Τελευταία Νέα
Διεθνή

Roubini: Οι εκλογές στις ΗΠΑ 3/11 θα κριθούν στα δικαστήρια - Πτώση 10% στις μετοχές

Roubini: Οι εκλογές στις ΗΠΑ 3/11 θα κριθούν στα δικαστήρια - Πτώση 10% στις μετοχές
Ο διάσημος οικονομολόγος Nouriel Roubini προβλέπει πολύμηνη δικαστική διαμάχη και πολιτική αβεβαιότητα
Το ισχυρό ενδεχόμενο οι ΗΠΑ να εγκλωβιστούν σε μια πολύμηνη και πικρή νομική διαμάχη την επομένη των προεδρικών εκλογών της 3ης Νοεμβρίου 2020 εάν τα αποτελέσματα δεν δείξουν μια ξεκάθαρη νίκη του Δημοκρατικού Joe Biden εξετάζει σε άρθρο του στο Project Syndicate ο διάσημος οικονομολόγος Nouriel Roubini.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τrump «έχει ξεκαθαρίσει ότι θα χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεση του για να νικήσει στις εκλογές: και δεδομένου του μεγάλου εύρους εργαλείων που διαθέτει η εκτελεστική εξουσία, θα μπορούσαν να το πετύχουν εάν τα αρχικά αποτελέσματά είναι κοντά και δεν δείξουν μία ξεκάθαρη νίκη του Biden».
Πιο δυσοίωνη είναι η προοπτική νομικών αμφισβητήσεων του εκλογικού αποτελέσματος, με τις δύο πλευρές να αρνούνται να υποχωρήσουν και να επιλύουν τις διαφορές τους σε μία άσχημη μάχη στα δικαστήρια, προσθέτει.
Υπενθυμίζει ότι στις αμφισβητούμενες εκλογές του 2000, χρειάστηκε μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου για να λήξει το πολιτικό θρίλερ: το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάσισε υπέρ του George Bush, ενώ ο Δημοκρατικός Gore αποδέχτηκε την ήττα του.
Αυτή την φορά, η αβεβαιότητα θα μπορούσαμε να διαρκέσει πολύ περισσότερο – ακόμα και μήνες – κάτι που σημαίνει ότι η αγορά θα μπορούσε να βρεθεί να αντιμετωπίζει σοβαρούς κινδύνους.

Συνέπειες στις αγορές και την οικονομία

Ο αναλυτής, που έγινε διάσημος κατά την διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης του 2008, εκτιμά ότι σε μια πολύμηνη διαμάχη – που θα μπορούσε να τραβήξει ακόμα και μέχρι τις αρχές του 2021 – οι μετοχές θα μπορούσαν να υποχωρήσουν έως και 10%.
Την ίδια στιγμή, προσθέτει, η παγκόσμια στροφή στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια θα οδηγήσει σε πτώση των αποδόσεων των κυβερνητικών ομολόγων και σε άνοδο των τιμών του χρυσού.
Προειδοποιεί επίσης ότι εάν ο Trump χάσει και αρχίσει να υποστηρίζει ότι υπήρξε νοθεία στις εκλογές, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα η χώρα να γνωρίσει βία και εμφύλιες διαμάχες.
«Εάν τα αρχικά αποτελέσματα την νύκτα των εκλογών δεν δείξουν αμέσως μια σαρωτική νίκη των Δημοκρατικών, ο Trump είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα υποστηρίξει ότι νίκησε στις αμφίρροπες πολιτείες πριν καταμετρηθούν όλες οι επιστολικές ψήφοι», εκτιμά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης