Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιταλία: Πρώτα συγχώνευση, μετά κρατική διάσωση στη Monte dei Paschi

Ιταλία: Πρώτα συγχώνευση, μετά κρατική διάσωση στη Monte dei Paschi
Συνεχίζονται οι συζητήσεις στην Ιταλία για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Monte dei Paschi
Συνεχίζονται οι συζητήσεις στην Ιταλία για την κεφαλαιακή ενίσχυση της Monte dei Paschi, ενώ το Υπουργείο Οικονομικών της χώρας απορρίπτει τις πιέσεις να ρίξει περισσότερα μετρητά στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, εκτός αν υπάρξει κάποια συμφωνία συγχώνευσης.
Υπενθυμίζεται πως η Ιταλία έπρεπε να σώσει την τράπεζα το 2017.
Έτσι, τον Αύγουστο του ίδιου έτους διέθεσε 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ, για να διευκολύνει την ομαλή πορεία της προς την ιδιωτικοποίηση.
Ωστόσο, ο κυβερνών συνασπισμός της Ιταλίας διχάζεται ως προς τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθηθεί.
Μία από τις πηγές ανέφερε ότι η τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο να μεταφέρει πιστωτικούς κινδύνους έως και 2 δισεκατομμυρίων ευρώ σε όχημα ειδικού σκοπού, ώστε να ελευθερώσει κεφάλαια και να αγοράσει χρόνο.
Σημειώνεται πως η κεφαλαιακή επάρκεια της Monte dei Paschi είναι πολύ κοντά στο να σπάσει το όριο που έχουν θέσει οι πιστωτικές αρχές.
Το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών, με επικεφαλής το εξέχον μέλος του Δημοκρατικού Κόμματος (PD), Roberto Gualtieri, θέλει να χρησιμοποιήσει κρατικά κονδύλια για να υποστηρίξει τη συγχώνευση της MPS με κάποια άλλη τράπεζα, μια λύση που υποστηρίχθηκε από τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της MPS, Marco Morelli.
Η κυβέρνηση επικεντρώθηκε στην UniCredit ως μια πιθανή υποψήφια για συγχώνευση.
Το Σάββατο, το ιταλικό Υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε είδηση που διακινήθηκε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ότι είχε προσφερθεί να δώσει έως και 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ σε μετρητά στην MPS εάν η UniCredit αναλάμβανε 3 δισεκατομμύρια ευρώ της τράπεζας σε αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις.
Προς το παρόν, η UniCredit αποκλείει το ενδεχόμενο οποιασδήποτε συγχώνευσης.
«Η συμφωνία παρουσιάζει περισσότερους κινδύνους από ευκαιρίες για την UniCredit, καθώς οι νομικοί κίνδυνοι θα αυξηθούν, η ουδετερότητα CET1 (κεφάλαιο) δεν θα επιτευχθεί και ακόμη και αν υπάρξουν σημαντικές συνέργειες κόστους τα κέρδη 2022-2023 ανά μετοχή θα μειωθούν περίπου κατά 20%».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης