Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κομισιόν: Έρευνα των καταγγελιών για απωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο – Frontex: Σε ετοιμότητα για τις «υβριδικές απειλές» στα σύνορα της ΕΕ

Κομισιόν: Έρευνα των καταγγελιών για απωθήσεις μεταναστών στο Αιγαίο – Frontex: Σε ετοιμότητα  για τις  «υβριδικές απειλές» στα σύνορα της ΕΕ
Δημιουργείται μηχανισμός για τις έρευνες για ζητήματα καταπάτησης των ανθρώπινων δικαιωμάτων
Την περαιτέρω διερεύνηση των καταγγελιών στις καταγγελίες «περί απωθήσεων (push-backs) μεταναστών στο Αιγαίο Πέλαγος που πρόσφατα αναφέρθηκαν στα μέσα ενημέρωσης, και μία σειρά από σχετικά σημεία που συνδέονται με θεμελιώδη δικαιώματα» αποφάσισε η Κομισιόν σύμφωνα με ανακοίνωσή της την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου.
Αφού υπενθυμίζεται ότι η χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση έλαβε χώρα κατόπιν δικού αιτήματος της Frontex εν όψει των καταγγελιών που προαναφέρθηκαν σημειώνεται ότι υιοθετήθηκε η εισήγηση του προέδρου του Δ.Σ. της Frontex, όπου αναφέρεται ότι «το Δ.Σ. συμπέρανε ότι απαιτείται επείγουσα δράση για να διερευνηθεί κάθε πτυχή σχετική με το ζήτημα». Σε αυτό το πλαίσιο, σημειώνει ο πρόεδρος του Δ.Σ. (ο υπουργός Εσωτερικών της Σλοβενίας), «θα συσταθεί μία υπο-ομάδα του Δ.Σ. που θα εξετάζει περαιτέρω αυτά τα ζητήματα».
Η εντολή της υπο-ομάδας θα διευκρινιστεί εν όψει της συζήτησης στην επόμενη συνεδρίαση του Δ.Σ. στις 25-26 Νοεμβρίου».
Στα συμπεράσματα του προέδρου του Δ.Σ. της Frontex αναφέρεται:
«Το Δ.Σ. αναμένει ότι, βάσει του άρθρου 46 του Κανονισμού της Ε.Ε. 2019/1986 για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, ο εκτελεστικός διευθυντής θα αναστείλει ή θα τερματίσει οποιαδήποτε δραστηριότητα, εν μέρει ή εν συνόλω, αν θεωρεί ότι συμβαίνουν παραβιάσεις θεμελιωδών δικαιωμάτων που είναι σοβαρής φύσεως και που ενδέχεται να συνεχιστούν.
Ο εκτελεστικός διευθυντής καλείται να ενημερώσει άμεσα το Δ.Σ. και τον αξιωματούχο Θεμελιωδών Δικαιωμάτων (Fundamental Rights Officer) της υπηρεσίας για οποιαδήποτε βάσιμη καταγγελία που του γνωστοποιείται».
Ο κ. Fabrice Leggeri,καλείται επίσης να «διασφαλίσει ότι το εσωτερικό σύστημα καταγραφής είναι στιβαρό και αποτελεσματικό» ώστε τα όποια περιστατικά να εξετάζονται άμεσα.
Στη χθεσινή ανακοίνωση της Frontex αναφερόταν ότι ο εκτελεστικός διευθυντής της υπηρεσίας, Fabrice Leggeri,,τάχθηκε υπέρ της σύστασης μίας επιτροπής αξιολόγησης που θα εξετάσει τα «νομικά ζητήματα» που συνδέονται με την περιφρούρηση των θαλασσίων συνόρων και ότι τον συντονισμό του έργου αυτής της επιτροπής θα τον αναλάμβανε η Κομισιόν.
Τα συμπεράσματα του προέδρου του Δ.Σ. αναφέρονται στην «αρχική πρόταση» για μία επιτροπή αξιολόγησης, αλλά καθιστούν σαφές ότι το ζήτημα χρήζει πιο επείγουσας προσοχής.
Ο τόνος των συμπερασμάτων, δε, είναι πολύ αυστηρός απέναντι στον εκτελεστικό διευθυντή της υπηρεσίας.

«Υβριδικές απειλές»

Να σημειωθεί ότι ο εκτελεστικός διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex) Fabrice Leggeri, ζήτησε τη σύσταση επιτροπής που θα εξετάζει νομικά ζητήματα σχετικά με την εποπτεία των εξωτερικών θαλάσσιων συνόρων του oργανισμού και την αντιμετώπιση των ανησυχιών που διατυπώνονται από τα κράτη- μέλη σχετικά με τις «υβριδικές απειλές» που επηρεάζουν την εθνική τους ασφάλεια στα εξωτερικά σύνορα, όπου η Frontex θα αναπτύξει το μόνιμο σώμα του.
Σύμφωνα με την πρόταση της Frontex, η επιτροπή θα συντονίζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με τη συμμετοχή των κρατών- μελών σε εθελοντική βάση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης