Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΔΝΤ προς G20: Κίνδυνος από την πρόωρη απόσυρση των δημοσιονομικών μέτρων

ΔΝΤ προς G20: Κίνδυνος από την πρόωρη απόσυρση των δημοσιονομικών μέτρων
Καλεί τις κυβερνήσεις να διατηρήσουν (με μέτρο) την πολιτική της δημοσιονομικής επέκτασης
H κρίση της πανδημίας δεν έχει τελειώσει προειδοποιεί την ομάδα του G20 (των 20 πλέον αναπτυγμένων κρατών) το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τη Δευτέρα (2/11/2020) μέσα από άρθρο στο blog του (που το υπογράφουν κορυφαία στελέχη της επιστημονικής του ομάδας, οι Oya Celasun, Lone Christiansen, και Margaux MacDonald)
Επιπλέον κάλεσε ΗΠΑ, Βρετανία και άλλες ισχυρές χώρες να αυξήσουν άμεσα το ύψος των δημοσιονομικών μέτρων τα οποία προγραμματίζουν να λάβουν.
Τυχόν πρόωρη απόσυρση της δημοσιονομικής στήριξης σε μια περίοδο συνεχιζόμενων υψηλών ποσοστών ανεργίας θα «επέβαλε περαιτέρω ζημία στα μέσα επιβίωσης των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων και θα αύξανε την πιθανότητα ενός κύματος πτωχεύσεων επιχειρήσεων, το οποίο με τη σειρά του θα ήταν δυνατόν να θέσει σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη», προειδοποίησαν ανώτεροι αξιωματούχοι του ΔΝΤ.
Στο άρθρο με τίτλο «Η κρίση δεν έχει τελειώσει, συνεχίστε να ξοδεύετε (σοφά)», επισημαίνεται η ταχεία και άνευ προηγουμένου ως προς το εύρος της δράση του G20 και των αναδυόμενων οικονομιών απέτρεψε τη περαιτέρω κλιμάκωση της κρίσης, με τις χώρες της G20 μόνο να προσφέρουν 11 τρισ. δολάρια σε υποστήριξη.
Το ΔΝΤ τον περασμένο μήνα προέβλεπε παγκόσμια συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 4,4% το 2020 και επιστροφή στην ανάπτυξη το 2021 με 5,2%, αλλά προειδοποίησε ότι η κατάσταση παραμένει ιδιαιτέρα επικίνδυνη και ότι οι κυβερνήσεις δεν πρέπει να αποσύρουν πρόωρα τα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης.
Σημειώνεται ότι μέρος της παρασχεθείσας δημοσιονομικής στήριξης είχε πλέον δοθεί είτε πρόκειται να εξαντληθεί έως το τέλος του έτους: παροχή μετρητών σε νοικοκυριά, αναβολή των πληρωμών φορολογικών υποχρεώσεων και μικρά φθηνά δάνεια προς επιχειρήσεις.

Δημοσιονομικό έλλειμμα

Σε οικονομίες όπου τα δημοσιονομικά ελλείμματα μειώθηκαν κατά 10% του ΑΕΠ φέτος, τα το έλλειμμα της κεντρικής κυβέρνησης αναμένεται να διαμορφωθεί σε πλέον του 5% του ΑΕΠ το 2021, κυρίως λόγω τυχόν απότομης απόσυρσης των μέτρων τόνωσης της οικονομικής δραστηριότητας, ανέφεραν.
«Το 2021 απαιτείται μεγαλύτερη δημοσιονομική στήριξη από ό, τι προβλέπεται σήμερα σε ορισμένες οικονομίες», δήλωσε το ΔΝΤ σε μια έκθεση προς τις χώρες της G20 που δημοσιεύθηκε επίσης τη Δευτέρα.
Έκανε ξεχωριστές αναφορές στη Βραζιλία, το Μεξικό, τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, επικαλούμενη μεγάλη μείωση στην απασχόληση σε αυτές τις οικονομίες.
Το ΔΝΤ είπε ότι τα κράτη πρέπει να διατηρήσουν την υποστήριξη σε φτωχές και ευάλωτες κοινωνικές ομάδες που πλήττονται δυσανάλογα από την κρίση, καθώς και στοχευμένη υποστήριξη σε βιώσιμες εταιρείες για τη διατήρηση της απασχόλησης.
Περιέλαβε ως παραδείγματα την Ινδία, το Μεξικό, τη Ρωσία, τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ωστόσο, προειδοποίησε να μην παρασχεθεί υποστήριξη σε εταιρείες με τρόπον ώστε να παρεμποδίζεται η μεταφορά πόρων σε τομείς που αναμένεται να γνωρίζουν σημαντική ανάπτυξη στην εποχή μετά την πανδημίας όπως οι ψηφιακές υπηρεσίες.
Εικόνα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης