Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συμφωνία Παρισιών για το κλίμα και απόσυρση των ΗΠΑ (4/11): Ποιος θα πληρώσει τελικά το τίμημα;

Συμφωνία Παρισιών για το κλίμα και απόσυρση των ΗΠΑ (4/11): Ποιος θα πληρώσει τελικά το τίμημα;
Daily Sabah: Θα μπορούσε η κίνηση απόσυρσης των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι στις 4 Νοεμβρίου 2020 να καθορίσει τις εξελίξεις;
Βρισκόμαστε σε μια ανησυχητική πορεία για να πετύχουμε έναν στόχο ορίου της θερμοκρασίας στον πλανήτη και η αυριανή ημέρα (4/11) σηματοδοτεί ένα ιστορικό σημείο στις παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα των εκλογών στις ΗΠΑ (3/11), αναλύει η φιλοκυβερνητική τουρκική εφημερίδα Daily Sabah.
Συγκεκριμένα, με αφορμή το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να γίνουν η μόνη χώρα μεταξύ περίπου 200 υπογραφόντων που αποχώρησαν από τη Συμφωνία του Παρισιού του 2015, την ιστορική συμφωνία της Σύμβασης-πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή, η εφημερίδα εξετάζει τις επιπτώσεις από αυτή την κίνηση.
Η χώρα έπρεπε να περιμένει 12 μήνες για να ολοκληρωθεί η διαδικασία απόσυρσης, ενώ από τις 4 Νοεμβρίου 2020, οι ΗΠΑ δεν θα χρειάζεται πλέον να συμμορφώνονται με τις υποχρεώσεις αυτής της συμφωνίας.

Trump και χρονοδιάγραμμα εξόδου από τις ΗΠΑ

«Οι ΗΠΑ είναι περήφανες για το ρεκόρ μας ως παγκόσμιος ηγέτης στη μείωση όλων των εκπομπών, στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας, στην ανάπτυξη της οικονομίας μας και στην εξασφάλιση ενέργειας για τους πολίτες μας.
Το δικό μας είναι ένα ρεαλιστικό και ρεαλιστικό μοντέλο », δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Mike Pompeo στο Twitter στις 4 Νοεμβρίου 2019, επιβεβαιώνοντας την παύση της συμμετοχής των ΗΠΑ στη συμφωνία.
Ωστόσο, οι «σπόροι» αυτής της αντι-κλιματικής στάσης φυτεύτηκαν πολύ πριν, ακόμη και πριν από την προεδρία του Trump.
Το πιο αξιοσημείωτο tweet του Trump για το θέμα ήρθε το 2012 όταν έγραψε στο Twitter ότι πίστευε ότι η αλλαγή του κλίματος ήταν μια φάρσα που δημιούργησε η Κίνα για να βλάψει την αμερικανική ανταγωνιστικότητα.
Η προεδρική εκστρατεία του 2016 έδειξε επίσης μεγάλη έμφαση στην αναζωογόνηση της βιομηχανίας άνθρακα, η οποία είπε ότι ήταν υπό πίεση λόγω περιβαλλοντικών κανονισμών.
Από τότε, τόσο αυτός όσο και ορισμένοι συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι, συνέχισαν να αρνούνται ή να υποτιμούν την αλλαγή του κλίματος, μια αναμφισβήτητη και επιστημονική πραγματικότητα.
Φυσικά, όταν οι ΗΠΑ κοινοποίησαν την επίσημη ειδοποίησή τους πέρυσι  (2019) για να αποσυρθούν από τη συμφωνία και ο Trump την είχε ανακοινώσει σε τηλεοπτική ομιλία την 1η Ιουνίου 2017, μόλις ένα χρόνο μετά την υπογραφή της από τη χώρα, προκαλεσε σοκ σε όλο τον κόσμο.
Ο Trump ισχυρίστηκε ότι σε περίπτωση που η συμφωνία εφαρμοστεί πλήρως, θα κόστιζε 3 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ και 6,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Οι στατιστικές δείχνουν το αντίθετο. Μια εθνική αποστολή ενεργειακής καινοτομίας που υιοθετήθηκε από τις ΗΠΑ για επενδύσεις καθαρής καινοτομίας θα μπορούσε να δημιουργήσει 1 εκατομμύριο θέσεις εργασίας, σύμφωνα με μελέτη.
Ομοίως, η έλλειψη δράσης σχετικά με τις πολιτικές για την κλιματική αλλαγή τα επόμενα 50 χρόνια αναμένεται να κοστίσει στην Αυστραλία 2,4 τρισεκατομμύρια δολάρια και πάνω από 880.000 θέσεις εργασίας, σύμφωνα με έκθεση της Deloitte Access Economics.
Γρήγορα προς το 2020, ο Trump χαρακτήρισε την κλιματική συμφωνία του Παρισιού ως «πλήρης καταστροφή από την άποψή μας» κατά τη διάρκεια της πρώτης προεδρικής του συζήτησης με τον υποψήφιο του Δημοκρατικού Biden, ενώ ο αντίπαλός του δεσμεύτηκε ότι θα διορθώσει αυτό το λάθος και θα επανέλθει στη συμφωνία εάν εκλεγεί.

Γιατί είναι τόσο σημαντική αυτή η έξοδος;

Δύο χώρες στον κόσμο, δηλαδή η Κίνα και οι ΗΠΑ, είναι υπεύθυνες για το 40% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη, σύμφωνα με μελέτες του Κοινού Κέντρου Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ολλανδικής Υπηρεσίας Περιβαλλοντικής Αξιολόγησης το 2017.
Με πληθυσμό άνω των 328 εκατομμυρίων, οι ΗΠΑ κατέχουν μόλις το 4,25% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Ωστόσο, είναι επίσης ο μεγαλύτερος ιστορικός συντελεστής στην κλιματική αλλαγή και ο δεύτερος μεγαλύτερος εκπομπός εκπομπών άνθρακα.
Image

Ποιες είναι οι επιπτώσεις της απόσυρσης των ΗΠΑ;

Η αποχώρηση των ΗΠΑ από τις δεσμεύσεις της για το κλίμα ως μέρος της συμφωνίας του Παρισιού σημαίνει ότι 3 δισεκατομμύρια τόνοι διοξειδίου του άνθρακα θα απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα κάθε χρόνο, γεγονός που θα προκαλέσει μια παγκόσμια αύξηση θερμοκρασίας περίπου 0,1 έως 0,3 βαθμούς Κελσίου.
Και σύμφωνα με το Climate Action Tracker (CAT), η απόσυρση των ΗΠΑ σημαίνει ότι οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που εκπέμπει η χώρα θα είναι τουλάχιστον 3% υψηλότερες έως το 2030, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο τον στόχο 1,5 μοιρών που έθεσαν οι επιστήμονες.
Μία από τις μεγαλύτερες ανησυχίες για την κίνηση των ΗΠΑ είναι το αποτέλεσμα της χιονοστιβάδας που έχει σε σχέση με τις διεθνείς συμφωνίες. Εάν μια χώρα αποφάσισε να παραιτηθεί από τη δέσμευσή της και να προσπαθήσει να επαναδιαπραγματευτεί την πορεία της με λιγότερες υποχρεώσεις, άλλες χώρες θα μπορούσαν επίσης να ακολουθήσουν το ίδιο, βλάπτοντας τις προσπάθειες επίτευξης παγκόσμιων στόχων για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.
Η απόσυρση των ΗΠΑ θα έχει επίσης αξιοσημείωτες επιπτώσεις στη Γη και τα οικοσυστήματά της, όπως τη γνωρίζουμε σήμερα, ανέφεραν ειδικοί.
«Η απώλεια των περισσότερων κοραλλιογενών υφάλων στον κόσμο είναι κάτι που θα ήταν δύσκολο να αποφευχθεί εάν οι ΗΠΑ παραμείνουν εκτός της διαδικασίας του Παρισιού.
Στο περιθώριο, θα δούμε έναν κόσμο με πιο ακραία κύματα θερμότητας ", δήλωσε ο επιστήμονας του κλίματος Zeke Hausfather του Breakthrough Institute στο Όκλαντ της Καλιφόρνια, όπως αναφέρεται από το AP.
Από τότε που ο Trump ανακοίνωσε τις προθέσεις του να εγκαταλείψει τη Συμφωνία του Παρισιού, αντιστρέφει όλο και περισσότερο τις περιβαλλοντικές πρωτοβουλίες που ξεκίνησαν από τους προκατόχους του.
Το Υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ διαπίστωσε ακόμη και ότι, εκτός από την επιβράδυνση που προκαλείται από το κλείδωμα COVID-19, οι εκπομπές άνθρακα στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά λιγότερο από 1% ετησίως μεταξύ 2016 και 2019.
Άλλα έθνη θα πρέπει επίσης να κάνουν περισσότερα για να περιορίσουν τη ρύπανση του άνθρακα με την έξοδο των ΗΠΑ.
«Όσον αφορά την ηγεσία, θα κάνει μια τεράστια διαφορά», δήλωσε η επιστήμονας του Πανεπιστημίου Cornell για την κλιματική αλλαγή Natalie Mahowald.
Για κάθε τόνο ρύπανσης από άνθρακα, οι ΗΠΑ υποσχέθηκαν να μειώσουν, ο υπόλοιπος κόσμος είπε ότι θα ταιριάζει με 5 τόνους. Υπό αυτήν την έννοια, οι ΗΠΑ ήταν ένα κρίσιμο μέρος της συμφωνίας, σύμφωνα με τον διαμορφωτή του κλίματος Trevor Houser από το Rhodium Group και τον επιστήμονα του κλίματος Zeke Hausfather.

«Υβρις προς την ανθρωπότητα»

Ο επίσημος λόγος τον οποίο επικαλείται η Ουάσινγκτον είναι μία άδικη για τις ΗΠΑ συμφωνία, αν και η φιλοσοφία του κειμένου είναι ότι οι χώρες ορίζουν ελεύθερα τους στόχους μείωσης της εκπομπής αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.
Στην ανακοίνωσή του, ο Pompeo το 2019 επικαλέσθηκε το άδικο οικονομικό βάρος που επιβάλλεται «στους εργαζόμενους, τις επιχειρήσεις και τους αμερικανούς φορολογούμενους».
Ομως, η αντιπολίτευση των Δημοκρατικών, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και οι ειδικοί οργίσθηκαν με την εγωιστική συμπεριφορά του δεύτερου παγκόσμιου ρυπαντή, την ώρα που η Κίνα παραμένει δεσμευμένη από την συμφωνία.
«Υβρις για την ανθρωπότητα» κατήγγειλε το Δημοκρατικό Κόμμα .
«Είναι ντροπιαστικό», έγραψε στο Twitter ο Biden, υποψήφιος για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.
«Δεν είναι κάτι περισσότερο από την τήρηση μίας κυνικής, παράλογης υπόσχεσης της προεκλογικής εκστρατείας με μοναδικό στόχο να κερδίσει την εύνοια της βιομηχανίας ορυκτών καυσίμων», δήλωσε ο δημοκρατικός γερουσιαστής Patrick Lihi

Αντιδράσεις από ΕΕ, Κίνα και Ρωσία

Η ΕΕ είναι έτοιμη «να ενισχύσει τη συνεργασία της» με τις άλλες χώρες που έχουν υπογράψει τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, τα θεμέλια της οποίας είναι στέρεα παρά την αποχώρηση των ΗΠΑ, δήλωσε τότε ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Δράση υπέρ του Κλίματος Kaniente.
«Η Συμφωνία του Παρισιού έχει στέρεα θεμέλια και είναι εδώ για να μείνει. Η ΕΕ , με τους εταίρους μας, είναι έτοιμη να ενισχύσει τη συνεργασία με όλες τις πλευρές προκειμένου να τη θέσει σε εφαρμογή», επεσήμανε ο Κανιέτε στο Twitter μία ημέρα αφού η Ουάσινγκτον επισημοποίησε την απόσυρσή της από τη Συμφωνία.
Ο Ισπανός επίτροπος διαβεβαίωσε εξάλλου ότι η ΕΕ θα συνεχίσει να εργάζεται «με τις ενδιαφερόμενες πλευρές και τις οντότητες στις ΗΠΑ που παραμένουν δεσμευμένες σε μια φιλόδοξη δράση υπέρ του κλίματος».
Με τον όρο «ενδιαφερόμενες πλευρές» οΕπίτροπος εννοεί τις αμερικανικές πόλεις και πολιτείες που είναι πεπεισμένες για την ανάγκη να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή.
Από την πλευρά της η Κίνα, η χώρα με τις μεγαλύτερες εκπομπές αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου, ανακοίνωσε ότι «λυπάται» για την απόφαση της Ουάσινγκτον.
«Ελπίζουμε οι ΗΠΑ να επιδείξουν περισσότερη υπευθυνότητα και να συμβάλουν περισσότερο στη διαδικασία της συνεργασίας, αντί να προσθέτουν αρνητική ενέργεια», επεσήμανε ο Γκενγκ Σουάνγκ εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Η κλιματική αλλαγή είναι μια κοινή πρόκληση για όλη την ανθρωπότητα, όλα τα μέλη της διεθνούς κοινότητας πρέπει να συνεργάζονται», υπογράμμισε.
Και η Ρωσία εκτίμησε ότι η απόφαση των ΗΠΑ να αποσυρθούν από τη Συμφωνία του Παρισιού επιφέρει «σοβαρό» πλήγμα σε αυτή.
«Σε ό,τι αφορά την απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία για το κλίμα, προφανώς την υπονομεύει δραματικά, διότι πρόκειται για μία χώρα με σημαντικό ποσοστό εκπομπής ρύπων και σίγουρα είναι πολύ δύσκολο να συζητήσουμε μια συμφωνία για το κλίμα χωρίς τη μεγαλύτερη οικονομία παγκοσμίως», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Peskov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης