Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Ελλάδα δανείζεται πιο φθηνά από τις ΗΠΑ και βρίσκεται κοντά με τη Γερμανία

Η Ελλάδα δανείζεται πιο φθηνά από τις ΗΠΑ και βρίσκεται κοντά με τη Γερμανία
Οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων βρέθηκαν να υποχωρούν κατά 1,8 μονάδα βάσης στο 0,750%, κοντά στο ιστορικό χαμηλό του 0,747 - Μόλις στις 129,9 μονάδες βάσης τα spreads με το γερμανικό bund
Προσεγγίζουν οι αποδόσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων ιστορικά χαμηλά επίπεδα μετά τη επιβεβαίωση εκ μέρους της ΕΚΤ της βούλησης για στήριξης των οικονομιών της Ευρωζώνης οι οποίες επλήγησαν από την κρίση της πανδημίας με όλα τα μέσα της νομισματικής πολιτικής.
Οι επενδυτές αγοράζουν τα ελληνικά ομόλογα (καθώς και ομόλογα των χωρών του Νότου) καθώς έχουν προεξοφλήσει διατήρηση του έκτακτου προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων (PEPP), ύψους τουλάχιστον 1,3 τρισ. ευρώ.
Άλλωστε, η στήριξη από την ΕΚΤ μέσω του προγράμματος PEPP και του Ταμείου Ανάκαμψης υπήρξαν από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους η Moody’s πρόσφατα αναβάθμισε το αξιόχρεο της ελληνικής οικονομίας στις 6 Νοεμβρίου 2020 στην κλίμακα Βα3 από Β1 αναφέροντας ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει σε μια συνετή δημοσιονομική θέση οπότε και θα αντιστραφεί η τάση αύξησης του δημοσίου χρέους.
Δύο είναι εν πρώτοις οι λόγοι που αυτό το κόστος δανεισμού δεν είναι φυσιολογικό:
Πρώτον με την ύφεση να επεκτείνεται και για το 2021 και την ανάγκη για νέα δημοσιονομικά μέτρα δεν είναι εμφανής με φάση την κοινή λογική αναστροφή της σχέσης του λόγου χρέους / ΑΕΠ η οποία διαμορφώνεται στη ζώνη του 200%
Δεύτερον, σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση των Γερμανών «σοφών» (9 Νοεμβρίου), προτείνεται απόσυρση του προγράμματος PEPP με τις πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Ενώ για το Ταμείο Ανάκαμψης επισημαίνουν ότι δεν μπορεί να καταστεί μόνιμο εργαλείο άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής καθώς πρώτα θα απαιτείτο από τα κράτη-μέλη να παραιτηθούν από την κυριαρχία στη δημοσιονομική τους πολιτική,

Οι παράδοξες επιδόσεις

Οι αποδόσεις των 10ετή ελληνικών ομολόγων κατά 1,8 μονάδα βάσης στο 0,750%. Δηλαδή μία ανάσα από το ιστορικό χαμηλό του 0,747%.
Την ίδια ώρα, τα spreads -δηλαδή η απόκλιση της απόδοσης των 10ετών ομολόγων μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας- διαμορφώνονται στις 129,9 μονάδες βάσης, ενώ οι αποδόσεις των 2ετών και των 3ετών ελληνικών ομολόγων διατηρούνται σε επίπεδα κάτω του 0%.
Είναι χαρακτηριστικό δε, ότι αυτή τη στιγμή, η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κυμαίνεται σε χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με την απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου.
Εν ολίγοις, η Ελλάδα, εφόσον θεωρητικά έβγαινε σήμερα στις αγορές, θα εξασφάλιζε χαμηλότερο κόστος δανεισμού σε σχέση με τις ΗΠΑ και κοντά σε αυτό της Γερμανίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού κρατικού ομολόγου κινείται σήμερα στο 0,890%, καταγράφοντας οριακή αύξηση της τάξης της 0,4 μονάδας βάσης.
Σημαντική αποκλιμάκωση εμφανίζουν και οι αποδόσεις των υπόλοιπων ευρωπαϊκών ομολόγων.
Ενδεικτικά, το 10ετές ομόλογο της Κύπρου διολισθαίνει κατά 4,1 μονάδες βάσης, της Γαλλίας κατά 0,2 μονάδα βάσης, της Ιταλίας κατά 0,5 μονάδα βάσης, της Γερμανίας κατά 0,3 μονάδα βάσης, της Ιρλανδίας κατά 2,6 μονάδα βάσης κ.ο.κ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης