Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κυνική δήλωση Akar (Τούρκος Υπ. Άμυνας): Η Τουρκία δεν θα περιοριστεί στο Αιγαίο - Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα μας

Κυνική δήλωση Akar (Τούρκος Υπ. Άμυνας): Η Τουρκία δεν θα περιοριστεί στο Αιγαίο - Θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα μας
Δεν θα μπορούσαμε να παραμείνουμε αδιάφοροι στις κινήσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο, γι 'αυτό και εμείς έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων μας,  δήλωσε ο Akar
Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία καθώς όπως δηλώνει ο υπουργός Άμυνας, Akar η χώρα θα εξακολουθήσει να αντιτίθεται στις προσπάθειες περιορισμού της στα χωρικά ύδατα του Αιγαίου και γύρω από τον Κόλπο της Αττάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο σύμφωνα με την Daily Sabah.
«Δεν θα μπορούσαμε να παραμείνουμε αδιάφοροι στις κινήσεις της Ελλάδας και της Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο, γι 'αυτό και εμείς έχουμε λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της χώρας μας», επεσήμανε ο Akar κατά τη διάρκεια της Επιτροπής Προγραμματισμού και Προϋπολογισμού του τουρκικού κοινοβουλίου στις 12/11.
Η Αίγυπτος τον Αύγουστο (2020) ανακοίνωσε ότι υπέγραψε διμερή συμφωνία με την Ελλάδα για την «οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών» μεταξύ των δύο χωρών.
Η Άγκυρα χαρακτήρισε τη συμφωνία «άκυρη», ενώ τόνισε ότι σφετερίστηκε και αγνόησε τα δικαιώματα και τα ηπειρωτικά ράφια τόσο της Τουρκίας όσο και της Λιβύης.
Από την ανακάλυψη σημαντικών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην περιοχή πριν από μια δεκαετία, οι χώρες έχουν εμπλακεί σε νέες διαφορές για τα θαλάσσια σύνορα. 

Νωρίτερα στο ίδιο συνέδριο:

Η Τουρκία είναι έτοιμη να συζητήσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ για τη συμβατότητα S-400, F-35

Η Τουρκία δηλωνει έτοιμη να συζητήσει τις ανησυχίες των ΗΠΑ σχετικά με την τεχνική συμβατότητα των S-400 και F-35, δήλωσε την Πέμπτη 12/11 ο υπουργός Άμυνας Akar, επαναλαμβάνοντας ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να προτείνει μια κοινή ομάδα εργασίας για το θέμα, σύμφωνα με την Daily Sabah.
"Η Τουρκία θα χρησιμοποιεί συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400 με τον ίδιο τρόπο που τα συστήματα S-300 χρησιμοποιούνται από ορισμένα μέλη της συμμαχίας του ΝΑΤΟ", πρόσθεσε ο Akar κατά τη διάρκεια της Επιτροπής Προγραμματισμού και Προϋπολογισμού του τουρκικού κοινοβουλίου.
Η Ρωσία πούλησε το σύστημα S-300 σε 20 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των χωρών μελών του ΝΑΤΟ, όπως η Βουλγαρία, η Ελλάδα και η Σλοβακία.
Ο Akar σημείωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει τη διαδικασία ελέγχου και προετοιμασίας του συστήματος S-400 "όπως είχε προγραμματιστεί".
Οι δεσμοί μεταξύ των συμμάχων του ΝΑΤΟ Τουρκίας και Ηνωμένων Πολιτειών είχαν χαρακτηριστεί από εντάσεις πέρυσι (2019) λόγω της απόκτησης του προηγμένου ρωσικού συστήματος άμυνας S-400 από την Άγκυρα, ωθώντας την Ουάσινγκτον να απομακρύνει την Τουρκία από το πρόγραμμα jet F-35 Lightning II.
Οι ΗΠΑ ισχυρίστηκαν ότι το σύστημα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί από τη Ρωσία για να αποκτήσει κρυφά διαβαθμισμένες λεπτομέρειες σχετικά με τα αεροσκάφη Lockheed Martin F-35 και είναι ασύμβατο με τα συστήματα του ΝΑΤΟ.
Η Τουρκία, ωστόσο, επιμένει ότι το S-400 δεν θα ενσωματωθεί στα συστήματα του ΝΑΤΟ και δεν θα αποτελέσει απειλή για τη συμμαχία.
Το ΝΑΤΟ υποστηρίζει επίσης ότι πρέπει να βρεθούν εναλλακτικές λύσεις για τα S-400.
Τον Οκτώβριο 2020, ο Γενικός Γραμματέας Jens Stoltenberg επανέλαβε ότι είναι εθνική απόφαση τι είδους αμυντικές δυνατότητες αποκτούν διάφοροι σύμμαχοι.
«Αλλά ταυτόχρονα, αυτό που έχει σημασία για το ΝΑΤΟ είναι η διαλειτουργικότητα και η σημασία της ενσωμάτωσης της άμυνας και αυτό δεν μπορεί να συμβαίνει με ένα ρωσικό σύστημα S-400», πρόσθεσε.
Η Άγκυρα έχει επανειλημμένως τονίσει ότι η άρνηση των ΗΠΑ για τα συστήματα πυραύλων Patriot, την οδήγησαν να αναζητήσει άλλους πωλητές, προσθέτοντας ότι η Ρωσία είχε προσφέρει μια καλύτερη συμφωνία, συμπεριλαμβανομένων των μεταφορών τεχνολογίας.
Η Τουρκία πρότεινε ακόμη και τη σύσταση επιτροπής με τις ΗΠΑ για την αποσαφήνιση τυχόν τεχνικών ζητημάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης