Τελευταία Νέα
Διεθνή

Clarida (Fed): Ετοιμάζουμε έκτακτο σχέδιο για την αποκατάσταση της ζημίας στην απασχόληση

Clarida (Fed): Ετοιμάζουμε έκτακτο σχέδιο για την αποκατάσταση της ζημίας στην απασχόληση
Πώς η Fed σκοπεύει να βοηθήσει εκατομμύρια Αμερικανούς να επιστρέψουν στις εργασίες τους – Κίνδυνος η διόγκωση του οικονομικά μη ενεργού πληθυσμού
Η αμερικανική Fed θα χρησιμοποιήσει ένα ευρύ φάσμα νέων εργαλείων μέτρησης της απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένου του ποσοστού συμμετοχής του εργατικού δυναμικού στον οικονομικά ενεργό πληθυσμό, προκειμένου να καθορίσει πότε η οικονομία θα έχει επιστρέψει στο «μέγιστο ποσοστό απασχόλησης», ως μέρος μιας επιθετικής νέας προσέγγισης για την αντιμετώπιση των ιδιαίτερα υψηλών επιπέδων ανεργίας, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ομοσπονδιακής τράπεζας Richard Clarida είπε τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου.
Σε μία εκτενή παρουσίαση της νέας στρατηγικής της τράπεζας, ο Clarida είπε ότι η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ συνεχίζει να παρακολουθεί τις εξελίξεις στην οικονομία της χώρας κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας και πώς τα διάφορα προγράμματα νομισματικής πολιτικής - συμπεριλαμβανομένης της τρέχουσας αγοράς ομολόγων 120 δισεκατομμυρίων δολαρίων το μήνα - θα μπορούσαν να αναπτυχθούν καλύτερα.
Ο Clarida στην ομιλία του στο Brookings Institution δεν έδωσε καμία άμεση ένδειξη για για το εάν η Fed θα διευρύνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τον Δεκεμβρίου εν όψει της επιδείνωσης της υγειονομικής κρίσης

Το νέο πρακτικό ζήτημα

Επισήμανε τη σταθερή δέσμευση της Fed να μην επιστρέψει μόνο η αμερικανική οικονομία σε χαμηλό ποσοστό ανεργίας, αλλά να διασφαλίσει ότι οι πρώην εργαζόμενοι θα επιστρέψουν στις δουλείες τους ή αλλού μετά τις μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας που έλαβαν χώρα την περασμένη άνοιξη.
Η Clarida έθεσε «ως πρακτικό ζήτημα», ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν θα θεωρήσουν την οικονομία σε πλήρη απασχόληση μόνο και μόνο επειδή το ποσοστό ανεργίας έχει επιστρέψει σε χαμηλό επίπεδο.
Αντίθετα, σημείωσε, ένα ικανό μερίδιο του πληθυσμού θα πρέπει να είναι ενταγμένο στη αγορά εργασίας.
Επιπλέον το ποσοστό συμμετοχής για τις βασικές ομάδες πληθυσμού, όπως οι νέοι ή οι μεσήλικες, θα πρέπει να επιστρέψει στα προηγούμενα επίπεδα.
Όσο αυτοί οι δείκτες δεν είναι θετικοί και όσο ο πληθωρισμός παραμένει ελεγχόμενος, «η νομισματική πολιτική θα πρέπει ... να συνεχίσει να προσανατολίζεται στη εξέλειψη αυτού του ελλείμματος στην απασχόληση», δήλωσε ο Clarida.

Δεν αναζητούν εργασία

Τα σχόλια έχουν ιδιαίτερη αξία στην τρέχουσα κατάσταση όταν το βασικό ποσοστό της ανεργίας μειώνεται γρήγορα, αλλά εν μέρει επειδή εκατομμύρια πρωην εργαζόμενοι έχουν σταματήσει να αναζητούν εργασία λόγω της κρίση της πανδημίας.
Οι άνθρωποι που δεν αναζητούν εργασία δεν υπολογίζονται ως άνεργοι, αν και στην πραγματικότητα είναι άνεργοι είτε εξαιτίας των lockdowns είτε αντιμετωπίζουν προβλήματα όπως η φροντίδα των παιδιών ή οικογενειακά προβλήματα υγείας που εμποδίζουν την επιστροφή τους στην εργασία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης