Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΠΟΥ: Υπό εξέταση η μεταλλαγμένη μορφή κορωνοϊού που εντοπίστηκε στα βιζόν

ΠΟΥ: Υπό εξέταση η μεταλλαγμένη μορφή κορωνοϊού που εντοπίστηκε στα βιζόν
Η μετάλλαξη που παρουσίασε ο κορωνοϊός στα βιζόν πρέπει να μελετηθεί σωστά, προτού οι ειδικοί μπορέσουν να εξάγουν συμπεράσματα για το εάν είναι πιθανές οι επιπλοκές και τι είδους θα είναι αυτές
Την άποψη πως είναι πολύ νωρίς να κριθεί εάν η μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίστηκε σε βιζόν μπορεί να επηρεάσει το εμβόλιο, εξέφρασε ο αξιωματούχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.
Η Δανία, μεγάλος εξαγωγέας γούνας βιζόν, δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστεί να θανατώσει έως και 17 εκατομμύρια βιζόν λόγω του φόβου ότι η νέα μετάλλαξη θα εξαπλωθεί στους ανθρώπους.
«Πρέπει να περιμένουμε και να δούμε ποιες θα είναι οι συνέπειες» σημείωσε η Soumya Swaminathan, αναφέροντας πως τώρα δεν είναι ο χρόνος να αποφασίσουμε εάν η μετάλλαξη «θα επηρεάσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου ή όχι.
Προς το παρόν δεν έχουμε στοιχεία».
Η μετάλλαξη που παρουσίασε ο κορωνοϊός στα βιζόν πρέπει να μελετηθεί σωστά, προτού οι ειδικοί μπορέσουν να εξάγουν συμπεράσματα για το εάν είναι πιθανές οι επιπλοκές και τι είδους θα είναι αυτές, παρατήρησε η Maria Van Kerkhove, τεχνική υπεύθυνη για την COVID-19 στο Πρόγραμμα Έκτακτης Ανάγκης του ΠΟΥ.
«Αυτό που καταλαβαίνουμε είναι ότι τα βιζόν έχουν μολυνθεί μετά από επαφή με ανθρώπους, κυκλοφορεί στα βιζόν (σ.σ. ο ιός) και στη συνέχεια μπορεί να μεταδοθεί πάλι στον άνθρωπο.
Επομένως, υπάρχει πάντα μια ανησυχία όταν υπάρχει κυκλοφορία και μετάδοση από άνθρωπο σε ζώα και στη συνέχεια από ζώα σε ανθρώπους» είπε η ίδια.
Σύμφωνα με την ειδικό, οι μεταλλάξεις είναι φυσιολογικές και οι ειδικοί παρακολουθούν όλες τις αλλαγές στον ιό από την αρχή της εμφάνισής του.
«Σε αυτήν την περίπτωση, υπάρχει μια περίπτωση ότι ορισμένες από αυτές τις μεταλλάξεις μπορεί να έχουν κάποιες επιπτώσεις, αλλά πρέπει να κάνουμε τις κατάλληλες μελέτες για να το αξιολογήσουμε αυτό» είπε.
Δεν υπάρχουν ακόμη στοιχεία ότι αυτή η μετάλλαξη συμπεριφέρεται διαφορετικά από άλλες, δήλωσε ο Michael J. Ryan, εκτελεστικός διευθυντής του Προγράμματος Έκτακτης Ανάγκης του ΠΟΥ, ο οποίος σημείωσε πως «εξακολουθεί να είναι ο ίδιος ιός».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης