Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια άνοδος στις αγορές, στο επίκεντρο πανδημία και εμβόλιο - Κέρδη +0,77% ο S&P 500, o DAX στο +0,4%

Ήπια άνοδος στις αγορές, στο επίκεντρο πανδημία και εμβόλιο - Κέρδη +0,77% ο S&P 500, o DAX στο +0,4%
Υψηλότερα κινούνται οι αγορές, με τους επενδυτές να παρακολουθούν τις εξελίξεις που αφορούν την πανδημία κορωνοϊού
Ήπια άνοδο για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση κατέγραψαν σήμερα 11/11 τα κυριότερα χρηματιστήρια, καθώς η αισιοδοξία για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, επισκιάζει τις ανησυχίες για την οικονομική ζημιά που προκαλεί το δεύτερο κύμα σε Ευρώπη και ΗΠΑ.
Ο ενθουσιασμός για τις προοπτικές του εμβολίου πυροδότησαν ξέφρενο ράλι στις παγκόσμιες αγορές, ωστόσο κάποιοι αναλυτές κάνουν λόγο για ακραίες διακυμάνσεις.
Στο επίκεντρο των επενδυτών παραμένουν οι εξελίξεις γύρω από το εμβόλιο των Pfizer - BioNTech το οποίο αποτρέπει πάνω από το 90% των λοιμώξεων κορονοϊού, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη σε δεκάδες χιλιάδες εθελοντές, ποσοστό πολύ υψηλότερο από το 50% που έχει θέσει ως όριο η Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).
Μετά τον αρχικό ενθουσιασμό των επενδυτών για τα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά στοιχεία από τις δοκιμές στο πειραματικό εμβόλιο των BioNTech - Pfizer κατά του κορωνοϊού -με τις εταιρείες να ανακοινώνουν αποτελεσματικότητα άνω του 90%- το ενδιαφέρον στρέφεται πλέον σε πιο πρακτικά ζητήματα όπως το ύψος της παραγωγής και τα κανάλια διανομής.
Εκτός διαπραγμάτευσης θα παραμείνει σήμερα η αγορά ομολόγων, λόγω της Veteran's Day.
Στο προσκήνιο παραμένει και η άρνηση του προέδρου Trump να αποδεχτεί την ήττα του από τον J. Biden, με τους πολιτικούς αναλυτές να προειδοποιούν για τον κίνδυνο μιας μακράς δικαστικής διένεξης που θα πλήξει ανεπανόρθωτα το κύρος του θεσμού της προεδρίας.
Την εκτίμηση ότι οι επόμενοι έξι μήνες θα παραμείνουν ταραχώδεις καθώς η διεθνής οικονομία συνεχίζει να δίνει μάχη με τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού εξέφρασε ο πρόεδρος της Federal Reserve Bank of Boston, Eric Rosengren.
Οι Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιο τους είναι κατά 90% αποτελεσματικό στην πρόληψη του κορωνοϊού.
Ωστόσο, ο Rosengren εκτιμά ότι θα χρειαστεί χρόνος για τη διανομή του εμβολίου.
«Ενώ οι ειδήσεις είναι πολύ θετικές για το εμβόλιο και η αποτελεσματικότητα του φαίνεται πολύ υψηλότεροι από ό,τι αναμενόταν, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο η ευρεία διανομή του, ενώ ερώτημα παραμένει και το πόσοι πολίτες θα δεχθούν να εμβολιαστούν» δήλωσε ο Rosengren μιλώντας στο CNBC.
«Συνεπώς, αν και είναι θετικές οι εξελίξεις, και η πρόβλεψη μου για το δεύτερο εξάμηνο του 2021 είναι ότι θα υπάρχει ευρεία διανομή του εμβολίου και ότι θα πρέπει να έχουμε πολύ ισχυρή ανάπτυξη -δεδομένης της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής αυτή τη στιγμή- πιστεύω ότι οι επόμενοι έξι μήνες θα συνεχίσουν να είναι αρκετά ασταθείς» δήλωσε ο Rosengren.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Fed τον Σεπτέμβριο, η αμερικανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 3% με 4% το 2020, έπειτα από ανάκαμψη μεταξύ 3,6% και 4,7% το 2021.
Ωστόσο, η εικόνα της οικονομίας θα συνδεθεί με τα μέτρα νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής που θα εφαρμοστούν.
«Στις ΗΠΑ, δεν είναι σαφές τι δημοσιονομική πολιτική θα εφαρμοστεί» είπε ο Rosengren.
Στο μέτωπο της πανδημίας στον τρόπο διατήρησης αλλά και διανομής του εμβολίου της Pfizer/Biontech κατά του κορωνοϊού έχει πλέον στραμμένο το βλέμμα της η παγκόσμια κοινότητα, δεδομένου ότι το εμβόλιο θεωρείται εξαιρετικά ευαίσθητο μια και θα πρέπει να φυλάσσεται σε θερμοκρασίες των -75 βαθμών Κελσίου, ενδεχομένως και χαμηλότερα.
Είναι χαρακτηριστικό πως οι θερμοκρασίες αυτές είναι έως και – 50 βαθμούς χαμηλότερες από ότι ισχύει έως σήμερα για τη διατήρηση άλλων εμβολίων ενώ αναφέρεται πως στις ΗΠΑ δεν υπάρχουν ψυγεία με τόσο χαμηλές θερμοκρασίες σε φαρμακεία, ιατρεία και κρατικά εργαστήρια.
Παρά τις δυσκολίες αυτές, η αισιοδοξία σε παγκόσμιο επίπεδο παραμένει στα ύψη, μια και εκτιμάται πως το εν λόγω εμβόλιο που αποδείχθηκε αποτελεσματικό κατά 90% κατά του κορωνοϊού, θα ακολουθήσουν και άλλα εμβόλια από άλλες εταιρείες, όπως για παράδειγμα η γερμανική εταιρία βιοτεχνολογίας CureVac, η οποία ήδη προϊδέασε για σημαντικές ανακοινώσεις.
Ενδεικτικό του ενθουσιασμού που προκάλεσε το εμβόλιο της Pfizer/Biontech είναι ότι λίγο μετά τις ανακοινώσεις για την αποτελεσματικότητα του,  διακινήθηκαν σχεδόν 2 τρις δολάρια στις παγκόσμιες αγορές.
Και ενώ παγκοσμίως όλες οι κυβερνήσεις περιμένουν το πότε θα αρχίσουν να λαμβάνουν τα πρώτα εμβόλια για να προχωρήσουν στους πρώτους εμβολιασμούς σε νοσηλευτικό προσωπικό και ευπαθείς ομάδες, οι ειδικοί επισημαίνουν ότι μέχρι να έρθει η στιγμή αυτή, πρέπει να παραμείνουν τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα και τα lockdown καθώς και να τηρούνται οι κανόνες των αποστάσεων και της χρήσης μάσκας.
Η επιδημία του κορωνοϊού είναι σε πραγματική έξαρση κυρίως στο βόρειο ημισφαίριο του πλανήτη, με τις ΗΠΑ να κάνουν λόγο για ρεκόρ ημερήσιων κρουσμάτων και εισαγωγών στα νοσοκομεία και με την Ευρώπη να βιώνει μια άνευ προηγουμένου επίθεση από την επιδημία που εκδηλώνεται με εκατοντάδες χιλιάδες μολύνσεις σε ημερήσια βάση.
Αντιθέτως καλύτερη είναι η εικόνα στη Λατινική Αμερική και στην Ινδία, ενώ υπό πλήρη έλεγχο είναι η επιδημία στην Κίνα.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε πτώση -0,08% στις 29.397 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +0,77% στις 3.572 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε άνοδο +2,01% στις 11.786 μονάδες
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχώρησε στις 23,39 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κατέγραψε άνοδο +0,46% στις 13.209 μονάδες
Image

Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

Κέρδη κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές με το θετικό κλίμα να διατηρείται και σήμερα 11/11 και τους επενδυτές να εμφανίζονται αισιόδοξοι για την πορεία του εμβολίου.  
Πτώση -3,4% σημείωσε η μετοχή της ολλανδικής τράπεζας ABN Amro, παρά το γεγονός ότι τα κέρδη γ΄τριμήνου 2020 ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Image
H Eυρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αντιμετωπίζει το έκτακτο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και τη χορήγηση μακροπρόθεσμων δανείων στις τράπεζες ως τα βασικά εργαλεία για την παροχή περαιτέρω στήριξης στην οικονομία της ευρωζώνης, τόνισε η πρόεδρος της ΕΚΤ C. Lagarde.
«Ενώ όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι, το πρόγραμμα έκτακτης αγοράς ομολόγων PEPP και τα TLTROs έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στο υφιστάμενο περιβάλλον και μπορούν να προσαρμοστούν με δυναμικό τρόπο στην εξέλιξη της πανδημίας», σημείωσε σε συνέδριο η κα Lagarde.
«Ως εκ τούτου, θα παραμείνουν τα βασικά εργαλεία για την προσαρμογή της νομισματικής μας πολιτικής» πρόσθεσε.
Όπως μετέδωσε το Bloomberg, η κ. Lagarde προειδοποίησε ότι η ανάκαμψη της ευρωζώνης αναμένεται να είναι ασταθής.
«Μολονότι τα τελευταία νέα για το εμβόλιο δείχνουν ενθαρρυντικά, είναι ακόμα πιθανό να έρθουμε αντιμέτωποι με νέους κύκλους ταχύτατης εξάπλωσης του ιού και περιοριστικών μέτρων, μέχρι να επιτευχθεί ανοσία σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού», υπογράμμισε.
Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά αφήνει ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος τη ΕΚΤ, Klaas Knot, αναφερόμενος στις αποφάσεις της ευρωτράπεζας στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου (10/12/2020).
«Δεν αποκλείουμε κάποιο μέτρο ενόψει της συνεδρίασης του Δεκεμβρίου» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με τον Knot, το οικονομικό outlook του 2021 θα συνεχίσει να είναι δύσκολο.
«Οι επιπτώσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό θα αργήσουν να φανούν στην οικονομία» τόνισε.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η Continental AG ανακοίνωσε καθαρές ζημιές για το γ΄ τρίμηνο, εξαιτίας της αναδιάρθρωσης και του κόστους απομείωσης, όπως είχε προειδοποιήσει προηγουμένως.
Η γερμανική εταιρεία προμήθειας ανταλλακτικών αυτοκινήτων ανακοίνωσε ότι οι καθαρές ζημιές της διαμορφώθηκαν στα 719,3 εκατ. ευρώ μετά από την ανάληψη απομειώσεων 649 εκατ. ευρώ, που σχετίζονται με τη δίκτυο οχημάτων και το κόστος αναδιάρθρωσης 687 εκατ. ευρώ στο γ΄ τρίμηνο.
Ωστόσο, οι καθαρές ζημιές συρρικνώθηκαν σε σχέση με τις ζημιές των 1,99 δισ. ευρώ του αντίστοιχου τριμήνου του προηγουμένου έτους, όταν είχε πληγεί από τις χρεώσεις 2,5 δισ. ευρώ που ανέλαβε για την πτώση στην παραγωγή αυτοκινήτων παγκοσμίως.
Τα EBITDA τριμήνου μειώθηκαν 31% στα 724,9 εκατ. ευρώ, ενώ οι ζημιές προ φόρων και τόκων συρρικνώθηκαν στα 673,4 εκατ. ευρώ από τις ζημιές ΕΒΙΤ ύψους 1,97 δισ. ευρώ.
Η ABN Amro ανακοίνωσε καλύτερα του αναμενόμενου κέρδη γ΄ τριμήνου μετά από τις χαμηλότερες απομειώσεις, και τόνισε πως σημειώνει πρόοδο η εκκαθάριση του χαρτοφυλακίου της από τις μη βασικές δραστηριότητες.
Η ολλανδική τράπεζα δήλωσε πως παραμένει επιφυλακτική για τις απομειώσεις στο σύνολο της χρήσης, αλλά τώρα τις αναμένει πιο κοντά στην εκτίμηση για το α΄ τρίμηνο και τα 2,5 δισ. ευρώ, σε σχέση με τις εκτιμήσεις β΄ τριμήνου για 3 δισ. ευρώ.

Mεικτά πρόσημα στις αγορές της Ασίας - Τεχνολογικές πιέσεις στην Κίνα

Mεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, με τις εξελίξεις από το μέτωπο της ανάπτυξης των εμβολίων κατά του κορωνοϊού, να μονοπωλούν το ενδιαφέρον.
Στην Κίνα, ο τεχνολογικός κλάδος δέχθηκε ισχυρές πιέσεις.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +0,7% στις 3.573 μονάδες.
Ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +1,78%, στις 25.349,60 μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο από την 4η Ιουνίου 1991.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο +1,66%, στις 1.729,07 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε κέρδη +0,2% στις 26.357 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε -0,5% στις 3.342 μονάδες.
Ο Sensex σημείωνε οριακή μεταβολή -0,08% στις 43.245 μονάδες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης