Τελευταία Νέα
Διεθνή

Μίνι πόλεμος στις ευρωπαϊκές τραπεζικές αρχές - Αντίθετος ο SRB με τη δημιουργία πανευρωπαϊκής bad bank, που ζητά ο SSM

Μίνι πόλεμος στις ευρωπαϊκές τραπεζικές αρχές - Αντίθετος ο SRB με τη δημιουργία πανευρωπαϊκής bad bank, που ζητά ο SSM
Τι ανέφερε η επικεφαλής του SRB στους Financial Times
Οι ευρωπαϊκές τράπεζες πρέπει να προετοιμάσουν τους ισολογισμούς τους για τον κίνδυνο των μη εξυπηρετούμενων δανείων που προκαλούνται από πανδημία κατά το νέο έτος, δήλωσε η επικεφαλής του οργανισμού SRB της ΕΕ.
Η Elke König, πρόεδρος του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (SRB), απέρριψε τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ότι η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει ένα δίκτυο «κακών τραπεζών» για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL), αλλά προειδοποίησε τις τράπεζες ότι πρέπει να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές του για τη διευθέτηση των μη βιώσιμων δανείων.
Σε συνέντευξή της στους Financial Times, προέτρεψε επίσης την ΕΕ να εναρμονίσει σωστά τους κανόνες για τις κρατικές ενισχύσεις και τον χειρισμό των τραπεζών με καθεστώς «εξυγίανσης», το οποίο παρεμβαίνει για να αποτρέψει τις συστημικές χρηματοπιστωτικές κρίσεις.
Η König υποστήριξε ότι, όπως συμβαίνουν τα πράγματα, υπήρχε μια «κακή ευθυγράμμιση» στο σύστημα.
Το SRB ιδρύθηκε μετά την κρίση του δημόσιου χρέους της ευρωζώνης για να διαχειριστεί τις πληγείσες τράπεζες, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα οικονομική σταθερότητα και συνεπή μεταχείριση των τραπεζών της περιοχής.
Αλλά με τις ρυθμιστικές αρχές να ζυγίζουν τώρα τους κινδύνους από την αύξηση των NPLs, ο οργανισμός εξακολουθεί να εργάζεται με ένα ελλιπές σύστημα κανόνων της ΕΕ για τις τραπεζικές κρίσεις, το οποίο πρέπει να λειτουργεί πάνω από ένα συνονθύλευμα διαφορετικών εθνικών ρυθμίσεων.
Τον περασμένο μήνα, η ανώτερη εποπτική τράπεζα της ΕΚΤ, ο SSM και ο επικεφαλής του, Andrea Enria έγραψε ότι, σε ένα «σοβαρό αλλά εύλογο» σενάριο, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια σε τράπεζες της ευρωζώνης θα μπορούσαν να φτάσουν τα 1,4 τρισ. ευρώ, πολύ πάνω από τα επίπεδα της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και των επακόλουθων της κρίσης κρατικού χρέους της ΕΕ.
Η König είπε ότι ήταν πολύ νωρίς για να μάθουμε πόσο άσχημη είναι η κατάσταση με τα NPL, γιατί αυτό θα εξαρτηθεί από τη φύση της ύφεσης και της ανάκαμψης.
Οι τρέχουσες ενέργειες των κυβερνήσεων, όπως τα καθεστώτα κρατικής εγγύησης, «προστατεύουν» τις τράπεζες, πρόσθεσε.
Αλλά είπε ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια θα μπορούσαν να αρχίσουν να αυξάνονται το πρώτο και το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους.
Υπό το πρίσμα αυτό, το μήνυμά της προς τις τράπεζες ήταν «να γνωρίζετε ότι τα NPL έρχονται και το καλύτερο που πρέπει να κάνετε είναι να τα αντιμετωπίσετε νωρίς... Αυτό είναι το καλύτερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε προς το παρόν", ανέφερε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον επόμενο μήνα θα υποβάλει τις δικές της προτάσεις για τον χειρισμό όσων είπε ο Επίτροπος Valdis Dombrovskis, και την «πιθανή άνοδο» των NPL.
Αυτές περιλαμβάνουν περαιτέρω αναπτυσσόμενες δευτερογενείς αγορές στις οποίες αγοράζονται και πωλούνται NPL και μεταρρυθμίσεις στα πλαίσια αφερεγγυότητας και ανάκτησης χρεών.
Ο Enria υποστήριξε χωριστά τη δημιουργία είτε μιας ευρωπαϊκής «εταιρείας διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων», είτε ενός δικτύου αυτών, για τη διαχείριση των προβλημάτων, αλλά η König προειδοποιεί ότι δεν είναι καλή ιδέα και ότι οι τράπεζες πρέπει να εργαστούν ξεχωριστά.
Είναι ο ευκολότερος τρόπος για να προχωρήσουμε.
«Όλη η συζήτηση... δεν έχει πάντα ένα συστατικό: ποιος πληρώνει το λογαριασμό», είπε, τονίζοντας ότι όσοι προτείνουν αυτές τις λύσεις θεωρούν ότι υπάρχει ένα μαγικό σύστημα», όπου οι απώλειες υποτίθεται ότι εξατμίζονται, κάτι «που δεν πρόκειται να συμβεί».
Οι τράπεζες πρέπει να «διαφυλάξουν την πλήρη διαφάνεια» αυτών των χαρτοφυλακίων, είπε.
«Πρέπει να είναι σε θέση να διαχωρίσουν ένα χαρτοφυλάκιο και να καθορίσουν πώς θα ήθελαν να το εξυπηρετήσουν, ποια θα ήταν η ιδέα τους, πώς θα το αντιμετώπιζαν».
Πρόσθεσε ότι στην τρέχουσα κρίση υπήρχε ακόμη μια αγορά προβληματικών στεγαστικών και εταιρικών δανείων.
Η König υπογράμμισε το εκτεταμένο έργο που έχει γίνει από τις σκοτεινές μέρες της κρίσης στην ευρωζώνη για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των τραπεζών και για να διασφαλιστεί ότι μπορούν να διαχειριστούν με ασφάλεια εάν αποτύχουν.
Σημείωσε ότι ένα από τα εργαλεία που διαθέτει το σύστημα ήταν η δύναμη «διαχωρισμού περιουσιακών στοιχείων» για να αφαιρέσει τα επισφαλή δάνεια από τους ισολογισμούς των τραπεζών.
Ωστόσο, τόνισε ότι το σύστημα της ΕΕ για τον χειρισμό των προβληματικών τραπεζών είναι ακόμη σε εξέλιξη.
Ένα βήμα που ζήτησε είναι η δημιουργία ενός «εργαλείου προ-εκκαθάρισης» που επιτρέπει στον SRB να παρεμβαίνει νωρίτερα σε μια κρίση για να σώσει το καλό μέρος μιας τράπεζας, αποτρέποντας την άσκοπη καταστροφή της αξίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης