Τελευταία Νέα
Διεθνή

Καλά τα νέα με το εμβόλιο της Pfizer, αλλά αν ο κόσμος διστάσει να το κάνει;

tags :
Καλά τα νέα με το εμβόλιο της Pfizer, αλλά αν ο κόσμος διστάσει να το κάνει;
Φόβοι από κυβερνήσεις και επιστήμονες στον τομέα της Υγείας για μαζική αποχή  από τους εμβολιασμούς
Μπορεί κυβερνήσεις και αγορές ένιωσαν βαθιά ανακούφιση από τη χθεσινή ανακοίνωση της Pfizer, τι θα συμβεί όμως εάν ο κόσμος δεν πειστεί για την ασφάλεια του εμβολίου και δεν προστρέξει να εμβολιαστεί;
Συμφωνά με ρεπορτάζ του Reuters αυτό θα δημιουργήσει νέα δεδομένα τόσο για τις υγειονομικές αρχές όσο και για τη δημόσια πολιτική.
Επιστήμονες και αξιωματούχοι που εργάζονται στον τομέα της δημόσιας υγείας τη Δευτέρα (11 Νοεμβρίου) καλωσόρισαν τα πρώτα επιτυχημένα προσωρινά αποτελέσματα από μια κλινική δοκιμή μεγάλης κλίμακας έως την αρχή της τελικής νίκης απέναντι στην πανδημία.
Όμως, η αντίδραση από τους δρόμους της Ρώμης, του Λονδίνου και της Μαδρίτης, καθώς και από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αποκάλυψε ότι η διστακτικότητα απέναντι σε ένα εμβόλιο COVID-19 επεκτάθηκε πέρα τα γνωστές περιπτώσεις του κινήματων των ακόμη και εκείνοι που έχουν εμβολιαστεί για άλλες ασθένειες που σκέφτηκαν να παραλείψουν αυτό , προς το παρόν.
«Νομίζω ότι είναι καλά νέα, αν είναι αποτελεσματικό, αλλά νομίζω ότι είναι είναι πολύ νωρίς ακόμη», δήλωσε στο Reuters ο νοσηλευτής Maite Flores, 64 ετών, από τη Μαδρίτη.
«Έχω εμβολιαστεί πλήρως και έτσι και τα δύο παιδιά μου. Δεν είμαι ενάντια στα εμβόλια, αλλά ακόμα δεν θα το αγγίζαμε », δήλωσε στο Facebook η μητέρα των δύο Charlotte Bordewey, 31 ετών, από το Hereford της Αγγλίας.
«Είναι το ζήτημα του χρόνου.
Δημιουργήθηκε σε πολύ σύντομο διάστημα, χωρίς να γνωρίζουμε τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα, είναι δύσκολο να ακολουθήσουμε.
Υπάρχουν πολλά σημεία άγνωστα ως προς τις συνέπειές του», είπε στο Reuters.
Άλλοι, ενώ δεν αποκλείουν το εμβόλιο COVID-19, δήλωσαν ότι θα χρειαστούν περισσότερες πληροφορίες προτού αποφασίσω.
Δεν το εμπιστεύομαι ακόμη, πρέπει να περιμένουμε», δήλωσε η φαρμακοποιός Carla Consalvo στη Ρώμη.
Είναι πολύ νωρίς για να το δοκιμάσω», σημείωσε.

Η εμπιστοσύνη του κοινού

«Θα ήθελα μάθω περισσότερα γι’ αυτό προτού κάνει το εμβόλιο η οικογένειά μου», δήλωσε ο σύμβουλος οργανωτικού σχεδιασμού Peter Brownell στο Λονδίνο.
Ενώ τα ενδιάμεσα αποτελέσματα των δοκιμών είναι ενθαρρυντικά, η Pfizer και ο συνεργάτης BioNTech πρέπει ακόμη να αποκαλύψουν δεδομένα ασφαλείας για το πειραματικό τους εμβόλιο προτού ζητήσουν την έγκριση από τις αρχές.
Άλλοι κατασκευαστές εμβολίων COVID-19 βρίσκονται στο τελικό στάδιο των δοκιμών. Τον Σεπτέμβριο, οι φαρμακοποιοί, επιδιώκοντας να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη του κοινού, δεσμεύτηκαν να τηρήσουν τα επιστημονικά πρότυπα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας ακόμη και όταν εργάζονται στο μάξιμουμ της ταχύτητας.
Οι αρχές για την έγκριση των φαρμάκων ανά τον τον κόσμο δήλωσαν ότι η ταχύτητα δεν θα θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια, καθώς τα συντομότερα αποτελέσματα θα προέκυπταν από τη διεξαγωγή παράλληλων δοκιμών οι οποίες συνήθως γίνονται διαδοχικά.
.Μια παγκόσμια δημοσκόπηση από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ αυτό το μήνα έδειξε ότι το 73% των ανθρώπων θα ήταν πρόθυμοι να κάνουν εμβόλιο κατά του COVID-19, λιγότεροι κατά 4% από τον Αύγουστο.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι πρέπει να κάνει εμβόλιο το 70% του πληθυσμού ώστε να ανακοπεί ο ρυθμός μετάδοσης του ιού.
Μεταξύ εκείνων που δεν σκοπεύουν να κάνουν το εμβόλιο, οι πλέον συνηθισμένοι λόγοι ήταν η ανησυχία για πιθανές παρενέργειες και η ταχύτητα με την οποία κινούνταν σε κλινικές δοκιμές.
Στους περισσότερους πάντως έφερε ελπίδα για τον τερματισμό της πανδημίας που σκότωσε περισσότερους από ένα εκατομμύριο ανθρώπους και έπληξε την παγκόσμια οικονομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης