Τελευταία Νέα
Διεθνή

Lane (ΕΚΤ): Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να επιστρέψει σε νέα κρίση χρέους

Lane (ΕΚΤ): Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να επιστρέψει σε νέα κρίση χρέους
Απέκλεισε την πιθανότητα επιστροφής της ΕΕ σε νέα κρίση χρέος λόγω κορωνοϊού ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Philip Lane
Απέκλεισε την πιθανότητα επιστροφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε νέα κρίση χρέος λόγω κορωνοϊού ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Philip Lane, σύμφωνα με όσα ανέφερε σε πορτογαλικό μέσο ενημέρωσης.
Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις συσσωρεύουν χρέος για να προστατεύσουν τις οικονομίες τους από τον αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού, ωστόσο τα χαμηλά επιτόκια που έχουν υιοθετηθεί σημαίνουν ότι αυτή η επιβάρυνση είναι βιώσιμη – εν αντιθέσει με την κατάσταση που επικρατούσε μια δεκαετία πριν, όταν ο έντονος εξωτερικός δανεισμός πυροδότησε μια άνευ προηγουμένου κρίση χρέους, όπως σημειώνει ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Ο Lane είπε στον πορτογαλικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό RTP3 ότι, ενώ η πανδημία ήταν ένα μεγάλο σοκ, η φύση της είναι προσωρινή και η δημοσιονομική στήριξη -υπό τη μορφή φθηνών συνθηκών δανεισμού- ήταν η σωστή απάντηση.
«Ναι, το δημόσιο χρέος θα έχει μεγεθυνθεί όταν πια όλα αυτά που συμβαίνουν τελειώσουν, αλλά στην πραγματικότητα αυτή είναι η σωστή απάντηση σε αυτό το είδος έκτακτης ανάγκης» δήλωσε ο Lane.
Ο κορωνοϊός έχει προκαλέσει τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σε ολόκληρη την Ευρώπη και έχει βυθίσει την περιοχή σε ύφεση.
Σε απάντηση, η ΕΚΤ διατήρησε τα επιτόκια στο 0% για να διατηρήσει τη ροή των πιστώσεων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, ενώ οι εθνικές κυβερνήσεις δαπανούν τρισεκατομμύρια σε προγράμματα στήριξης της απασχόλησης για να αποτρέψουν τη συνολική οικονομική κατάρρευση.
Παρόλο που το δημόσιο χρέος σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ θα φτάσει το 100% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος, η προοπτική επανάληψης της κρίσης δημόσιου χρέους της περιόδου 2010-2012 είναι πολύ απομακρυσμένη, δήλωσε ο Lane.
«Σε ολόκληρη την Ευρώπη θα υπάρξει σημαντική αύξηση του δημόσιου χρέους, αλλά όταν κοιτάξετε τα πολύ χαμηλά επιτόκια αυτή τη στιγμή το κόστος πληρωμών τα επόμενα χρόνια θα είναι αρκετά περιορισμένο.
Η αγορά πιστεύει επίσης ότι αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί» είπε ο Lane.
«Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι σε αυτό υπάρχει κάποιο είδος εγγενούς δυναμική που θα μας οδηγήσει σε μια επιστροφή των συνθηκών που επικράτησαν πριν από δέκα χρόνια» πρόσθεσε.
Οι αποδόσεις στα γερμανικά 10ετή ομόλογα, που θεωρούνται ευρέως ως τα ασφαλέστερα στη Γηραιά Ήπειρο, κυμαίνονται γύρω στο -0,55%, ενώ οι αποδόσεις σε χώρες που θεωρούνται επικίνδυνες, όπως η Ιταλία ή η Ελλάδα, διαπραγματεύονται μεταξύ 0,60% και 0,70%.
Στο αποκορύφωμα της κρίσης στα τέλη του 2011, η απόδοση των ιταλικών ομολόγων ήταν πλησιέστερη στο 7,0% και η απόδοση του ελληνικού χρέους έφτασε το 38%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης