Τελευταία Νέα
Διεθνή

Περού: Παραιτήθηκε ο μεταβατικός πρόεδρος Manuel Merino

tags :
Περού: Παραιτήθηκε ο μεταβατικός πρόεδρος Manuel Merino
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Merino είπε πως «θέλω να γνωστοποιήσω σε όλη τη χώρα ότι παραιτούμαι»
Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο μεταβατικός πρόεδρος του Περού Manuel Merino, μόλις πέντε ημέρες αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, γεγονός που οδήγησε σε βίαιες διαδηλώσεις, βυθίζοντας τη χώρα σε μια νέα πολιτική κρίση.
Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν στις διαδηλώσεις.
Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ο Merino είπε πως «θέλω να γνωστοποιήσω σε όλη τη χώρα ότι παραιτούμαι», λίγες ώρες μετά τη βίαιη καταστολή μιας διαδήλωσης στη Λίμα.
Λίγη ώρα νωρίτερα, ο επικεφαλής του Κογκρέσου Luis Valdez ανέφερε ότι όλα τα πολιτικά κόμματα συμφώνησαν να ζητήσουν την άμεση παραίτηση του προέδρου, μετά τις ταραχές που σημειώθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας.
Προειδοποίησε ότι το Κογκρέσο θα ξεκινούσε διαδικασία για την καθαίρεσή του, εάν δεν υπέβαλε την παραίτησή του.
Ο Merino ανέλαβε την προεδρία την περασμένη Τρίτη, αφού το Κογκρέσο, που ελέγχεται από την αντιπολίτευση, ψήφισε υπέρ της καθαίρεσης του εκλεγμένου προέδρου Martin Vizcarra με την κατηγορία της δωροληψίας, κάτι που ο ίδιος αρνείται.
Η καθαίρεση του Martin Vizcarra και η άνοδος στην εξουσία του 59χρονου  Merino, ενός αγρονόμου και επιχειρηματία που ανήκει στην κεντροδεξιά και ήταν μέχρι πρόσφατα επικεφαλής του κοινοβουλίου, πυροδότησαν μαζικές διαδηλώσεις από την Τρίτη στη Λίμα και σε άλλες πόλεις.
Το Σάββατο 14/11 χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν ξανά στους δρόμους, σε διάφορες πόλεις, για να απαιτήσουν την παραίτηση του Merino και να απορρίψουν αυτό που χαρακτηρίζουν θεσμικό πραξικόπημα.
Η μεγαλύτερη πορεία έγινε στη Λίμα και η αστυνομία έκανε για ακόμη μια φορά εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων, που εκτοξεύθηκαν και από ελικόπτερα, για να απωθήσει τους συγκεντρωμένους, οι οποίοι απειλούσαν να πάνε στο κοινοβούλιο.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης