Τελευταία Νέα
Διεθνή

Α.Bourla: Ο Έλληνας CEO της Pfizer - U.Sahin: Ο Τούρκος CEO της BioNTech

Α.Bourla: Ο Έλληνας CEO της Pfizer - U.Sahin: Ο Τούρκος CEO της BioNTech
Το ελπιδοφόρο εμβόλιο της Pfizer / BioNTech σύμβολο μιας επιτυχημένης... ελληνοτουρκικής συνεργασίας
Αισιοδοξία και ελπίδα απρόσμενη, πέρα από κάθε προσδοκία χαρίζουν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών μεγάλης κλίμακας, για το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, που αναπτύσσουν οι εταιρείες Pfizer και BioNTech SE, καθώς το εμβόλιο αποδείχθηκε πάνω από 90% αποτελεσματικό στα πρώτα 94 άτομα που μολύνθηκαν από τον νέο κορωνοϊό και ανέπτυξαν τουλάχιστον ένα σύμπτωμα, ανέφεραν οι εταιρείες τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου, δημιουργώντας χαμόγελα στην ανθρωπότητα.
Pfizer και BioNTech SE, εδώ και μήνες, δίνουν μάχη με τον χρόνο και τον κορωνοϊό, όπως και δεκάδες εταιρίες στον κόσμο, ωστόσο έχουν καταφέρει, όπως φαίνεται να μειώσουν την απόσταση από την παροχή ουσιαστικής βοήθειας στον κόσμο με μια σημαντική ανακάλυψη που θα «πολεμήσει» τον κορωνοϊό, ο οποίος έχει δημιουργήσει μια παγκόσμια κρίση.

Ο Έλληνας της Pfizer, οι Τούρκοι της BioNTech
Γνωρίζουμε ήδη ότι πίσω από την Pfizer βρίσκεται ο ελληνικής καταγωγής, Albert Bourla, όπως έγραψε το ΒΝ νωρίτερα, ωστόσο πίσω από το τιμόνι της  BioNTech είναι ένα ζευγάρι Τούρκων ο Uğur Şahin και η σύζυγός του Özlem Türeci.
Όπως αναφέρει η Daily Sabah, ο 55χρονος CEO της BioNTech, Uğur Şahin, είναι γιος ενός Τούρκου μετανάστη, που εργαζόταν σε εργοστάσιο της Ford στην Κολωνία.
Ο Şahin με επιμονή έκανε πραγματικότητα το παιδικό του όνειρο να σπουδάσει ιατρική.
Δούλεψε σε νοσοκομεία, που παρέχουν ιατρική εκπαίδευση και κατάρτιση στην Κολώνια και στο Χόμπουργκ.
Η γνωριμία με την 53χρονη Özlem Türeci, κόρη ενός Τούρκου γιατρού που είχε μεταναστεύσει στη Γερμανία, έγινε στο Πανεπιστήμιο Saarland στο Χόμπουργκ.
Το ζευγάρι παντρεύτηκε το 2002 και έχει μία κόρη.
Σε μια συνέντευξη της στην Süddeutsche Zeitung, η Türeci είπε ότι αυτή και ο σύζυγός της ξεκίνησαν την ημέρα του γάμου τους με εργαστηριακές ρόμπες και συνέχισαν την έρευνά τους, μετά από μια σύντομη στάση στο γραφείο μητρώου.
Ως ιατρός και ανοσολόγος, η Δρ.Türeci ηγήθηκε της δικής της ερευνητικής ομάδας με τον καθηγητή Uğur Şahin στο Πανεπιστήμιο του Μάιντς της Γερμανίας, από το 2000.
Türeci και Şahin επικεντρώθηκαν στην καταπολέμηση του καρκίνου και προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν τη μοναδική γενετική σύνθεση κάθε όγκου.

Το πάθος για την ιατρική έρευνα και την ογκολογία αποτέλεσε το κοινό τους πάθος και η πορεία προς την BioNTech

Το 2001 ίδρυσαν την Ganymed Pharmaceuticals για την ανάπτυξη αντισωμάτων κατά του καρκίνου, με τον Şahin, να συνεχίζει να διδάσκει και στο πανεπιστήμιο του Μάιντς μη εγκαταλείποντας ποτέ ακαδημαϊκή έρευνα και διδασκαλία.
Σε συνέντευξή της στο Labiotech.eu, το 2017, η Türeci είχε μιλήσει για την απόφαση να κάνουν στροφή στο επιχειρείν.
«Η μετάβαση ήταν σίγουρα δύσκολη, ως επιστήμονας και ιατρός που εκπαιδεύτηκε στην πανεπιστημιακή κοινότητα, αλλά νομίζω ότι αυτό αντιμετωπίζει κάθε επιστήμονας όταν αποφασίζει να κάνει αυτά τα βήματα για την ίδρυση μιας εταιρείας.
Πρέπει, βασικά, να μάθει ένα σύνολο δεξιοτήτων που χρειάζεστε στη δουλειά.
Τα πρώτα βήματα ήταν σίγουρα λίγο ανώμαλα.
Ιδρύσαμε την εταιρεία το 2001, σε μια εποχή όπου οι ιδιωτικές αγορές μετοχών απέτρεπαν τον κίνδυνο, πράγμα που σήμαινε ότι δεν ήταν τόσο εύκολο να κερδίσουμε επιχειρηματικά κεφάλαια και να προσλάβουμε άτομα για την εταιρεία κ.ο.κ.», είχε δηλώσει.
Η τότε χρηματοδότησή τους προήλθε από τη MIG AG, καθώς και από τους Thomas και Andreas Struengmann, οι οποίοι πούλησαν την εταιρεία γενόσημων Hexal στη Novartis το 2005 και το 2008 έρχεται η ίδρυση της BioNTech.

Η πορεία της BioNTech

Από το 2008 η ομάδα πίσω από την Ganymed στηρίζει ταυτόχρονα και την BioNTech που αναζητά ένα πολύ ευρύτερο φάσμα εργαλείων ανοσοθεραπείας κατά του καρκίνου
Το 2016 η Ganymed πωλείται στην Astellas της Ιαπωνίας προς 1,4 δισ. δολάρια και τα κεφάλαια αυτά ρίχνονται στην έρευνα.
Η ιστορία της BioNTech πήρε μια διαφορετική τροπή, όταν τον περασμένο Ιανουάριο ο Şahin βρήκε ένα επιστημονικό έγγραφο σχετικά με το ξέσπασμα κορωνοϊού στην κινεζική πόλη Ουχάν.
Τότε, είχε δηλώσει στο Manager Magazin, ότι όταν διάβασε για το ξέσπασμα Covid-19 στην Ουχάν τον Ιανουάριο, είπε στη σύζυγό του ότι «τον Απρίλιο θα πρέπει να κλείσουν τα σχολεία εδώ».
Η Γερμανία μπήκε στο πρώτο lockdown τον Μάρτιο, νωρίτερα από ό, τι είχε προβλέψει ο Şahin, αλλά μέχρι τότε η εταιρεία του είχε ήδη αναπτύξει 20 υποψήφια εμβόλια, εκ των οποίων θα δοκίμαζε τα πέντε για ανοσολογικές αντιδράσεις σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα συνοδευόμενο από 500 επιστήμονες που ονομάστηκε Lightspeed.
Οι κινήσεις της BioNTech κέρδισαν τον φαρμακευτικό γίγαντα Pfizer και την κινεζική εταιρεία Fosun ως συνεργάτες τον Μάρτιο.
Περίπου 8 μήνες μετά, Pfizer και BioNTech ανακοινώνουν ότι εμβόλιο για τον κορωνοϊό είναι πάνω από 90% αποτελεσματικό.
Μετά την είδηση για το εμβόλιο, η εφημερίδα του Βερολίνου Tagesspiegel έγραψε ότι η επιτυχία τους ήταν «βάλσαμο για την ψυχή» των Γερμανών με τουρκικές ρίζες που σπάει το στερεότυπο δεκαετιών ότι επρόκειτο για ανθρώπους χαμηλού μορφωτικού επιπέδου.

Το ζευγάρι dream-team

Türeci και Şahin παραμένουν εδώ και χρόνια πιστοί στο όραμά τους.
H Türeci στη συνέντευξή της, είχε μιλήσει για το πόσο σημαντικό είναι το κυνήγι των ονείρων.
«Ένα βασικό πράγμα που έχω μάθει είναι ότι είναι σημαντικό να έχουμε ένα όραμα και να μην το αφήνουμε.
Όταν ξεκινήσαμε, η ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου δεν ήταν και τόσο αποδεκτή φαρμακευτική ιδέα.
Αλλά κολλήσαμε σε αυτό και δεν το βάλαμε κάτω.
Μην παραιτηθείτε, προσκολληθείτε στο όραμα.
Νομίζω ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό πράγμα που έχω μάθει τα τελευταία χρόνια», ήταν το μήνυμά της.
Για τον Matthias Kromayer μέλος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας επιχειρηματικών κεφαλαίων MIG AG, των οποίων τα κεφάλαια υποστήριξαν τη BioNTech στην ίδρυσή της το 2008, η Türeci και ο Şahin είναι μια «dream team», καθώς συμφιλίωσαν τα οράματά τους με τους περιορισμούς της πραγματικότητας.
«Παρά τα επιτεύγματά του, ο Şahin δεν άλλαξε ποτέ και είναι απίστευτα ταπεινός και ευχάριστος», δήλωσε ο Kromayer, όπως σημειώνει το Reuters.
Φτάνει στις επαγγελματικές συναντήσεις φορώντας τζιν, κουβαλώντας το κράνος ποδηλάτου και το σακίδιο του.
Η BioNTech, είναι εισηγμένη στον Nasdaq, και έφτασε τα 21 δισ. δολάρια στο κλείσιμο της Παρασκευής, από 4,6 δισ. που ήταν πριν έναν χρόνο, ενώ Şahin και Türeci συγκαταλέγονται ήδη στους 100 πλουσιότερους Γερμανούς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης