Τελευταία Νέα
Διεθνή

Tusk (ΕΛΚ): Να αποβληθεί ο Ούγγρος πρωθυπουργός Orban και το κόμμα του από τις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

tags :
Tusk (ΕΛΚ): Να αποβληθεί ο Ούγγρος πρωθυπουργός Orban και το κόμμα του από τις τάξεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος
«Όποιος είναι εναντίον του κράτος δικαίου είναι εναντίον της Ευρώπης» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Donald Tusk 
Μετά το βέτο της Ουγγαρίας κατά του πακέτου προϋπολογισμού της ΕΕ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Donald Tusk κάλεσε εμμέσως τα κόμματα του ΕΛΚ να αποβάλουν από τις τάξεις του το ουγγρικό κόμμα Fidesz.
"Όποιος είναι εναντίον του κράτος δικαίου είναι εναντίον της Ευρώπης.
Αναμένω μια σαφή θέση από όλα τα κόμματα του ΕΛΚ.
Οι αντίπαλοι των βασικών μας αξιών δεν θα πρέπει πλέον να προστατεύονται από κανέναν", έγραψε ο Πολωνός πολιτικός στο Twitter, χωρίς να αναφέρει ευθέως την Ουγγαρία ή το Fidesz.
Ο Tusk είναι Πρόεδρος του Χριστιανοδημοκρατικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος EΛΚ, το οποίο περιλαμβάνει επίσης το γερμανικό Χριστιανοδημοκρατικό (CDU) και Χριστιανοκοινωνικό (CSU) κόμμα.
Το ΕΛΚ διαφωνεί με το κόμμα του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Victor Orban εδώ και χρόνια.
Τον Μάρτιο του 2019, η ιδιότητα του μέλους του Fidesz τέθηκε σε αναστολή, μεταξύ άλλων λόγω παραβιάσεων των θεμελιωδών αξιών της ΕΕ και αρκετών επιθέσεων κατά του τότε επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της ΕΕ Jean Claude-Juncker.
Σε μια συνεδρίαση του προεδρείου του ΕΛΚ τον Φεβρουάριο δεν υπήρξε πλειοψηφία για την αποβολή του ουγγρικού κόμματος, γι 'αυτό και η αναστολή της ιδιότητας του μέλους του ΕΛΚ αναβλήθηκε επ’ αόριστον.
Ο Tusk, από την άλλη πλευρά, ζητά από καιρό να αποβληθεί το Fidesz, αλλά δεν μπορεί να βρει την απαραίτητη πλειοψηφία γι 'αυτό. Μέχρι στιγμής έχουν αντιταχθεί, μεταξύ άλλων, το CDU και το CSU.
Τώρα ο πρώην αρχηγός του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Tusk ασκεί και πάλι πίεση στα άλλα κόμματα του ΕΛΚ για την αποβολή του λόγω του ουγγρικού βέτο κατά της έγκρισης του προϋπολογισμού της ΕΕ.
Ο πρόεδρος της γερμανικής πολιτικής ομάδας CDU / CSU στο ευρωκοινοβούλιο, Ντάνιελ Κάσπαρι, δεν έδειξε σήμερα καμία ιδιαίτερη έκπληξη από την επαναφορά του αιτήματος από τον Τουσκ.
"Η αποβολή του Fidesz δεν θα βοηθούσε κανέναν.
Το μπλοκάρισμα της Ουγγαρίας είναι μεν απαράδεκτο, ωστόσο τώρα, σε αυτήν την τρομερή κατάσταση του κορωνοϊού, προέχει να προχωρήσει η έγκριση του προϋπολογισμού της ΕΕ, το πακέτο βοήθειας για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού και ο μηχανισμός τήρησης των αρχών του κράτους δικαίου.
Εάν ο Οrban είναι της γνώμης ότι ο μηχανισμός παραβιάζει τις συνθήκες της ΕΕ, θα πρέπει να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και να μην μπλοκάρει το πακέτο του προϋπολογιμού", είπε ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa).

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης