Τελευταία Νέα
Διεθνή

El - Erian: Ο πολιτικός διχασμός είναι η μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία των ΗΠΑ

El - Erian: Ο πολιτικός διχασμός είναι η μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία των ΗΠΑ
Οι εκλογές του 2020 επιβεβαίωσαν ότι οι ΗΠΑ παραμένουν μια βαθιά διχασμένη χώρα, αναφέρει με άρθρο του ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Mohamed El - Erian
Τον πολιτικό διχασμό θεωρεί, με άρθρο στους Financial Times, ο επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος της Allianz, Mohamed El - Erian, τη μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία των ΗΠΑ.
Όπως αναφέρει ο διακεκριμένος οικονομολόγοςς, στην αυγή της νέας εποχής που πρόκειται να αρχίσει με την εκλογή της νέας κυβέρνησης στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τρία πράγματα ξεκαθάρισαν σε αυτό το στάδιο, τα οποία… μυρίζουν μπελάδες για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Οι εκλογές του 2020 επιβεβαίωσαν ότι οι ΗΠΑ παραμένουν μια βαθιά διχασμένη χώρα, κάτι που υπονομεύει το μέλλον των επόμενων γενεών.
Παρά τη συλλογική αφύπνιση που συντελέστηκε εν μέσω της πανδημικής κρίσης, η οποία συντάραξε συθέμελα και την οικονομική δραστηριότητα, το κράτος φαίνεται αναποφάσιστο ως προς την κατεύθυνση σημαντικών μέτρων που πρέπει να ληφθούν.
Μάλιστα, αυτή έλλειψη βούλησης οφείλεται σε θεμελιώδεις διαφορές που έχουν να κάνουν με την αντιμετώπιση της Covid-19.
Η ανικανότητα που περιγράφει, αναφέρει ο El-Erian, οφείλεται στο διχασμένο Κογκρέσο, το οποίο τα προηγούμενα χρόνια προκάλεσε μεγάλη ζημιά.
Πάντως, εάν ο Joe Biden κατακτήσει την προεδρία, θα υπάρξει μια δύσκολη περίοδος για τον Λευκό Οίκο, μέχρι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών να αναλάβει την προεδρία.
Σημειώνεται πως δεν πρόκειται να υπάρξει συνεργασία μεταξύ της απελθούσας και της επόμενης κυβέρνησης, κάτι που θα εντείνει την αβεβαιότητα τους επόμενους μήνες.
Αυτό που εγκυμονεί περισσότερους κινδύνους δεν είναι μόνον η έλλειψη μακροπρόθεσμων μεταρρυθμίσεων, με αποτέλεσμα τη μείωση της παραγωγικότητας, αλλά και η οικονομική ανασφάλεια των νοικοκυριών και η επιδείνωση των ανισοτήτων.
Επίσης, κινδυνεύει, βραχυπρόθεσμα, η υγεία, ενώ οι Αμερικανοί προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τα σημάδια που έχει αφήσει η πανδημική κρίση.
Πέρα από τα παραπάνω, όμως, ο εθνικός διχασμός απειλεί περισσότερο από όλα τη χώρα.
Με την κεντρική κυβέρνηση ανίκανη να επιβάλει μια ομοιόμορφη πολιτική προσέγγιση, ακόμα κι αν το ήθελε, οι ΗΠΑ είναι πιθανό να βιώσουν την εμπειρία του Ηνωμένου Βασιλείου, όπου οι περιφερειακές προσεγγίσεις αποτυγχάνουν.
Φυσικά, ακολούθησαν εκτεταμένα lockdown και τα κρούσματα έχουν ξεφύγει.
Ως αποτέλεσμα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ θα υποχρεωθεί να πάρει καινούργια μέτρα, χαλαρώνοντας έτι περαιτέρω τη νομισματική της πολιτική.
Σημειώνεται πως υπάρχουν κίνδυνοι οι οποίοι δεν έχουν προεξοφληθεί.
Οι παραπάνω προκλήσεις για την αμερικανική οικονομία μεταφράζονται σε ένα πιο δύσκολο outlook τόσο σε βραχυπρόθεσμο όσο και μακροπρόθεσμο επίπεδο, κάτι που θα επιφέρει μικρότερη προσφορά και ασθενή ζήτηση.
Η μεγέθυνση της οικονομικής δραστηριότητας δεν θα είναι απλώς μικρότερη από αυτή που χρειάζεται.
Θα είναι επίσης μικρότερη και από αυτό που οι δύο αντίπαλες πολιτικές πλευρές πιστεύουν ότι είναι εφικτό να συμβεί αν εφαρμοστούν οι προσεγγίσεις τους, πυροδοτώντας ένα κύκλο αλληλοκατηγοριών που μπορεί να διαρρήξει τον κοινωνικό ιστό.
Η δραματική κατάσταση των ΗΠΑ επηρεάζει δυσμενώς την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας η οποία αναμένεται να γίνει ακόμα πιο άνιση και αβέβαιη.
Οι εσωτερικές διαιρέσεις των ΗΠΑ θα τις εμποδίσουν να αναλάβουν γρήγορα τον παραδοσιακό τους ρόλο στο να προωθούν, να επηρεάζουν και ορισμένες φορές να επιβάλουν αποτελέσματα στα πολυμερή οικονομικά φόρουμ.
Θα αυξήσουν επίσης τον κίνδυνο της αποπαγκοσμιοποίησης.
Ανεξάρτητα από το ποιος θα επικρατήσει σε αυτή την οριακή εκλογική αναμέτρηση, ο πολιτικός διχασμός των ΗΠΑ σημαίνει και μεγαλύτερες προκλήσεις για την εγχώρια οικονομία σε μια στιγμή όπου ένα δεύτερο κύμα της Covid-19 διαταράσσει ήδη την οικονομική δραστηριότητα σε μεγάλο μέρος των δυτικών πολιτειών.
Στο τέλος, η επιστήμη θα αναγκάσει τους πολιτικούς να αναλάβουν δράση αλλά ο κίνδυνος οικονομικών και χρηματοοικονομικών διαταραχών αυξάνεται σημαντικά.
Τελικά, ο συνδυασμός μιας ακόμα έκτακτης υγειονομικής κατάστασης, μιας αποδυναμωμένης οικονομίας και της αυξημένης χρηματοοικονομικής αστάθειας θα αναγκάσει τις ΗΠΑ να αναλάβουν αποφασιστική δράση – αλλά όχι προκληθεί σημαντική ζημιά στις ζωές, τις δουλειές και την ψυχική υγεία αυτής της γενιάς, και ενδεχομένως και των μελλοντικών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης