Τελευταία Νέα
Διεθνή

Στάση αναμονής στις διεθνείς αγορές μετά το ράλι λόγω εμβολίου - Μεικτές τάσεις στη Wall, στο +0,9% ο Dow, πτώση -0,14% ο S&P 500, ο DAX +0,51%

Στάση αναμονής στις διεθνείς αγορές μετά το ράλι λόγω εμβολίου - Μεικτές τάσεις στη Wall, στο +0,9% ο Dow, πτώση -0,14% ο S&P 500, ο DAX +0,51%
Στάση αναμονής στις διεθνείς αγορές μετά το ράλι λόγω εμβολίου
Επιφυλακτικές ήταν οι κινήσεις σήμερα 10/11 στα διεθνή χρηματιστήρια, μετά το εκρηκτικό ράλι που πυροδότησε στις αγορές η ανακοίνωση των Pfizer/BioNTech για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Όσον αφορά στο εμβόλιο, προς το τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου αναμένεται να κατατεθεί το αίτημα για επείγουσα έγκριση από τον FDA (Food and Drug Administration) στο υπό ανάπτυξη εμβόλιο για την αντιμετώπιση του νέου κορωνοϊού του αμερικανικού φαρμακευτικού κολοσσού Pfizer και της γερμανικής βιοτεχνολογικής εταιρείας BioNTech.
Στο μέτωπο της πανδημίας και ενώ όλα τα βλέμματα στη μάχη κατά του κορωνοϊού είναι στραμμένα στην επιστημονική κοινότητα, η επιδημία εξακολουθεί να σαρώνει παγκοσμίως.
Μετά από τον Οκτώβριο, όπου και καταγράφηκε το 25% των 50 και πλέον εκατομμυρίων κρουσμάτων, ο Νοέμβριος εξελίσσεται σε έναν ακόμα εξαιρετικά κρίσιμο μήνα κυρίως για τις χώρες του βόρειου ημισφαιρίου.
Στις ΗΠΑ, οι οποίες ξεπέρασαν τα 10 εκατομμύρια κρούσματα, ο αριθμός των νοσηλευομένων με κορωνοϊό ανέρχεται σε περισσότερους από 59.000, έχοντας σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ και δοκιμάζοντας την αντοχή των συστημάτων υγείας.
Αντίστοιχη είναι η κατάσταση και στην Ευρώπη, η οποία μετρά περισσότερα από 12,5 εκατ. κρούσματα και πάνω από 302.000 θανάτους, με τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν συνεχώς περιοριστικά μέτρα και να καταφεύγουν στη λύση των lockdown.
Πολύ καλύτερη είναι η εικόνα σε Ινδία και Κίνα όπου η επιδημία φαίνεται να είναι σε ύφεση και υπό έλεγχο.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε άνοδο +0,9% στις 29.421 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε πτώση -0,14% στις 3. 545 μονάδες
Ο δείκτης Nadsaq καταγράφει απώλειες -1,37% στις 11.553 μονάδες
Ο δείκτης VIX - γνωστός και ως δείκτης φόβου - υποχώρησε στις 24,66 μονάδες
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κατέγραψε άνοδο +0,51% στις 13.163 μονάδες
Image

Image
Θετικά πρόσημα στις ευρωαγορές

Επιφυλακτικές ήταν οι κινήσεις στα διεθνή χρηματιστήρια, μετά το εκρηκτικό ράλι που πυροδότησε στις αγορές η ανακοίνωση των Pfizer / BioNTech για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.
Ωστόσο τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρέμεινα κοντά στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ μηνών.
Image
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικοονμίας χαμηλότερα των προσδοκιών κινήθηκε το οικονομικό κλίμα στη Γερμανία τον Νοέμβριο, εν μέσω του μερικού lockdown, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορωνοϊού.
Eιδικότερα, ο δείκτης ZEW οικονομικού κλίματος υποχώρησε 39 μονάδες τον Νοέμβριο, καταγράφοντας πτώση 17,1 μονάδων έναντι του Οκτωβρίου που ο δείκτης είχε διαμορφωθεί στις 56,1 μονάδες.
Οι αναλυτές ανέμεναν υποχώρηση στις 40 μονάδες.
Στην Ευρωζώνη, το οικονομικό κλίμα υποχώρησε στις 32,8 μονάδες.
Στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών διαμορφώθηκε η ανεργία στη Γαλλία το γ' τρίμηνο του 2020.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, της γαλλικής στατιστικής αρχής (INSEE), το ποσοστό της ανεργίας διαμορφώθηκε στο 9% από 7,1% το β' τρίμηνο του 2020, το υψηλότερο επίπεδο το 2018.
Η εκτόξευση της ανεργίας θέτει σε κίνδυνο τον στόχο του Γάλλου προέδρου, Emmanuel Macron, για μείωση της ανεργίας στο 7% έως το τέλος της θητείας του το 2022.
Ο ίδιος είχε παραλάβει την ανεργία στο 9,5% όταν εξελέγη το 2017.
Σημειώνεται ότι η Γαλλία παρουσίασε τη χειρότερη μεταπολεμική ύφεση το πρώτο και δεύτερο τρίμηνο λόγω του lockdown, αλλά η οικονομία ανέκαμψε το τρίτο τρίμηνο, πριν να επιβληθεί το δεύτερο lockdown στις 30 Οκτωβρίου.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η γερμανική εταιρεία αθλητικών ειδών Adidas αναμένει ότι οι πωλήσεις της θα επανέλθουν σε ανάπτυξη στην Κίνα το τέταρτο τρίμηνο, αλλά προβλέπει ότι μία συνολική μείωση πωλήσεων παρόμοια με εκείνη που αναφέρθηκε το τρίτο τρίμηνο.
Όπως μετέδωσε το CNBC, η Adidas ενημέρωσε ότι οι πωλήσεις του τρίτου τριμήνου μειώθηκαν κατά 3%, στα 5,964 δισ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά κέρδη υποχώρησαν κατά 12%, στα 794 εκατ.
Τα αποτελέσματα ήταν καλύτερα από τις προβλέψεις των αναλυτών για €5,91 δισ. έσοδα και 723 εκατ. ευρώ κέρδη.
Η Adidas δήλωσε επίσης ότι η αναζωπύρωση του κορωνοϊού οδηγεί σε νέο κλείσιμο καταστημάτων, αλλά η εταιρεία εξακολουθεί να αναμένει παρόμοιο επίπεδο πτώσης των πωλήσεων το τέταρτο τρίμηνο με αυτό του τρίτου, εφόσον περισσότερο από το 90% των καταστημάτων της παραμείνει ανοιχτό.
Η γερμανική αεροπορική εταιρεία Lufthansa ξεκίνησε την προσφορά 5ετούς ομολόγου για την άντληση 525 εκατ. ευρώ με το κουπόνι να προσφέρεται μεταξύ 2,25% και 2,75%, για την αντιμετώπιση των ζημιών που προκαλούνται από την πανδημία του κορωνοϊού.
Υπό ορισμένες συνθήκες, η λήξη θα είναι τον Δεκέμβριο του 2025 ενώ οι επενδυτές θα μπορούν επίσης να μετατρέψουν τα ομόλογα σε νέες ή υπάρχουσες ονομαστικές μετοχές.
Η αεροπορική εταιρεία δήλωσε ότι θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια για γενικούς εταιρικούς σκοπούς.
Η Ryanair είναι πιο αισιόδοξη για μερική ανάκαμψη στην επιβατική κίνηση το επόμενο καλοκαίρι, ύστερα από τις αναφορές για πρόοδο αναφορικά με ένα εμβόλιο κατά της Covid-19, δήλωσε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της αεροπορικής εταιρείας χαμηλού κόστους Maikl Ο’Liri.
Χαρακτηρίζοντας την πρόοδο «την πρώτη ακτίνα ήλιου που είχαμε τους τελευταίους 12 μήνες», ο Ο’Liri προέβλεψε επιστροφή στο 75-80% της κίνησης προ της κρίσης έως το επόμενο καλοκαίρι -ποσοστό που αποτελεί βελτίωση συγκριτικά με το εύρος του 50-80% που είχε δώσει μόλις πριν από οκτώ ημέρες.
«Υπάρχει εύλογη αισιοδοξία τώρα ότι το καλοκαίρι του 2021 θα επιστρέψουμε σε κάποιο βαθμό κανονικότητας», δήλωσε ο Ο’Λίρι στο ταξιδιωτικό συνέδριο WTM, που γίνεται διαδικτυακά, μία ημέρα αφού η Pfizer ανακοίνωσε ότι το πειραματικό της εμβόλιο κατά της Covid-19 ήταν αποτελεσματικό κατά 90% στις δοκιμές.

Ήπια άνοδος στις αγορές της Ασίας

Ήπια άνοδο κατέγραψαν τα χρηματιστήρια της Ασίας, μετά το ράλι που πυροδότησε σε Ευρώπη και Wall η ανακοίνωση των Pfizer - BioNTech για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου που αναπτύσσουν κατά του κορωνοϊού.
Ο Asia Dow ενισχύθηκε +0,8% στις 3.552 μονάδες.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,26% στις 24.905 μονάδες.
Ο ευρύτερος δείκτης Topix, ενδεικτικός της γενικής τάσης, έκλεισε με άνοδο +1,12% στις 1.700,80 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε κέρδη +0,9% στις 26.243 μονάδες.
Στην Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε -0,4% στις 3.360 μονάδες.
Ο Sensex σημείωσε άνοδο +1,55% στις 43.248 μονάδες.
Άνοδο καταγράφουν οι τιμές του πετρελαίου, με το αμερικανικό αργό να ενισχύεται 0,6% στα 40,52 δολ. το βαρέλι και το πετρέλαιο τύπου brent να διαπραγματεύεται στα 42,7 δολ. το βαρέλι, με άνοδο 0,7%.
Σε μακροοικονομικό επίπεδο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή (CPI) στην Κίνα κατέγραψε ετήσια αύξηση 0,5% τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας.
Η τιμή του δείκτη αποτελεί ουσιαστικό εργαλείο μέτρησης για την πορεία του πληθωρισμού.
Η αύξηση αυτή, είναι μικρότερη από την αύξηση 1,7% που είχε καταγραφεί το Σεπτέμβριο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->