Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Δεν αναγνωρίζει τον Biden ως εκλεγμένο πρόεδρο ο επικεφαλής της Γερουσίας McConnell

ΗΠΑ: Δεν αναγνωρίζει τον Biden ως εκλεγμένο πρόεδρο ο επικεφαλής της Γερουσίας  McConnell
Ο γερουσιαστήςMitch McConnell επικαλείται το δικαίωμα του Trump να εξετάσει δικαστικά την ακεραιότητα της εκλογικής διαδικασίας
Ο ηγέτης της ρεπουμπλικανικής πλειοψηφίας της αμερικανικής Γερουσίας, Mitch McConnell σε μια προσπάθεια να κρατήσει ενωμένο το κόμμα δήλωσε σήμερα 9 Νοεμβρίου 2020 ότι ο πρόεδρος Trump έχει απόλυτο δικαίωμα να διερευνήσει τυχόν «παρατυπίες» στις προεδρικές εκλογές της περασμένης εβδομάδας (3/11).
Σε ομιλία του στην Γερουσία ο Ρεπουμπλικανός ηγέτης δεν αναγνώρισε τον Δημοκρατικό Joe Biden ως εκλεγμένο πρόεδρο και την Kamala Harris ως εκλεγείσα αντιπρόεδρο.
«Ο πρόεδρος Trump έχει απόλυτο δικαίωμα να διερευνήσει ισχυρισμούς για παρατυπίες και να σταθμίζει τις νομικές του επιλογές», δήλωσε ο McConnell.
Καθώς το ζήτημα της ομαλής μετάβασης της εξουσίας έχει διχάσει ακόμη και το ίδιο το επιτελείο του Trump τις επόμενες ημέρες αναμένονται σημαντικές εξελίξεις: εάν το ρεπουμλικανικό κόμμα υιοθετήσει τη ρητορική του Trump είτε θα αποστασιοποιηθεί από αυτόν και την τετραετία του.
Νωρίτερα σήμερα, δύο ακόμη Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές, συνεχάρησαν τον Biden για την «προφανή νίκη» του στις εκλογές η Susan Collins και ο Ben Sasse, με την Collins να τονίζει τη σημασία της ομαλής μετάβασης της εξουσίας για να διασφαλιστεί ότι ο εκλεγμένος πρόεδρος και η Harris θα είναι έτοιμοι να κυβερνήσουν από τις 20 Ιανουαρίου, ημέρα ορκωμοσίας του νέου προέδρου των ΗΠΑ.
Η Collins, που κέρδισε την προηγούμενη εβδομάδα την επανεκλογή της στην Γερουσία, τόνισε και αυτή πως παρόλα αυτά ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος Trump πρέπει να έχει την ευκαιρία να αμφισβητήσει νομικά τα αποτελέσματα των εκλογών της Τρίτης.

Τα δύο στρατόπεδα

Ο Trump δεν έχει παραδεχτεί την ήττα του και το επιτελείο του έχει εξαπολύσει πολυμέτωπο νομικό αγώνα ενάντια στο εκλογικό αποτέλεσμα, με ισχυρισμούς περί εκλογικής απάτης χωρίς όμως να προσφέρουν κανένα αποδεικτικό στοιχείο.
Μετά την Collins και τον Sasse, τέσσερις Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές έχουν ήδη συγχαρεί τον Biden.
Οι άλλοι δύο είναι η Lisa Murkowski από την Αλάσκα και ο πρώην προεδρικός υποψήφιος Mitt Romney από την Γιούτα.
Οι περισσότεροι γερουσιαστές από το Ρεπουμπλικανικό κόμμα έχουν αποφύγει μέχρι στιγμής να σχολιάσουν δημόσια το αποτέλεσμα, αφότου μεγάλοι αμερικανικοί δημοσιογραφικοί οργανισμοί κήρυξαν νικητή των εκλογών τον Biden, με βάση την μέχρι τώρα καταμέτρηση των ψήφων.
Άλλοι Ρεπουμπλικάνοι, όπως ο γερουσιαστής Lindsey Graham, παροτρύνουν τον Τραμπ να συνεχίσει τη μάχη.
Ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων Kevin McCarthy δήλωσε στο Fox News χθες Κυριακή (10/11) ότι «κάθε ένδικη προσφυγή πρέπει να εξεταστεί» προτού οι Αμερικανοί μπορούν να αποφασίσουν «ποιος κέρδισε τις εκλογές».

www.bankingnews.g

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης