Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τα αποτελέσματα των εμβολίων Pfizer και Μοderna θα αφήσουν πολλά ερωτήματα αναπάντητα

Τα αποτελέσματα των εμβολίων Pfizer και Μοderna θα αφήσουν πολλά ερωτήματα αναπάντητα
Εμπόδια υλικοτεχνικής υποστήριξης εμποδίζουν τον μαζικό εμβολιασμό
Πολλά ερωτήματα πρόκειται να μείνουν αναπάντητα σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότητα των υποψήφιων εμβολίων τόσο της Pfizer όσο και της Moderna.
Ενώ, λοιπόν, η επιστημονική κοινότητα αλλά και ολόκληρος ο κόσμος θεώρησε πως είδε φως στο τούνελ μετά την ανακοίνωση της φαρμακευτικής Pfizer ότι το εμβόλιο που αναπτύσσει παρουσίασε αποτελεσματικότητα 90%, εγείρονται δεκάδες ερωτήματα.
Αν μη τι άλλο, πρέπει να γίνουν πολλές δοκιμές και έρευνες προτού η ανθρωπότητα αρχίσει να αισθάνεται ασφάλεια.
Ωστόσο, πέρα από αυτό, υπάρχουν εμπόδια υλικοτεχνικής υποστήριξης και δημοσίων σχέσεων, όπως εξήγησε μια ομάδα αναλυτών της Deutsche Bank σε μια πρόσφατη έκθεση για πελάτες της.
Σημαντικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν τα εμβόλια που αναπτύσσονται τόσο από την Pfizer όσο και από τη Moderna (η οποία εργάζεται επίσης για ένα εμβόλιο με βάση το mRNA) είναι οι εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που απαιτούνται για την αποθήκευσή τους, κάτι που καθιστά τη διανομή του στον αναπτυσσόμενο κόσμο σχεδόν ανεφάρμοστη, εφόσον δεν υπάρχουν σοβαρές υποδομές.
Επιπλέον, το εμβόλιο Pfizer έχει έναν αξιοσημείωτο περιορισμό:
Πρέπει να διατηρείται κατεψυγμένο σε θερμοκρασία –94 βαθμούς Φαρενάιτ έως λίγες ημέρες πριν από τη χρήση του.
Αυτό απαιτεί ειδικούς καταψύκτες ή πακέτα ξηρού πάγου.
Η Moderna εκτιμάται ότι βρίσκεται μόλις λίγες εβδομάδες πίσω από την Pfizer στη διαδικασία δοκιμών.
Δουλεύει με την ίδια τεχνολογία (RNA messenger), η οποία χρησιμοποιεί το σώμα για να παράγει μια βασική πρωτεΐνη του κορωνοϊού, διεγείροντας το ανοσοποιητικό σύστημα για την παραγωγή αντισωμάτων για την καταπολέμηση του ιού.
Η φαρμακευτική λέει ότι το εμβόλιο μπορεί να διατηρηθεί σε κανονικούς καταψύκτες - ορισμένα εμβόλια δεν χρειάζεται να καταψύχονται.
Το εμβόλιο της Pfizer απαιτεί επίσης δύο δόσεις ώστε να επιτευχθεί ανοσοποίηση.
Παρότι τα περισσότερα εμβόλια απαιτούν πολλαπλές λήψεις, της Johnson & Johnson μπορεί να λειτουργήσει έπειτα από μία δόση, πράγμα που θα επέτρεπε σε περισσότερους ανθρώπους να λάβουν προστασία γρηγορότερα.
Τα αποτελέσματα των τεστ της J&J σε 60.000 συμμετέχοντες ενδέχεται να ανακοινωθούν μέχρι το τέλος του έτους.
Παρότι το Ίδρυμα Gates, ο ΠΟΥ και η Κίνα συνεργάζονται στο πλαίσιο της διεθνούς επιχείρησης εμβολιασμού Covax, προσπαθώντας να συγκεντρώσουν 18 δισεκατομμύρια δολάρια, οι πιθανότητες να υπάρξουν οι απαραίτητες υποδομές τους επόμενους μήνες είναι περιορισμένες.
Έτσι, ενώ τα «πλούσια» κράτη αναμένεται να παράσχουν το εμβόλιο στους πολίτες τους, ο «φτωχός» κόσμος ίσως χρειαστεί να περιμένει μια παραδοσιακή επιλογή «με βάση τις πρωτεΐνες».
«Εάν υπάρχει ένα εμβόλιο με βάση τις πρωτεΐνες που θα μπορούσε να επιτύχει το ίδιο αποτέλεσμα με το εμβόλιο mRNA και υπάρχει συγχρόνων η ανάγκη εμβολιασμού δισεκατομμυρίων ανθρώπων κάθε χρόνο, θα έκανα μακροχρόνιες λήψεις με βάση τις πρωτεΐνες», λέει ο Ding. Sheng, διευθυντής του Global Health Drug Discovery Institute στο Πεκίνο, ίδρυμα το οποίο έχει λάβει χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Bill & Melinda Gates.
Ακόμα κι αν όλα πάνε καλά με την προσπάθεια εμβολιασμού Pfizer και Moderna, οι ΗΠΑ χρειάζονται και τα έξι κορυφαία projects, εάν ο στόχος είναι να πετύχουν ανοσία της αγέλης μέχρι τον Ιούνιο του 2021.
Τουλάχιστον, αυτό είπαν οι επιστήμονες.
Την ίδια στιγμή, επειδή η ανάπτυξη των οποιωνδήποτε εμβολίων δεν θα συμβεί εν μία νυκτί, οι μάσκες προσώπου, οι αποστάσεις, τα τεστ και η ιχνηλάτηση επαφών εξακολουθούν να είναι ζωτικής σημασίας, λέει ο Ohid Yaqub, μέλος στην ερευνητική μονάδα επιστημονικής πολιτικής του Πανεπιστημίου του Sussex.
Και δεδομένου ότι η τεχνολογία mRNA που χρησιμοποιείται στο εμβόλιο Pfizer / BioNTech δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ σε ανθρώπους, τα άτομα που θα λάβουν το εμβόλιο θα πρέπει να τελούν υπό παρακολούθηση.
«Είναι ζωτικής σημασίας να παρακολουθούμε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου τις επόμενες εβδομάδες και μήνες» λέει ο Kinch, ειδικός του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης