Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σε "κενά αέρος" τα νομίσματα- Οι αγορές ζητούν επειγόντως παρέμβαση

Σε
(upd2)Σε υψηλά εννέα ετών βρίσκεται το γιεν έναντι του ευρώ καθώς οι ανησυχίες για την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας έχουν αρχίσει και ξαναπυκνώνουν, ενώ η ανοδική πορεία του ιαπωνικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού συνεχίζεται και σήμερα, δοκιμάζοντας τα επίπεδα των 85 γιεν. Ο υπουργός οικονομικών της Ιαπωνίας Yoshihiko Noda δεν επιβεβαίωσε τελικά τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν παρέμβαση, καθώς προτίμησε να αρκεστεί στην επισήμανση ότι οι διακυμάνσεις θέτουν σε κίνδυνο την οικονομική ισορροπία της ιαπωνικής οικονομίας.
«Οι μεγάλες αλλαγές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες δεν είναι επιθυμητές» δήλωσε ο Καν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Τόκιο.
Λίγο νωρίτερα, είχε συναντηθεί με τον Νομπουάκι Κόγκα, επικεφαλής της ιαπωνικής ομοσπονδίας εργατικών ενώσεων, ο οποίος ανέφερε στον πρωθυπουργό ότι οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες του G7 θα πρέπει να συντονίσουν τις ενέργειες για σταθεροποίηση του γιεν.
Οι Ιάπωνες αξιωματούχοι δέχονται ισχυρές πιέσεις να προστατέψουν την εύθραυστη ανάκαμψη της οικονομίας, καθώς η μεγάλη άνοδος του γιεν απειλεί να περιορίσει τα κέρδη από τις εξαγωγές και να επιδεινώσει τον αποπληθωρισμό.
Το γιεν επιβεβαιώνει τον κανόνα που ακολουθείται κάθε φορά που οι φόβοι για την παγκόσμια οικονομία επανέρχονται, με τους επενδυτές να στρέφονται στα νομίσματα των χωρών που σημειώνουν εμπορικά πλεονάσματα, καθώς έτσι περιορίζεται ο βαθμός κινδύνου που αναλαμβάνουν. Από την αρχή του έτους το γιεν έχει κερδίσει περίπου 15%, το δολάριο 4,1% ενώ το ευρώ έχει υποχωρήσει περίπου 9,4%.
Τα σχόλια του μέλους της Bank of England, Martin Weale, που δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Times, ότι η Μ. Βρετανία αντιμετωπίζει σοβαρό κίνδυνο διπλής ύφεσης, ενέτειναν τις ανησυχίες των επενδυτών, επηρεάζοντας παράλληλα και τη στερλίνα, η οποία υποχωρεί σε χαμηλά τεσσάρων ετών έναντι του δολαρίου.
Η παγκόσμια οικονομία δείχνει πολύ έντονα τα σημάδια της ύφεσης, δήλωσε ο Yoshiaki Ota επικεφαλής της μονάδας συναλλάγματος της Sumitomo Mitsui Banking, προσθέτοντας ότι όταν βλέπουμε αρνητικές ειδήσεις σε παγκόσμιο επίπεδο τότε οι επενδυτές στρέφονται προς τα ασφαλή νομίσματα. Από τη μεριά της, η Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities χαρακτηρίζει την κατάσταση επείγουσα, καλώντας την BOJ να παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος.
Αναλυτικότερα, το ιαπωνικό γιεν διαμορφώνεται στα 106,35 γιεν/ευρώ, ήτοι τα υψηλότερα επίπεδα από το Νοέμβριο του 2001, ενώ έναντι του δολαρίου το ιαπωνικό νόμισμα βρίσκεται στα 84,48 γιεν/δολάριο. Πιέσεις δέχεται το ευρώ και έναντι του δολαρίου, αφού βρίσκεται στα 1,2631 δολ. ήτοι τα χαμηλότερα επίεπδα του τελευταίου μήνα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης