Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανικός για... υπερ - καταψύκτες στις ΗΠΑ - Οι απαιτήσεις αποθήκευσης στους -70 βαθμούς Κελσίου του εμβολίου της Pfizer έχει εκτοξεύσει τη ζήτηση

tags :
Πανικός για... υπερ - καταψύκτες στις ΗΠΑ - Οι απαιτήσεις αποθήκευσης στους -70 βαθμούς Κελσίου του εμβολίου της Pfizer έχει εκτοξεύσει τη ζήτηση
Οι εξειδικευμένοι καταψύκτες που απαιτούνται για το εμβόλιο της Pfizer μπορούν να κοστίσουν από 5.000 έως 15.000 δολάρια
Σε έναν άτυπο αγώνα δρόμου έχουν επιδοθεί κυβερνήσεις, πόλεις και νοσοκομεία στις ΗΠΑ, προκειμένου να εξασφαλίσουν υπερ- ψυχρούς καταψύκτες που μπορούν να αποθηκεύσουν με ασφάλεια το εμβόλιο της Pfizer, αγνοώντας τις συμβουλές από του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για αναμονή.
Οι προσπάθειες αποκαλύπτουν την έλλειψη υποδομής για την υποστήριξη μιας εκστρατείας εμβολιασμού με εξαιρετικά κρύο εμβόλιο, συμπεριλαμβανομένου εξοπλισμού για την αποθήκευση εκατομμυρίων δόσεων σε θερμοκρασίες -70 βαθμούς Κελσίου, σημαντικά κάτω από τα συνήθη πρότυπα για εμβόλια 2-8 βαθμών Κελσίου.
Ωστόσο, δεν είναι λίγοι εκείνοι, ειδικά οι εξειδικευμένοι κατασκευαστές, που προειδοποιούν για αναμονή.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι εξειδικευμένοι σύμβουλοι από το CDC, το οποίο στις 26 Αυγούστου προέτρεψε τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης να μην αγοράσουν καταψύκτες εξαιρετικά χαμηλής θερμοκρασίας (ULT), έχουν αναφέρει ότι εργάζονται για λύσεις για τις «πολύπλοκες απαιτήσεις αποθήκευσης και χειρισμού» του εμβολίου της Pfizer.
Εκπρόσωπος του CDC την Πέμπτη δήλωσε ότι η υπηρεσία αναμένει ότι οι πρώτες δόσεις εμβολίου θα είναι σε περιορισμένες ποσότητες και θα αναπτυχθούν γρήγορα, μειώνοντας την ανάγκη αποθήκευσής τους σε εξειδικευμένους καταψύκτες.
Αλλά η είδηση ​​τη Δευτέρα ότι τα αρχικά αποτελέσματα από μια βασική δοκιμή του εμβολίου που ανέπτυξε η Pfizer και η BioNTech έδειξαν ότι είναι περισσότερο από 90% αποτελεσματικό έχει στρέψει την προσοχή στα logistics αποστολής και αποθήκευσης.
Αυτό έφερε στο επίκεντρο των κατασκευαστών των καταψυκτών, συμπεριλαμβανομένων των Thermo Fisher Scientific, B Medical Systems του Λουξεμβούργου, Helmer Scientific και Stirling Ultracold, οι οποίες έχουν αρχίσει να επενδύουν σε υποδομές.
"Υπολογίζω ότι το ένα τρίτο των κρατών αγοράζουν εξοπλισμό εξαιρετικά ψυχρής αποθήκευσης", δήλωσε η Claire Hannan, εκτελεστική διευθύντρια της Ένωσης Ανοσοποίησης, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση που εκπροσωπεί κρατικούς και τοπικούς αξιωματούχους δημόσιας υγείας που χειρίζονται εμβόλια.
Οι εξειδικευμένοι καταψύκτες που απαιτούνται για το εμβόλιο της Pfizer μπορούν να κοστίσουν 5.000 έως 15.000 δολάρια.
Παράλληλα, αναμένονται και τα αποτελέσματα της Moderna για παρόμοιο εμβόλιο, το οποίο απαιτεί ευκολότερη προσαρμογή θερμοκρασίας αποθήκευσης, ίσως στους -20 βαθμούς Κελσίου.
Πάντως πολλές Πολιτείες των ΗΠΑ, όπως η Καλιφόρνια, το Ρόουντ Άιλαντ και το Νέο Μεξικό, δήλωσαν στο CDC ότι αναμένουν να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις λόγω περιορισμένης προμήθειας καταψυκτών ULT.

Ανταγωνισμός... παντού

Νωρίτερα φέτος, λόγω της έλλειψης συντονισμένης αντίδρασης στην πανδημία, οι πολιτείες αναγκάστηκαν να ανταγωνίζονται μεταξύ τους για τα πάντα, από προστατευτικές μάσκες N95 για εργαζόμενους στον τομέα της υγείας έως αναπνευστήρες και εξοπλισμό τεστ.
Ενώ η ζήτηση για καταψύκτες ULT αυξάνεται, δεν έχει εισέλθει στη φάση πανικού του αναπνευστήρα της πρώιμης πανδημίας, δήλωσε η Rebecca Gayden, η οποία επιβλέπει την προμήθεια καταψυκτών και άλλου κεφαλαιουχικού εξοπλισμού στην Vichern.
Η Northwell Health, το μεγαλύτερο νοσοκομειακό σύστημα της πολιτείας της Νέας Υόρκης, δήλωσε ότι έχει μισθώσει περίπου 20 ψυχρούς καταψύκτες για το εμβόλιο Pfizer και ότι οι κατασκευαστές είχαν ήδη λίστες αναμονής.
Η Thermo Fisher είπε ότι δημιούργησε ένα απόθεμα πριν από τη ζήτηση και δεν επηρεάζεται από τις μειώσεις της χωρητικότητας.
Ορισμένοι μικρότεροι κατασκευαστές, ωστόσο, είχαν προβλήματα λόγω της αύξησης της ζήτησης.
Η Helmer Scientific με έδρα την Ιντιάνα είπε ότι η παραγωγή νέων παραγγελιών έχει εκτίνεται ήδη στο επόμενο έτος.
Η Stirling Ultracold του Οχάιο, το οποίο πούλησε φορητό ULT 6.000 δόσεων στη Βόρεια Ντακότα, καθώς και μεγάλους καταψύκτες για τις μονάδες καταψύκτη UPS.
Η Φιλαδέλφεια έχει ξοδέψει ήδη περίπου 19.000 δολ. σε δύο καταψύκτες B Medical που έχουν προγραμματιστεί να εγκατασταθούν αργότερα αυτό το μήνα και συνεργάζεται με τοπικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης για να εξασφαλίσει επιπλέον χωρητικότητα.
Το εμβόλιο της Pfizer θα μπορούσε να λάβει κανονιστική έγκριση εντός των επομένων εβδομάδων, ενώ η διανομή θα ξεκινήσει σχεδόν αμέσως.
Θα μεταφερθεί σε δοχεία ξηρού πάγου, μεγέθους βαλίτσας που μπορούν να ανοιχτούν μόνο δύο φορές την ημέρα και να διαρκέσουν το πολύ δύο εβδομάδες.
Ο ξηρός πάγος έχει επίσης προσφερθεί ως πιθανή λύση για τα κράτη χωρίς πρόσβαση σε αποθήκευση ULT σε κέντρα εμβολιασμού.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης