Τελευταία Νέα
Διεθνή

Pfizer στους ΝΥΤ: Δεν πήραμε ποτέ χρήματα από τον Trump

Pfizer στους ΝΥΤ: Δεν πήραμε ποτέ χρήματα από τον Trump
Αιχμές για το χρόνο ανακοίνωσης αφήνει με ανάρτησή του ο πρόεδρος Trump
Λένε ότι η νίκη έχει πολλούς πατέρες και ένας από αυτούς, οι ΗΠΑ μετά την αισιόδοξη ανακοίνωση από την Pfizer για την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της έμμεσα, διά στόματος Mike Pence προσπάθησε να καρπωθεί ένα μέρος της.
Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος Trump σε ανάρτησή του άφηνε αιχμές για το χρόνο που η εταιρία «επέλεξε» να κάνει την ανακοίνωση, ωθώντας τη Pfizer, όπως αναφέρει το Bloomberg, να ξεκαθαρίσει με ανακοίνωσή της ότι δεν ήταν ποτέ μέρος της επιχείρησης «Operation Warp Speed» του Trump  και πως πριν τις εκλογές δεν είχαν ολοκληρωμένη την εικόνα των αποτελεσμάτων για να προβεί σε οποιαδήποτε ανακοίνωση.
Image
Image
Τον περασμένο Ιούλιο, ο Donald Trump έσπευσε να προαναγγείλλει μία συμφωνία, ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων, για να διασφαλίσει εκατομμύρια δόσεις εμβολίου των εταιρειών Pfizer και Biontech.
Λίγα 24ωρα αργότερα, ο αμερικανικός φαρμακευτικός κολοσσός υπογράμμισε ότι δεν θα λάβει χρήματα από την αμερικανική κυβέρνηση αν δεν αποδειχθεί η ασφάλεια και η αποτελεσματικότητα του εμβολίου και δεν παρασκευαστεί με επιτυχία.
Η συμφωνία αυτή επέτρεπε στην κυβέρνηση των ΗΠΑ να αποκτήσει επιπλέον 500 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, ανακοίνωσαν το υπουργείο Υγείας & Ανθρωπίνων Πόρων (HHS) και το υπουργείο Άμυνας.
 
Επιχείρηση Ταχύτητα του Φωτός

Η «Επιχείρηση Ταχύτητα του Φωτός» ήταν το φιλόδοξο σχέδιο του Trump που ενώνει δυνάμεις ιδιωτικών φαρμακευτικών εταιρειών, κυβερνητικών υπηρεσιών και του στρατού, για να βοηθήσει στην επιτάχυνση της ανάπτυξης ενός αποτελεσματικού εμβολίου κατά της νόσου Covid-19 και στη διανομή 300 εκατομμυρίων δόσεων εμβολίων, με τις πρώτες δόσεις να είναι διαθέσιμες από τον Ιανουάριο του 2021.
Σήμερα, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ έσπευσε να χαιρετήσει την ανακοίνωση των δύο εταιρειών σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του εμβολίου ενώ, η Pfizer έσπευσε να κρατήσει αποστάσεις από την πρωτοβουλία του Trump και το φιλόδοξο σχέδιό του: «Operation Warp Speed» - Επιχείρηση Ταχύτητα του Φωτός» - του Λευκού Οίκου.
Όπως αναφέρει το «Newsweek», η Kathreen Jansen, επικεφαλής της έρευνας και ανάπτυξης εμβολίων στην Pfizer, ξεκαθάρισε στους «New York Times» ότι: «Δεν έχουμε πάρει ποτέ χρήματα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ ή από κανέναν», προσθέτοντας ότι η Pfizer δεν ήταν ποτέ μέρος της επιχείρησης «Operation Warp Speed» του Trump.
Υπενθυμίζεται ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος Albert Bourla έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι ο φαρμακευτικός κολοσσός έχει αποφύγει επανειλλημένα να λάβει χρήματα Αμερικανών φορολογουμένων για ερευνητικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς.
«Ήθελα να απελευθερώσω τους επιστήμονες μας από οποιαδήποτε γραφειοκρατία», είχε δηλώσει ο Bourla σε συνέντευξή του στο «Face the Nation» του CBS στις 16 Σεπτεμβρίου.
«Όταν παίρνεις χρήματα από κάποιον, αυτό έρχεται πάντα με όρους.
Θέλουν να δουν πώς προχωράμε, τι είδους κινήσεις πρόκειται να κάνουμε.
Θέλουν αναφορές.
Δεν ήθελα να έχω κάτι τέτοιο.
«Βασικά τους έδωσα ένα ανοιχτό βιβλίο επιταγών, ώστε να ανησυχούν μόνο για επιστημονικές προκλήσεις και για τίποτε άλλο.
Ήθελα βεβαίως να κρατήσω την Pfizer εκτός πολιτικής», πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης