Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για το δεύτερο κύμα της πανδημίας την Τρίτη (3/11)

Διάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για το δεύτερο κύμα της πανδημίας την Τρίτη (3/11)
Επείγουσα η συμφωνία για το σχέδιο μέτρων ανάκαμψης ενώ δεν θα πέσουν νέα μέτρα στο τραπέζι – Κρίσιμη η ανακοίνωση από την Κομισιόν των στοιχείων γ’ τριμήνου στις 5/11
Καθώς το δεύτερο κύμα της πανδημίας κυριαρχεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, αναγκάζοντας τις κυβερνήσεις σε όλο και περισσότερες χώρες σε μερικά η καθολικά lockdowns, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συζητήσουν αύριο Τρίτη (3/11) πώς θα αντιμετωπιστούν οι ζοφερές οικονομικές συνέπειες, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.
Τον Ιούλιο, οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να δρομολογήσουν ένα σχέδιο μέτρων ανακούφισης ύψους 1,8 τρισ. ευρώ, το οποίο αναμένεται βα συμβάλει στην ανάκαμψη της οικονομίας με ορίζοντα την επόμενη 7ετία από την άνευ προηγουμένου ύφεση που καταγράφηκε εφέτος (2020).
Οι κυβερνήσεις και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαφωνούν για τις λεπτομέρειες του σχεδίου ανάκαμψης.

Επισπεύδονται τα μέτρα

«Είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι να χρησιμοποιήσουμε όλη μας τη ισχύ για να αντιμετωπίσουμε το δεύτερο κύμα της πανδημίας.
Η πρώτη μας προτεραιότητα είναι να αναπτύξουμε το σχέδιο ανάκαμψης το συντομότερο δυνατό », δήλωσε ο πρόεδρος της ομάδας υπουργών της ζώνης του ευρώ Paschal Donohoe.
Οι υπουργοί θα πραγματοποιήσουν βιντεοδιάσκεψη δύο ημέρες προτού δημοσιοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις οικονομικές προβλέψεις της για ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση των 27 κρατών - μελών όπου κατά πάσα πιθανότητα θα προβλέπεται συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας για το τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης που συμμετείχε στις προετοιμασίες για τη διάσκεψη σημείωσε ότι παρότι η συζήτηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών του δεύτερου κύματος της πανδημίας θα είναι ζωηρή δεν υπάρχουν προς το παρόν απόφαση για την ανακοίνωση πρόσθετων μέτρων σε επίπεδο ΕΕ.
Το ήδη υφιστάμενο σχέδιο της ΕΕ, το οποίο επιμερίζεται σε μακροπρόθεσμη χρηματοδότησης από τον προϋπολογισμό ύψους 1,1 τρισεκατομμυρίων ευρώ και στο ταμείο ανάκαμψης ύψους 750 δισεκατομμυρίων ευρώ, έχει «κολλήσει» εν μέσω των διαπραγματεύσεων μεταξύ των διαφόρων πρωτευουσών και των Βρυξελλών.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εστιάζουν τώρα στην επίτευξη συμφωνίας σχετικά με το πακέτο που έχει συμφωνηθεί μεταξύ των θεσμικών οργάνων της ΕΕ το συντομότερο δυνατό.
Το μεγαλύτερο μέρος των πόρων είναι πιθανό να αρχίσει να ρέει προς τις οικονομίες από τα μέσα του επόμενου έτους έως το τέλος του 2023.
Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η οι υπουργοί Οικονομικών της ζώνης του ευρώ τίθενται σαφώς υπέρ της διατήρησης των μέτρων δημοσιονομικής στήριξης προς το παρόν, ειδικά καθώς οι κανόνες της ΕΕ (Μάαστριχτ) που θέτουν όρια ως προς το μέγεθος των ελλειμμάτων και του χρέους έχουν ανασταλεί λόγω της πανδημίας.

«Προφανώς, η ώθηση στην οικονομία μέσω δημοσιονομικών μέτρων θα πρέπει να παραμείνει το επόμενο έτος (σ.σ. το 2021)», δήλωσε ο ανώτερος αξιωματούχος. «Επικρατεί μια πολύ σαφής αντίληψη ότι όποτε αποφασίζουμε να αποσύρουμε τη δημοσιονομική στήριξη, δεν πρέπει να υπάρχει ο κίνδυνος του φαινόμενου του γκρεμού αλλά θα πρέπει να γίνει σταδιακά», δήλωσε ο αξιωματούχος.


Άμεσα μέτρα

Η υποστήριξη θα χρειαστεί, διότι η Γαλλία, η Γερμανία, το Βέλγιο, η Αυστρία, η Πορτογαλία και άλλες χώρες αποφάσισαν να καταστήσουν αυστηρότερους τους περιορισμούς στην κυκλοφορία των ανθρώπων και έκλεισαν τις μη απαραίτητες επιχειρήσεις για ολόκληρο τον Νοέμβριο λόγω της αύξησης των κρουσμάτων και των νοσηλειών στις ΜΕΘ εξαιτίας του Covid-19.
Οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται επίσης να επικυρώσουν την έκτακτη ενίσχυση ύψους 540 δισεκατομμυρίων ευρώ για άτομα που επλήγησαν από την κρίση, επιχειρήσεις και τις δημόσιες υποδομές για υγειονομική υποστήριξη που αποφασίστηκε τον Απρίλιο.
Το σύνολο της ρευστότητας περιλαμβάνει 100 δισ. ευρώ για τους εργαζομένους που θα τεθούν σε καθεστώς μερικής απασχόλησης, 240 δισεκατομμύρια ευρώ υπό μορφήν εξαιρετικά φθηνού δανεισμού σε κυβερνήσεις και 200 δις. ευρώ για την παροχή ρευστότητας προς επιχειρήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης