Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Τουρκία η μεγάλη χαμένη από μια εκλογή Biden στην προεδρία των ΗΠΑ

Η Τουρκία η μεγάλη χαμένη από μια εκλογή Biden στην προεδρία των ΗΠΑ
Ο Erdopgan μεγάλος χαμένος από μια εκλογή Biden σητν προεδρία των ΗΠΑ
Η Τουρκία είναι η χώρα που έχει να χάσει περισσότερα από τον καθένα αν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ ο J. Biden, εκτιμά άρθρο που δημοσιεύεται στο Reuters.
Όπως εξηγεί αναμένεται να σκληρύνει την στάση της υπερδύναμης έναντι του Erdogan αναφορικά με τις τουρκικές επεμβάσεις στο εξωτερικό και την στενή συνεργασία με τη Ρωσία.
Επενδυτές και αναλυτές δηλώνουν ότι η τουρκική λίρα είναι ιδιαίτερα ευάλωτη στο ενδεχόμενο ο Biden να τραβήξει τη σκανδάλη των επί μακρόν απειλούμενων κυρώσεων αναφορικά με την αγορά των ρωσικών S-400, η οποία η Ουάσιγκτον υποστηρίζει ότι θέτει σε κίνδυνο την άμυνα του ΝΑΤΟ.
Η δοκιμή του συστήματος S-400 πυροδότησε σφοδρή αντίδραση από το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών και το Πεντάγωνο.
Κορυφαίοι Ρεπουμπλικάνοι και Δημοκρατικοί Γερουσιαστές κάλεσαν για κυρώσεις που μπορούν να θέσουν την τουρκική οικονομία σε περιδίνηση για δεύτερη φορά σε μια διετία.
Ο Erdogan από την πλευρά του, δηλώνει ότι δεν ανησυχεί για τις επιπτώσεις και έχει υποσχεθεί να προχωρήσει σε κυρώσεις-αντίποινα έναντι των ΗΠΑ.
Οι αμερικανικές απειλές, σημειώνει το άρθρο, ξεκίνησαν στα μέσα του 2019 όταν η Μόσχα έστειλε τα όπλα στην Τουρκία, αλλά έως τώρα έχουν μείνει… απειλές.
Εν πολλοίς αυτό οφείλεται στο ότι ο Trump διστάζει να τιμωρήσει τον Erdogan, με τον οποίο έχει συχνές τηλεφωνικές επικοινωνίες και υποστηρίζει ότι μπορεί να λύσει το θέμα μέσω διαπραγματεύσεων.
Ο Erdogan έχει αξιοποιήσει τους δεσμούς του με τον Trump για να επιδείξει στρατιωτική ισχύ στη Συρία, τη Λιβύη, την ανατολική Μεσόγειο και το Ναγκόρνο Καραμπάχ, καλύπτοντας κάποια από τα κενά που δημιούργησε η απόσυρση των τελευταίων χρόνων των ΗΠΑ από την περιοχή.
Οι σχέσεις όμως μπορεί να ψυχρανθούν αν ο Biden κερδίσει τις εκλογές.
«Μια νίκη Biden σίγουρα θα αυξήσει τον κίνδυνο για αμερικανικές κυρώσεις… και φυσικά θα επιστρέψει η αναστάτωση σε μια ήδη ασταθή χρηματοικονομική αγορά που έχει χτυπηθεί από την πανδημία», δήλωσε ο R. Kelly, περιφερειακός επικεφαλής οικονομολόγος στην EBRD.
Ένα νομοσχέδιο περιλαμβάνει κυρώσεις κατά της Τουρκίας με βάση την CAATSA έχει ως στόχο να τιμωρήσει χώρες που έχουν συναλλαγές με την Ρωσία. Η Γερουσία μπορεί να το εγκρίνει και να το στείλει στον Λευκό Οίκος ως το Δεκέμβριο θέτοντας το πλαίσιο σε Biden ή Trump να αποφασίσουν ήπιες ή σκληρές κυρώσεις την επόμενη χρονιά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης