Τελευταία Νέα
Διεθνή

Έχει δίκιο ο Trump για την προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο; - Το χάος με τις επιστολικές ψήφους, η ιστορία με τον Bush και η παρέμβαση FBI

Έχει δίκιο ο Trump για την προσφυγή στο Ανώτατο Δικαστήριο; - Το χάος με τις επιστολικές ψήφους, η ιστορία με τον Bush και η παρέμβαση FBI
Μπορούν οι προεδρικές εκλογές του 2020 να οριστικοποιηθούν πραγματικά στο ανώτατο δικαστήριο;
Ο Donald Trump έχει πυροδοτήσει εκ νέου το κλίμα στις ΗΠΑ, με τις δηλώσεις του ότι θα προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας (δείτε εδώ) ώστε να οριστικοποιηθεί η...νίκη του στις προεδρικές εκλογές.
Και τα σενάρια έχουν πάρει φωτιά...
Μπορούν οι προεδρικές εκλογές του 2020 να οριστικοποιηθούν πραγματικά στο ανώτατο δικαστήριο;
Πιθανώς όχι, αναφέρουν οι περισσότεροι αναλυτές.
Το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι μόνο οι Αμερικανοί ψηφοφόροι θα αποφασίσουν για τις εκλογές.
Με όλες τις ατέλειες και τις επιπρόσθετες επιπλοκές φέτος από την πανδημία του κορωνοϊού, το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ έχει βασικά χαρακτηριστικά για να εξασφαλίσει την υψηλή συσχέτιση μεταξύ της ψηφοφορίας και του αποτελέσματος.
Είναι εξαιρετικά αποκεντρωμένο, με χιλιάδες δικαιοδοσίες στελεχωμένες από μέλη κάθε μεγάλου κόμματος, χρησιμοποιώντας διαφορετικές τεχνολογίες.
Επίσης, τα αποτελέσματα κρίνονται ανεξάρτητα, και μπορούν να αναθεωρηθούν με αμφότερες τις πλευρές και τα μέσα ενημέρωσης να παρακολουθούν τις παρατυπίες πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την ημέρα των εκλογών.
Μπορεί να χρειαστεί καιρός, αλλά οι αξιωματούχοι των εκλογών έχουν δεσμευτεί να δώσουν ακριβή μέτρηση.
Μερικές φορές, ωστόσο, οι εκλογές των ΗΠΑ είναι πολύ κοντά στο να κριθούν στα δικαστήρια, και σε μια εποχή μηδενικής κομματικότητας, οι δικαστικοί αγώνες κατά τη διάρκεια των εκλογών γίνονται όλο και πιο συνηθισμένοι.
Βέβαια, ένα τέτοιο σενάριο είναι εξαιρετικά σπάνιο για προεδρικές εκλογές.
Στην ιστορία έχουν μείνει μόνο το 1876, όταν πέντε δικαστές συμμετείχαν σε μια επιτροπή που αποφάσισε τις εκλογές του 1876 για τον Rutherford B Hayes έναντι του Samuel Tilden.
Στη σύγχρονη εποχή, συνέβη μόλις μία φορά, το 2000, όταν το κρατικό ανώτατο δικαστήριο της Φλόριντα διέταξε την εκ νέου καταμέτρηση, μετά από προσφυγή κατά του George Bush.
Οι Ρεπουμπλικάνοι αμφισβήτησαν την εντολή προσφυγής και η υπόθεση πήγε στο ανώτατο δικαστήριο, το οποίο υποστήριξε την προσφυγή και σταμάτησε την επανάληψη.

Πώς μπορεί να επιβεβαιωθεί ένα σενάριο εκλογών που θα κριθούν στο ανώτατο δικαστήριο για το 2020;

Το ανώτατο δικαστήριο έχει ήδη εκδώσει δύο σημαντικές αποφάσεις για τις εκλογές, μία που επέτρεψε την καταμέτρηση των ψήφων που ελήφθησαν στην Πενσυλβανία έως τρεις ημέρες μετά την ημέρα των εκλογών και μια δεύτερη με αποκλεισμένα ψηφοδέλτια που ελήφθησαν στο Ουισκόνσιν μετά την ημέρα των εκλογών.
Τα κατώτερα δικαστήρια έχουν εκδώσει πολλές αποφάσεις για θέματα σχετικά με την ψηφοφορία και την καταμέτρηση.
Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Πενσυλβάνια έχουν δεσμευτεί να επαναπροσφύγουν για τα ψηφοδέλτια που ελήφθησαν μετά την ημέρα των εκλογών, και εάν ωθήσουν την υπόθεση στο ανώτατο δικαστήριο, θα μπορούσαν να εξασφαλίσουν τη νίκη αυτή τη φορά.
Αλλά εάν το ανώτατο δικαστήριο καταλήξει να εμπλακεί πιο στενά στις προεδρικές εκλογές, θα ήταν πιθανό να εξεταστεί ένα ζήτημα που δεν είναι ακόμη σαφές, επειδή ουδείς γνωρίζει ποιες νομικές συγκρούσεις θα διεξαχθούν σε ποια κράτη.
Στη διαμάχη του Bush κατά του Gore (2000), οι δικηγόροι της Ρεπουμπλικανικής πλευράς ισχυρίστηκαν ότι το ανώτατο δικαστήριο είχε σφετεριστεί την εξουσία του νομοθέτη διατάσσοντας εκ νέου αγωγή.
Ωστόσο, το ίδιο το ανώτατο δικαστήριο είχε διαπιστώσει ότι τα διαφορετικά πρότυπα για την καταμέτρηση των ψήφων σε διαφορετικές κομητείες παραβίαζαν τη ρήτρα ίσης προστασίας.

Που μπορεί να στηριχθεί ο Trump

Στα τέλη Ιουλίου, η Ταχυδρομική Υπηρεσία των ΗΠΑ έγραψε σε 46 πολιτείες για να τους προειδοποιήσει ότι δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί ότι όλα τα ψηφοδέλτια θα φτάσουν εγκαίρως για να μετρηθούν.
Αυτό σημαίνει ότι αυτά τα ψηφοδέλτια θα μπορούσαν να κηρυχθούν άκυρα και κινδυνεύουν να "κρύψουν" ένα σημαντικό κομμάτι του εκλογικού σώματος.
Αυτόν τον μήνα, η Ταχυδρομική Υπηρεσία των ΗΠΑ ζήτησε διευκρινίσεις αφού τέσσερις δικαστές των ΗΠΑ εξέδωσαν προκαταρκτικές αποφάσεις που απαγόρευαν τον περιορισμό του προσωπικού στις υπηρεσίες πριν από τις εκλογές.
Και όπως προειδοποίησε η απόφαση της 27ης Σεπτεμβρίου "θα υπονόμευε την ικανότητα της Ταχυδρομικής Υπηρεσίας να παραδίδει έγκαιρα το ταχυδρομείο πριν από τις προσεχείς εκλογές".
Κάθε πολιτεία των ΗΠΑ ορίζει τη δική της προθεσμία για το πότε πρέπει να φτάσουν οι ψήφοι μέσω ταχυδρομείου και να μετρηθούν, αλλά στις βασικές πολιτείες μάχης πολλές από αυτές τις αποφάσεις αμφισβητούνται στο δικαστήριο.
Η Ταχυδρομική Υπηρεσία των ΗΠΑ αντιμετώπισε περικοπές χρηματοδότησης και προειδοποίησε ότι ενδέχεται να μην είναι σε θέση να αντιμετωπίσει την ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου

Υπερφόρτωση δικαστικών διαφορών

Οι μάχες του δικαστηρίου έχουν αυξηθεί σε κάθε ανταγωνιστική πολιτεία των ΗΠΑ, με τις διαφορές που σχετίζονται με τις εκλογές να επικεντρώνονται σε ζητήματα όπως υπογραφές μαρτύρων, ταχυδρομικές σφραγίδες αλληλογραφίας και χρήση drop box για ψηφοδέλτια.
Περισσότερες από 200 υποθέσεις που σχετίζονται με τις εκλογές εκκρεμούν επί του παρόντος στις ΗΠΑ, σύμφωνα με την ανάλυση του Reuters.
Υποβλήθηκαν επίσης τουλάχιστον 250 αγωγές που προκλήθηκαν από την πανδημία του ιού, σύμφωνα με τον καθηγητή της Σχολής Νομικής Σχολής Loyola, Justin Levitt, ο οποίος παρακολουθεί τις διαφορές.
Οι Δημοκρατικοί γενικά επιδιώκουν να μειώσουν τους περιορισμούς στην ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου, ενώ οι Ρεπουμπλικάνοι λένε ότι προσπαθούν να αποτρέψουν την παράνομη ψηφοφορία.
Και οι δύο πλευρές έχουν συγκεντρώσει τεράστιες νομικές ομάδες για να συμβουλεύουν τις δύο ομάδες εκστρατείας για πιθανές προκλήσεις, ιδίως στις βασικές καταστάσεις.
Σε πολλές πολιτείες - συμπεριλαμβανομένων των πολιτειών μάχης του Μίτσιγκαν, της Πενσυλβανίας, του Ουισκόνσιν και της Βόρειας Καρολίνας - αξιωματούχοι θα μετρήσουν τα ψηφοδέλτια που φτάνουν μετά τις 3 Νοεμβρίου, αρκεί να σφραγίζονται μέχρι την ημέρα των εκλογών.
Όμως, αν μετράται ή όχι η ψηφοφορία εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο οι τοπικοί εκλογικοί υπάλληλοι εφαρμόζουν τους κανόνες, ειδοποιούν τους ψηφοφόρους και αν επιτρέπουν τη διόρθωση σφαλμάτων.
Και οι 50 πολιτείες έχουν κεντρική εκλογική αρχή, αλλά η ψηφοφορία υποβάλλεται σε επεξεργασία από δεκάδες ξεχωριστές επαρχιακές ή δημοτικές εκλογικές υπηρεσίες εντός αυτών των πολιτειών.
Τα περισσότερα απαιτούν υπογραφή και μάρτυρα για να είναι έγκυρα.
Ωστόσο, ορισμένες Πολιτείες θα επιτρέψουν στους ψηφοφόρους να διορθώσουν την έλλειψη υπογραφής ή μάρτυρα, υπογράφοντας μια δήλωση.
Ο τρόπος με τον οποίο εφαρμόζεται μπορεί να αποφασιστεί σε τοπικό επίπεδο και πόσο μακριά οι αξιωματούχοι πηγαίνουν να επικοινωνήσουν με τον ψηφοφόρο.
Τόσο οι Ρεπουμπλικάνοι όσο και οι Δημοκρατικοί έχουν ξεκινήσει νομική δράση σε βασικά κράτη για να προσπαθήσουν να επεκτείνουν τις προθεσμίες ψηφοφορίας μέσω ταχυδρομείου ή να τις μειώσουν.

Τι γίνεται με την απάτη;

Ο Trump ισχυρίστηκε σήμερα ότι η ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου θα οδηγήσει σε εκτεταμένη απάτη, χαρακτηρίζοντας και τις ίδιες τις εκλογές ως ««απάτη».
Υπάρχουν πολύ λίγες ενδείξεις ότι η χρήση ψηφοφορίας μέσω ταχυδρομείου αυξάνει την απάτη και ο Trump δεν έχει επιχειρηματολογήσει επί αυτού.
Ωστόσο, το FBI και η υπηρεσία κυβερνοασφάλειας του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας έχουν εκδώσει μια σειρά συμβουλών τις τελευταίες εβδομάδες προειδοποιώντας τους ψηφοφόρους για πιθανά προβλήματα κατά τις εκλογές, καθώς και μέτρα για την αντιμετώπιση της απειλής ξένης παρέμβασης.
Αυτά τα ζητήματα κυμαίνονται από την εξάπλωση της διαδικτυακής παραπληροφόρησης σχετικά με την εκλογική διαδικασία - συμπεριλαμβανομένων των προθεσμιών για ψηφοφορίες μέσω ταχυδρομείου και λεπτομερειών drop-box - έως επιθέσεις στον κυβερνοχώρο που στοχεύουν σε εκλογικές υποδομές.
Ένα μήνυμα - βίντεο διάρκειας 9 λεπτών από αξιωματούχους εθνικής ασφάλειας κυκλοφόρησε επίσης για να μειώσει τις ανησυχίες σχετικά με την ψηφοφορία μέσω ταχυδρομείου.
Άλλωστε, δεν είναι λίγες οι καταγγελίες για συνεχείς προσπάθειες παρέμβασης στις εκλογές, συμπεριλαμβανομένων των ρωσικών προσπαθειών να υποτιμήσουν τον Joe Biden.

Θα καταλήξουν όλα στο δικαστήριο;

Ο Trump είπε σήμερα πολλά, ισχυριζόμενος ότι το αποτέλεσμα των εκλογών του 2020 θα μπορούσε να αποφασιστεί από το Ανώτατο Δικαστήριο.
Ο θάνατος της Ruth Bader Ginsburg πυροδότησε μια έντονη πολιτική μάχη για την αντικατάστασή της.
Για το πόσο σημαντική είναι η θέση αυτή, υπενθυμίζεται ότι το 2000, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε να σταματήσει την καταμέτρηση στη Φλόριντα, δίνοντας έτσι την προεδρία στον Ρεπουμπλικανικό George Bush.
Αυτή είναι η μόνη φορά που το δικαστήριο αποφάσισε το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης