπη ή και στις δύο», διαβεβαίωσε ο ερευνητής, που είναι ειδικευμένος στην ανοσολογία. «Είναι πιθανόν να μπορούμε να διανείμουμε τα εμβόλια τον Δεκέμβριο», πρόσθεσε.
Η ευρωπαϊκή υπηρεσία φαρμάκων (ΕΜΑ) βρίσκεται επί του παρόντος στη φάση της εξέτασης του προϊόντος ενόψει της έγκρισής του και την επόμενη εβδομάδα θα της παραδοθούν συμπληρωματικά δεδομένα, είπε ο Σαχίν.
Τα εμβόλια των Pfizer/BioNTech και της αμερικανικής Moderna είναι τα δύο που έχουν προχωρήσει περισσότερο στις κλινικές δοκιμές τους, σε ευρεία κλίμακα. Τα στοιχεία δείχνουν ότι έχουν παρόμοια αποτελεσματικότητα, γύρω στο 95%.
Εκατοντάδες εκατομμύρια δόσεις έχουν ήδη προπωληθεί σε όλον τον κόσμο. Όμως πολλές κυβερνήσεις διευκρινίζουν ότι τα πρώτα εμβόλια θα διατεθούν για το υγειονομικό προσωπικό και για τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Όλοι οι υπόλοιποι θα χρειαστεί να περιμένουν αρκετούς μήνες για να εμβολιαστούν.

Προστασία για τουλάχιστον έναν χρόνο

Αν όλοι οι παράγοντες, δηλαδή οι κυβερνήσεις, οι φαρμακευτικές εταιρείες και η εφοδιαστική αλυσίδα, δουλέψουν σωστά, «μπορούμε να εμβολιάσουμε το 60-70% του πληθυσμού μέχρι τον χειμώνα του 2021», σημείωσε ο Σαχίν. «Αν το καταφέρουμε, θα έχουμε έναν φυσιολογικό χειμώνα, χωρίς νέες καραντίνες», πρόσθεσε ο συνιδρυτής της BioNTech.
Η κοινοπραξία Pfizer/BioNTech έχει ήδη υπογράψει πολλά συμβόλαια, ιδίως με την ΕΕ και τις ΗΠΑ και συζητά επί του παρόντος «με 30 χώρες».
Συζητούν επίσης με πολλούς οργανισμούς, όπως με τον ΟΗΕ, με στόχο να καταστεί το εμβόλιο διαθέσιμο «παντού στον κόσμο» και να μειωθεί το κόστος του, ώστε να είναι προσιτό και στις φτωχότερες χώρες.

Bourlas: Διανομή του εμβολίου της Pfizer από τη στιγμή που θα εγκριθεί

Μετά από λίγες ώρες θα είναι να αρχίσει η διανομή του εμβολίου της Pfizer από τη στιγμή που θα εγκριθεί. 
Αυτό αποκάλυψε ο επικεφαλής του φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer σε συνέντευξή του στο Sky news, προσθέτοντας ότι ήδη έχουν παραχθεί πάνω από 20 εκατομμύρια δόσεις και η παραγωγή συνεχίζεται.
Η Pfizer είναι έτοιμη να στείλει δόσεις του εμβολίου COVID-19 «εντός ωρών» από τη λήψη της επίσημης έγκρισης, σύμφωνα με όσα είπε στο Sky News ο CEO της εταιρείας
Ο Μπουρλά δήλωσε ότι η εταιρεία του θα υποβάλει αίτηση για άδεια από τις ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο «πολύ, πολύ σύντομα - μέσα σε λίγες μέρες» και θα ξεκινήσει άμεσα να στέλνει τις πρώτες από τις 20 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου που έχουν ήδη γίνει.
Ο Μπουρλά ανέφερε στο Sky News ότι οι δόσεις θα αποστέλλονται σε χώρες μόλις το επιτρέψουν οι υγειονομικές ρυθμιστικές αρχές, αυξάνοντας την πιθανότητα «για ρύθμιση της κατάστασης», αλλά είπε ότι ο κόσμος θα πρέπει να είναι «υπομονετικός» επειδή η ζήτηση θα ξεπεράσει την προσφορά.
«Το φως είναι πραγματικό - υπάρχει φως στο τέλος του τούνελ», είπε.
«Πιστεύω ότι το δεύτερο μισό του 2021 θα είναι μια πολύ διαφορετική εμπειρία για πολλούς από εμάς».

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης