Διεθνή

Σκάνδαλο μεγατόνων για τον Erdogan: Υπεξαίρεσε μερίσματα από την τράπεζα του Kemal Ataturk

Σκάνδαλο μεγατόνων για τον Erdogan: Υπεξαίρεσε μερίσματα από την τράπεζα του Kemal Ataturk
Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης έχει ξεσπάσει στην Τουρκία, με αφορμή κατηγορίες για υπεξαίρεση μερισμάτων της Turkiye Is Bankasi AS
Σφοδρή αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και μείζονος αντιπολίτευσης έχει ξεσπάσει στην Τουρκία, με αφορμή κατηγορίες για υπεξαίρεση μερισμάτων της τράπεζας Turkiye Is Bankasi AS, ύψους 3,7 δισεκατομμυρίων λιρών (435 εκατ. δολ.).
Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που η τουρκική οικονομία κλυδωνίζεται από την κατάρρευση του εγχώριου νομίσματος, ένα σκάνδαλο έχει να τη συνταράξει συθέμελα.
Τα μερίσματα προορίζονταν για την Ένωση για την Τουρκική Γλώσσα, αλλά και για την Ένωση για την Τουρκική Ιστορία, ανέφερε ο Murat Emir, δικηγόρος που πρόσκειται στο ρεπουμπλικανικό κόμμα της γείτονος (CHP).
Τo CHP κατέχει το 28% στη δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, που κληροδότησε τις μετοχές της στη χώρα.
Σύμφωνα, όμως, με τη διαθήκη που είχε αφήσει, τα μερίσματα θα πρέπει να πηγαίνουν στα προαναφερθέντα κοινωφελή ιδρύματα.
Τα μερίσματα δεν αφαιρούνται από τα θεσμικά όργανα, δήλωσε ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Mehmet Ersoy στους βουλευτές τη Δευτέρα 2 Νοεμβρίου.
Μεταφέρονται σε έναν λογαριασμό και το Υπουργείο Οικονομικών εργάζεται πάνω σε μια «νομική ρύθμιση» για το θέμα, είπε, χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.
Ο Τούρκος πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan έχει κάνει πολλές προσπάθειες να υφαρπάξει το μερίδιο του αντιπολιτευόμενου κόμματος, κατηγορώντας το CHP ότι εκμεταλλεύεται τη μνήμη του Ataturk.
Οι τουρκικές τράπεζες κατέβαλαν το 2020 μερίσματα για ολόκληρο το 2017, έπειτα από την οποία η κεντρική τραπεζική αρχή τους εμπόδισε να ξαναπράξουν, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης των κεφαλαιακών αποθεμάτων στο τραπεζικό σύστημα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης