Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρόσκληση Erdogan σε επενδυτές και δέσμευση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην τουρκική οικονομία

Πρόσκληση Erdogan σε επενδυτές και δέσμευση για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην τουρκική οικονομία
Ο πρόεδρος της Τουρκίας Tayyip Erdogan δήλωσε ότι η νέα οικονομική πολιτική της Τουρκίας θα στηρίζεται στη σταθερότητα των τιμών και του δημοσιονομικού περιβάλλοντος.
Σε μια προφανή στροφή εν όψει του σοβαρού αδιεξόδου το οποίο αντιμετωπίζει η τουρκική οικονομία ο πρόεδρος Tayyip Erdogan δήλωσε την Τετάρτη 11 Νοεμβρίου 2020 ότι η κυβέρνηση θα αναπτύξει μια νέα οικονομική στρατηγική με προσανατολισμό τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στη χώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Daily Sabah.
«Θα επιτύχουμε τους στόχους μας οικοδομώντας την οικονομική μας πολιτική σε τρεις πυλώνες: σταθερότητα τιμών (σ.σ. αντιμετώπιση των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων), χρηματοοικονομική και μακροοικονομική σταθερότητα.
Γι’ αυτό, διαμορφώνουμε ένα ευνοϊκό περιβάλλον για μακροπρόθεσμη εισροή κεφαλαίων και επενδύσεις», δήλωσε ο Erdogan σε ομιλία του στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στην Άγκυρα.
Πρόσθεσε ότι το νέο οικονομικό επιτελείο στο επόμενο διάστημα θα πραγματοποιήσει σειρά συναντήσεων με διεθνείς επενδυτές προκειμένου να αναδείξει τις ευκαιρίες και δυνατότητες που προσφέρει η τουρκική οικονομία.
Η Τουρκία είναι αποφασισμένη να λάβει μέτρα ώστε να μειωθεί ο επενδυτικός κίνδυνος και να αυξήσει τις αποδόσεις των επενδύσεων που θα πραγματοποιηθούν, τόνισε ο Erdogan.
Επισήμανε ότι σύντομα θα ληφθούν νέα μέτρα για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και την ώθηση με αποτελεσματικό τρόπο της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.
«Θα αποκομίσουμε σύντομα κέρδη από εγχώριους και ξένους επενδυτές που εμπιστεύονται την τουρκική οικονομία και τη λίρα», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος τόνισε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης της οικονομικής πολιτικής θα βρίσκονται σε στενή επαφή με επενδυτές κατά την εκπόνηση των εν λόγω πολιτικών.

Ανάκτηση της εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας

Ο Erdogan συνέχισε λέγοντας ότι η Τουρκία θα επικεντρωθεί περισσότερο στην ανάκτηση εμπιστοσύνης και της αξιοπιστίας στην οικονομία της χώρας και στη μείωση του ασφαλίστρου κινδύνου (risk premium) της χώρας για τους επενδυτές.
«Διαμορφώνουμε ένα νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα που θα δημιουργεί απασχόληση για εξειδικευμένους εργαζόμενους, δεν θα επιτείνει τις πληθωριστικές πιέσεις και δεν διευρύνει το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών ενώ θα χρηματοδοτείται κυρίως από εγχώριες αποταμιεύσεις και άμεσες διεθνείς επενδύσεις», σημείωσε.

Διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις

«Προετοιμάζουμε ένα σύνολο διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων σε τομείς όπως η βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, οι χρηματοπιστωτικές αγορές, η βελτίωση της ποιότητας των δημόσιων εσόδων και δαπανών ταυτόχρονα με μέτρα που θα ενισχύουν τη χρηστή διακυβέρνηση», πρόσθεσε.
Η χώρα θα λάβει επίσης νέα μέτρα τους επόμενους μήνες για την ενίσχυση του κράτους δικαίου, της προβλεψιμότητας των ασκούμενων πολιτικών, την εύκολη προσβασιμότητα στον τραπεζικό δανεισμό, καθώς και την αποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος, σημείωσε ο Erdogan.
«Θα ενισχύσουμε τη μακροοικονομική σταθερότητα εναρμονίζοντας περαιτέρω τις νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές, ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών λήψης αποφάσεων», τόνισε.

Αντιπληθωριστική πολιτική

Ο πρόεδρος της Τουρκίας τόνισε, επίσης, ότι η κεντρική τράπεζα έχει το καθήκον να καθορίσει πολιτικές που θα οδηγούν στη σταθερότητα των τιμών και ότι ο νέο διοικητής θα χρησιμοποιήσει με διαφάνεια όλα τα διαθέσιμα χρηματοοικονομικά εργαλεία.
«Η Τουρκία είναι έτοιμη να εφαρμόσει δυσάρεστες οικονομικές πολιτικές εάν χρειαστεί», δήλωσε ο Erdogan.
«Είναι καθήκον της κεντρικής τράπεζας να διαμορφώσει τη νομισματική πολιτική που θα επιτύχει τη σταθερότητα των τιμών.
Από αυτή την άποψη, "Υποστηρίζω κάθε βήμα που θα κάνουν"», σημείωσε
Ο πληθωρισμός της Τουρκίας σε ετήσια βάση αυξήθηκε στο 11,89% τον Οκτώβριο, από 11,75% τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Σε επίπεδο μήνα ο πληθωρισμός αυξήθηκε 2,13%.
Η Κεντρική Τράπεζα προέβλεψε πληθωρισμό στο 12,1% το 2020, αναθεωρώντας προηγούμενη πρόβλεψη για 8,9%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης