Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Η Κίνα και άλλοι διεθνείς επενδυτές αποσύρονται από το αμερικανικό χρέος

ΗΠΑ: Η Κίνα και άλλοι διεθνείς επενδυτές αποσύρονται από το αμερικανικό χρέος
Το ποσοστό των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου που διακρατούν διεθνείς επενδυτές συρρικνώνεται – Το δίλημμα της Fed και η επόμενη ημέρα
Τα μερίδια της Κίνας στην αγορά του αμερικανικού χρέους μειώθηκαν το Σεπτέμβριο στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2017 σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.
Ο μεγαλύτερος κάτοχος αμερικανικών ομολόγων εκτός ΗΠΑ, η Ιαπωνία, για δεύτερο μήνα προχώρησε σε πωλήσεις ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου.
Η κατοχή από αλλοδαπούς τού ύψους 20,4 τρισ. δολαρίων αμερικανικού χρέους βρίσκεται σε χαμηλό δεκαετίας με τους εγχώριους αγοραστές – από αμοιβαία κεφάλαια έως συνταξιοδοτικά κεφάλαια – να καλύπτουν το κενό.
Φυσικά, φέτος, η Federal Reserve ήταν ο μεγαλύτερος εγχώριος παίκτης.
Κέρδισε περίπου 2 τρισεκατομμύρια δολάρια από τον Μάρτιο από τις αγορές ομολόγων στο πλαίσιο της νομισματικής πολιτικής που είχε στόχο να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από την κρίση της πανδημίας.
Ωστόσο, παρά το «βαρύ οπλοστάσιό» της, η Fed εξακολουθεί να διαδραματίζει το ίδιο ρόλο στις εγχώριες αγορές κρατικών ομολόγων όπως πολλές άλλες μεγάλες κεντρικές τράπεζες.
Εικόνα

Εκτίναξη των δανειακών αναγκών

«Βεβαίως φέτος προκειμένου η Fed προκειμένου να διατηρήσει αδιατάρακτη τη ροή των δολαρίων ανά τον κόσμο προχώρησε σε αστρονομκού ύψους αγορές αμερικανικών ομολόγων», έγραψε ο Greg Blaha, αναλυτής της Bianco Research LLC.
Οι αθρόες αγορές εκ μέρους της Fed βοήθησαν στον περιορισμό του κόστους του δημόσιου δανεισμού, διατηρώντας την απόδοση 10ετών ομολόγων κάτω από το 1%.
Την ίδια ώρα το υπουργείο Οικονομικών βρίσκεται την τελική φάση μία άνευ προηγουμένου έκδοση χρέους - άνω των 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων – με στόχο τη χρηματοδότηση των μέτρων τόνωσης της οικονομίας από το πλήγμα της πανδημίας.
Ωστόσο, το ύψος του χρέους να αυξάνεται καθώς τα κρούσματα της πανδημίας αυξάνονται γεωμετρικά καθώς και τα μέτρα περιορισμού, το υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ χρειάζεται ολοένα και περισσότερους αγοραστές για τα αμερικανικά ομόλογα – τόσο εγχώριους όσο και αλλοδαπούς.

Τα δημοσιονομικά μέτρα και η απουσία αγοραστών

Ο εκλεγμένος πρόεδρος Joe Biden κάλεσε το Κογκρέσο αυτήν την εβδομάδα να εγκρίνει ένα πακέτο μέτρων ανακούφισης της οικονομίας ύψους 2,4 τρισ. δολαρίων για να ενισχύσει την οικονομική ανάπτυξη.
Περισσότεροι από 10 εκατομμύρια εργαζόμενοι αναμένεται χάσουν τα επιδόματα ανεργίας έως τα τέλη Δεκεμβρίου, καθώς λήγουν τα σχετικά έκτακτα προγράμματα της πανδημίας, σύμφωνα με τους οικονομολόγους της Deutsche Bank και της Evercore ISI.
Όσον αφορά τη ζήτηση που απαιτείται για να καλυφθεί όλη αυτή την προσφορά, η Κίνα έχασε τη θέση της ως ο μεγαλύτερος κάτοχος αμερικανικού χρέους εκτός ΗΠΑ από την Ιαπωνία εδώ και κάτι περισσότερο από ένα έτος.
Αλλά ακόμη και όταν η αξία των αμερικανικών ομολόγων σε ιαπωνικά χέρια τον Σεπτέμβριο πλησίασε το υψηλότερο της σημείο, το μερίδιό της χώρας στο συνολικό δημόσιο χρέος των ΗΠΑ έχει συρρικνωθεί στο 6,3%, το χαμηλότερο σημείο που θα μπορούσε να βρεθεί, σύμφωνα με την Jefferies.
«Η ζήτηση από Ιάπωνες επενδυτές - και από ξένους επενδυτές εν συνόλω - δεν συμβαδίζει με τον ρυθμό της έκδοσης χρέους», ανέφεραν σε σημείωμά του οι οικονομολόγοι της Jefferies. Thomas Simons και Aneta Markowska.
Εικόνα

Η σύνθεση των πιστωτών και η Fed


Μέχρι στιγμής, η Fed δεν φαίνεται να κινδυνεύει από κάποια μόνιμη αλλαγή της σύνθεσης όσων διακρατούν αμερικανικό χρέος.
Και ούτε η Fed ούτε το Υπουργείο Οικονομικών πιθανώς επιθυμούν οι ΗΠΑ να προσεγγίσουν την κατάσταση της αγοράς κρατικού χρέους της Ιαπωνίας, όπου κυριαρχούν οι κεντρικές τράπεζες και οι εγχώριοι επενδυτές.
Αυτό το σενάριο δεν αναμένεται να εκπληρωθεί σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.
Όσον αφορά την κυριότητα των αμερικανικών ομολόγων, η Fed ακολουθεί επί του παρόντος την πρακτική πολλών κεντρικών τραπεζών όπως αυτή της Ιαπωνίας ή της Νέας Ζηλανδίας αλλά με μεγαλύτερα περιθώρια άσκησης νομισματικής πολιτικής.
Ενδέχεται να υπάρχει περιθώριο για τη Fed να αυξήσει το μερίδιό της στην αγορά του χρέους των ΗΠΑ εάν χώρες όπως η Κίνα αποχωρούν από τις αγορές την ώρα που η προσφορά ομολόγων καταγράφει εκρηκτική αύξηση.
Σε επίπεδο χώρας, οι σταθμισμένες με την αξία των ομολόγων εκτιμήσεις μας κάνουν λόγο ότι η Κίνα επανέλαβε τις καθαρές πωλήσεις ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου και ήταν ο μεγαλύτερος καθαρός πωλητής τον Σεπτέμβριο, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν ο μεγαλύτερος καθαρός αγοραστής», ανέφεραν οι αναλυτές στρατηγικής για την αγορά χρέους της Goldman Sachs.
Η εταιρεία σταθμίζει τις κινήσεις στην αγορά νομισμάτων και τις αποδόσεις σταθερού εισοδήματος κατά τη διάρκεια μία περιόδου προκειμένου να καταγράψει τις πραγματικές αλλαγές στις ροές των επενδύσεων.
Εικόνα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης