Τελευταία Νέα
Διεθνή

Orban (Ουγγαρία): Δεν είναι αποδεκτή η σύνδεση της πρόσβασης στα κονδύλια της ΕΕ με πολιτικά κριτήρια – Δεν θα γίνουμε νέα Σοβιετική Ένωση

Orban (Ουγγαρία): Δεν είναι αποδεκτή η σύνδεση της πρόσβασης στα κονδύλια της ΕΕ με πολιτικά κριτήρια – Δεν θα γίνουμε νέα Σοβιετική Ένωση
Ο πρωθυπουργός Victor Orban δεν απείλησε με veto στη διαδικασία ψήφισης του τον προϋπολογισμού της ΕΕ
Η Ουγγαρία δεν είναι δυνατόν αποδεχθεί της σύνδεσης της πρόσβαση στα ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τη συμμόρφωση προς τα κριτήρια του κράτους δικαίου, καθώς αυτό θα ήταν σαν η ΕΕ να λειτουργούσε όπως η πρώην Σοβιετική Ένωση, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Viktor Orban.
Να σημειωθεί ότι πριν από λίγες ημέρες υπήρξε συμφωνία στον ελάχιστο κοινό παρονομαστή για τον πενταετή προϋπολογισμό της ΕΕ και την κατανομή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης από το επόμενο έτος.
Ο Viktor Orban, βρίσκεται στην εξουσία εδώ και πάνω από μια δεκαετία και επικρίνεται ότι διαβρώνει τη δημοκρατία στην Ουγγαρία, ένα πρώην κομμουνιστικό κράτος, δήλωσε πως «δεν μπορούν να πάρουν από τους Ούγγρους τα χρήματά τους» και πως οι συνεχιζόμενες συζητήσεις στην ΕΕ σχετικά με τα κριτήρια είναι «τεχνικές».
Ο ίδιος δήλωσε πως μίλησε χθες Πέμπτη (12 Νοεμβρίου) με τη Γερμανίδα καγκελάριο Angela Merkel σχετικά με τον κανονισμό αυτό.
«Αναγκάσθηκα να της πω ότι, αν γίνει δεκτός αυτός ο κανονισμός, που σχεδιάσθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τη γερμανική προεδρία - τότε θα έχουμε κάνει την ΕΕ Σοβιετική Ένωση», δήλωσε ο Orban στον κρατικό ραδιοσταθμό.
Ο ίδιος δήλωσε πως τα κριτήρια θα ισοδυναμούσαν με «εκβιασμό σε ιδεολογική βάση χωρίς αντικειμενικά κριτήρια».
«Αυτό δεν είναι αυτό που θέλαμε ... δεν δημιουργήσαμε την ΕΕ για να έχουμε μια δεύτερη Σοβιετική Ένωση», πρόσθεσε ο Orban, ο οποίος πάντως δεν απείλησε να ασκήσει βέτο στο σύνολο της διαδικασίας για τον προϋπολογισμό της ΕΕ.
Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας Mateusz Morawiecki, ο κύριος σύμμαχος του Orban, έχει στείλει επιστολή στους θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία απειλεί να ασκήσει βέτο στον προϋπολογισμό της περιόδου 2021-2027, αν η πρόσβαση στα ταμεία της ΕΕ εξαρτηθεί από τον σεβασμό του κράτους δικαίου εκ μέρους των κυβερνήσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης