Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ: Εύσημα στη Γερμανία για τη θωράκιση της οικονομίας έναντι της πανδημίας – Κίνδυνος από το lockdown2

ΔΝΤ: Εύσημα στη Γερμανία για τη θωράκιση της οικονομίας έναντι της πανδημίας – Κίνδυνος από το lockdown2
Το δεύτερο κύμα νέων  κρουσμάτων θολώνει τις προοπτικές ανάπτυξης για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης
H Γερμανία πέρασε επιτυχώς τη δοκιμασία από το πρώτο κύμα της πανδημίας COVID-19, χάρη στην ισχυρή ανταπόκριση του Βερολίνου στις προκλήσεις που έθετε η υγειονομική κρίση, αλλά ένα δεύτερο κύμα νέων κρουσμάτων θολώνει τις αναπτυξιακές προοπτικές για τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που δημοσιοποιήθηκε την Τετάρτη 18 Νοεμβρίου.
«Ενώ η οικονομία άρχισε να ανακάμπτει το τρίτο τρίμηνο, οι προοπτικές έχουν αποδυναμωθεί ενόψει ενός νέου κύματος κρουσμάτων και οι κίνδυνοι για την προοπτική οικονομικής ανάκαμψης είναι μεγάλοι», επισήμανε το ΔΝΤ.
Ο διεθνής οργανισμός που εδρεύει στην Ουάσινγκτον επικρότησε την κυβέρνηση της καγκελάριου Angela Merkel για την « «έγκαιρη και ισχυρή» πολιτική της απάντηση στα δεδομένα που έθετε η κρίση, η οποία βοήθησε στη συγκράτηση της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας σε επίπεδο πολύ χαμηλότερο από αυτό άλλων μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών.
Η γερμανική οικονομία συρρικνώθηκε σε ποσοστό-ρεκόρ κατά 9,8% το δεύτερο τρίμηνο, ενώ στη συνέχεια ανέκαμψε με 8,2% στο τρίμηνο από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο.
Η κυβέρνηση από τον Μάρτιο 2020 παρουσίασε ένα άνευ προηγουμένου πακέτο μέτρων για την προστασία της απασχόλησης, την ενίσχυση της ρευστότητας των εταιρεών, μέτρα ενίσχυσης κοινωνικών ομάδων και τη στήριξη μακροπρόθεσμων επενδυτικών σχεδίων.
Ο υπουργός Οικονομικών Olaf Scholz έχει δηλώσει την πρόθεσή του να ενεργοποιήσει δανειακό πρόγραμμα ύψους 300 δισεκατομμύρια ευρώ φέτος και επόμενο – για το οποίο χρειάστηκε απόφαση του κοινοβουλίου όσον αφορά την άρση των συνταγματικών φραγμών στα επίπεδα του χρέους.

Μικρή ανάκαμψη το 2021

Το ΔΝΤ προτείνει στο Βερολίνο να συνεχίσει τις πολιτικές του ώστε να θέσει την οικονομία σε μια σταθερή τροχιά ανάκαμψης προστατεύοντας την αγορά εργασίας και διασφαλίζοντας ότι οι βιώσιμες επιχειρήσεις θα παραμείνουν σε λειτουργία.
«Συνολικά, η γερμανική οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί κατά περίπου 5,5% το 2020, με μόνο μικρή ανάκαμψη το 2021», δήλωσε το ΔΝΤ.
Η αποτυχία περιορισμού των κρουσμάτων θα ήταν δυνατόν να απαιτήσει αυστηρότερα και μακροχρόνια lockdown, τα οποία θα δημιουργήσουν σημαντικούς κινδύνους για τις οικονομικές προοπτικές, προειδοποίησε.
Άλλοι κίνδυνοι για την επιστροφή της Ευρωζώνης στην ανάπτυξη, όπως ένα Brexit χωρίς συμφωνία και η εκ νέου κλιμάκωση περιφερειακών «εμπορικών πολέμων», θα μπορούσαν επίσης να επηρεάσουν την οικονομία της Γερμανίας, κατέληξε το ΔΝΤ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης