Τελευταία Νέα
Διεθνή

Daily Sabah: Ο Pompeo στοχοποιεί την Τουρκία καλώντας την Ευρώπη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ κατά της Άγκυρας

Daily Sabah: Ο Pompeo στοχοποιεί την Τουρκία καλώντας την Ευρώπη να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ κατά της Άγκυρας
Τις "πολύ επιθετικές" ενέργειες της Τουρκίας καταδίκασαν από κοινού στο Παρίσι, Pompeo - Macron
Για στοχοποίηση της Τουρκίας από τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κάνει λόγο η Daily Sabah με αφορμή την επίσκεψή του στο Παρίσι τη Δευτέρα 16/11, όπου κάλεσε την Ευρώπη να συνεργαστεί από κοινού με τις ΗΠΑ ενάντια στις ενέργειες της Άγκυρας στη Μέση Ανατολή τους τελευταίους μήνες.
"Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Macron και εγώ συμφωνούμε ότι οι πρόσφατες ενέργειες της Τουρκίας ήταν πολύ επιθετικές", δήλωσε ο Pompeo στη γαλλική εφημερίδα Le Figaro, επικαλούμενος την πρόσφατη υποστήριξη της Τουρκίας στο Αζερμπαϊτζάν στη σύγκρουση Nagorno Karabkh με την Αρμενία, καθώς και τις στρατιωτικές κινήσεις στη Λιβύη και την Ανατολική Μεσόγειο.
"Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ πρέπει να συνεργαστούν για να πείσουν τον Erdogan πως τέτοιες ενέργειες δεν είναι προς το συμφέρον του λαού του", δήλωσε ο Pompeo.
"Η αμερικανική θέση είναι ότι η διεθνοποίηση αυτών των συγκρούσεων είναι επιβλαβής και βλάπτει όλες τις εμπλεκόμενες χώρες.
Επομένως, καλέσαμε όλες τις χώρες να σταματήσουν να επεμβαίνουν στη Λιβύη, είτε είναι οι Ρώσοι, Τούρκοι ή άλλοι", τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ.
"Το ίδιο πράγμα ισχύει και για το Αζερμπαϊτζάν", "μας ανησυχεί η αυξανόμενη χρήση τουρκικών στρατιωτικών δυνατοτήτων".
Μια ειρηνευτική συμφωνία συνάφθηκε μεταξύ της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν, υπό την αιγίδα της Μόσχας, για τον τερματισμό της εμπόλεμης σύρραξης που μαινόταν από τα τέλη Σεπτεμβρίου στον θύλακα Nagorno Karabakh.
Ωστόσο, η συμφωνία θεωρείται ταπεινωτική για την Αρμενία, διότι δίνει σημαντικά εδαφικά οφέλη στο Αζερμπαϊτζάν.
"Υπάρχουν ακόμα πολλά ερωτήματα που απαιτούν διευκρίνιση από τους Ρώσους, σχετικά με τις παραμέτρους αυτής της συμφωνίας, και ιδίως για το ρόλο των Τούρκων", δήλωσε ένας ανώτερος αξιωματούχος των ΗΠΑ, που συνταξιδεύει με τον Pompeo, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης