Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κέρδισε τις εντυπώσεις ο Trump… ένα βήμα πριν τη μεγάλη εκλογική ανατροπή – Δικαίωση μόνο μίας δημοσκόπησης

Κέρδισε τις εντυπώσεις ο Trump… ένα βήμα πριν τη μεγάλη εκλογική ανατροπή – Δικαίωση μόνο μίας δημοσκόπησης
Κανείς υποψήφιος των Δημοκρατικών δεν μπόρεσε να διαμορφώσει μια στρατηγική και μια προσωπικότητα που θα μπορούσε να αντιτεθεί στον Trump
Μπορεί οι επιστολικές ψήφοι να ανατρέψουν το τελικό εκλογικό αποτέλεσμα στις ΗΠΑ, αλλά ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump έχει ήδη κερδίσει τις εντυπώσεις.
Η μάχη της καταμέτρησης των ψήφων συνεχίζεται στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, ωστόσο το μέχρι πρότινος φαβορί Joe Biden δεν δείχνει να μπορεί να επιβεβαιώσει τις δημοσκοπήσεις που του έδιναν προβάδισμα σχεδόν 7 μονάδων πριν την 3η Νοεμβρίου.
Μάλιστα, οι ίδιες οι δημοσκοπήσεις είχαν οδηγήσει το προβάδισμα του Biden ακόμη και στις 10 μονάδες.
Μόνο η δημοσκόπηση της Rasmussen έδειχνε την παραμονή των εκλογών να προηγείται ο Trump με 48% έναντι του Biden με 47%.
Στην προηγούμενη δημοσκόπηση της Rasmussen είχε προβάδισμα ο Biden 3%.
Μία ακόμη αποτυχία των εκλογικών αναλυτών είναι ότι πριν το βράδυ των εκλογών πολλοί εκτιμούσαν ότι αν ο Biden καταφέρει να κερδίσει τη Φλόριντα, ουσιαστικά έχει κερδίσει τις προεδρικές εκλογές.
Αυτό δεν συνέβη.
Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ισχύει το αντίστροφο, δηλαδή ότι η επιτυχία του Trump στη Φλόριντα προδικάζει την επανεκλογή του στον Λευκό Οίκο.
Όλα δείχνουν ότι η μάχη θα κριθεί στο αποκαλούμενο «μπλε Τείχος» των Δημοκρατικών, δηλαδή τις βιομηχανικές πολιτείες του Βορρά όπως η Πενσιλβάνια, το Μίσιγκαν ή το Ουϊνσκόνσιν, που αποτελούν παραδοσιακά προπύργια του Δημοκρατικού Κόμματος και θα πρέπει να εξασφαλίσει ο Biden, αν θέλει να κερδίσει τις εκλογές.
Με την καταμέτρηση των ψήφων πλέον να εξελίσσεται σε θρίλερ, καθώς εκκρεμούν τα σχεδόν 100 εκατ. επιστολικές ψήφοι, δηλαδή σχεδόν οι μισές, ο Trump δείχνει να κερδίζει τις εντυπώσεις.
Σε αυτές τις προεδρικές εκλογές περίπου τα δύο τρίτα των ψηφοφόρων έχουν ήδη ψηφίσει πριν από την 3η Νοεμβρίου, είτε με επιστολική ψήφο, είτε με τη διαδικασία της «πρόωρης ψήφου».
Θα χρειαστούν επομένως πολλές μέρες μέχρι να καταμετρηθούν όλες αυτές οι ψήφοι, για παράδειγμα στη Βόρεια Καρολίνα εκτιμάται ότι απαιτούνται σχεδόν εννέα ημέρες μέχρι την πλήρη καταμέτρηση.
Αναλυτές σημείωναν ότι λόγω των ιδιαιτεροτήτων του εκλογικού συστήματος (στη Φλόριντα, για παράδειγμα, η καταμέτρηση γίνεται αμέσως και ηλεκτρονικά, ενώ στην Πενσιλβάνια θα χρειαστεί ακόμη πολύς χρόνος) τα πρώτα αποτελέσματα θα φανούν ιδιαίτερα ευνοϊκά για τον Trump, αλλά η συνέχεια θα είναι καλύτερη για τον Biden.
Πάντως, ακόμη και με τους χειρισμούς του στην πανδημία του κορωνοϊού, οι οποίοι από πολλούς επικρίθηκαν, ακόμη και με τις κοινωνικές αναταραχές, ακόμη και με το φορολογικό σκάνδαλο που αποκάλυψαν εις βάρος του οι New York Times, ο Trump έδειξε ότι δεν χάνει εύκολα τον Λευκό Οίκο.
Ο Trump δείχνει να έχει καταφέρει το ασύλληπτο: να είναι ταυτόχρονα ηγέτης της κυβέρνησης και των αντικυβερνητικών.
Ο νυν πρόεδρος με τις πράξεις του έχει πυροδοτήσει τις φαντασιώσεις των πιο επικίνδυνων και βίαιων ομάδων και οργανώσεων που πάντα έμεναν στο περιθώριο και τώρα, αντιθέτως, αισθάνονται σαν αληθινοί πατριώτες, υπερασπιστές ενός προέδρου που ζητά την «απελευθέρωση» πολιτειών όπως το Μίσιγκαν ή η Βιρτζίνια, που κυβερνώνται από Δημοκρατικούς.
Βέβαια, η αντιμετώπιση του Trump από το Δημοκρατικό Κόμμα, ήταν ίσως η πιο βολική για τον ίδιο.
Κανείς υποψήφιος των Δημοκρατικών δεν μπόρεσε να διαμορφώσει μια στρατηγική και μια προσωπικότητα που θα μπορούσε να αντιτεθεί στον Trump.
Ακόμη και ο Biden ήταν μια εναλλακτική που φαινόταν «λίγη» μπροστά στον Trump και ίσως αυτός είναι και ο λόγος της σάρωσης του Trump.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης