Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΕΚΤ: Κατά 500 δισεκ. ευρώ και μέχρι το τέλος του 2021 αναμένεται να παραταθεί το πανδημικό πρόγραμμα

ΕΚΤ: Κατά 500 δισεκ. ευρώ και μέχρι το τέλος του 2021 αναμένεται να παραταθεί το πανδημικό πρόγραμμα
Περίπου έξι εβδομάδες έχουν απομείνει προτού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοινώσει τα νέα μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας
Περίπου έξι εβδομάδες έχουν απομείνει προτού η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοινώσει τα νέα μέτρα στήριξης της ευρωπαϊκής οικονομίας, με τους αναλυτές να αναμένουν πως το νέο πανδημικό πρόγραμμα θα παραταθεί κατά 500 δισεκ. ευρώ και μέχρι το τέλος του 2021.
Το ασφυκτικό χρονικό περιθώριο που έχει δώσει για την παρουσίαση των αποφάσεων που θα ληφθούν σε επίπεδο νομισματικής πολιτικής έχουν εγείρει τον προβληματισμό των αναλυτών.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, την περασμένη εβδομάδα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, δήλωσε ότι το ίδρυμα θα παράσχει την υποστήριξη που απαιτείται για την οικονομία της Ευρωζώνης, η οποία σιγά σιγά «κλείνει» για την αποτροπή της διασποράς του δεύτερου κύματος κρουσμάτων κορωνοϊού.
Ωστόσο, όπως επεσήμανε, οι γνωστές συνταγές δεν φτάνουν και χρειάζονται επιπλέον μέτρα.
Μάλιστα έκανε αναφορά στην «επαναβαθμονόμηση» των μέτρων της ΕΚΤ κατά 20 φορές.
Μοιραία, οι οικονομολόγοι έσπευσαν να αποκωδικοποιήσουν τι σημαίνει αυτή η φράση.
Ειδικότερα, αναλυτές και οικονομολόγοι συμφωνούν σε ένα πράγμα:
Το πανδημικό πρόγραμμα ύψους 1,35 τρισεκατομμυρίου ευρώ θα πάρει παράταση.
Το σχέδιο αγοράς ομολόγων, που συμφωνήθηκε σε μια έκτακτη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Μάρτιο αλλά μόνο τα μισά κονδύλια που εγκρίθηκαν έχουν χρησιμοποιηθεί έως τώρα- μπορεί να κατευνάσει το άγχος των κυβερνητικών επιτελείων των κρατών μελών.
Οι περισσότεροι οίκοι, λοιπόν, αναμένουν επέκταση του τρέχοντος προγράμματος κατά 500 δισεκ. ευρώ.
Κάποιοι, όπως οι Commerzbank, αναμένουν λιγότερα.
Σε κάθε περίπτωση, η γενική ιδέα είναι ότι θα υπάρξει παράταση έξι μηνών, έως το τέλος του 2021.
ECB programs on the balance sheet
Ορισμένοι οικονομολόγοι «βλέπουν» την πιθανότητα να ενισχυθεί και ένα άλλο πρόγραμμα ομολόγων - το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων που ξεκίνησε το 2015 για να αποτρέψει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού.
Μετά από μια σύντομη διακοπή το 2019, συνεχίστηκε και λειτουργεί με 20 δισεκατομμύρια ευρώ το μήνα, συν ένα «προσωρινό φάκελο» 120 δισεκατομμυρίων ευρώ. Προς το παρόν έχει σχεδιαστεί να εκτελείται έως το τέλος του τρέχοντος έτους.
Η ABN Amro Bank NV, η Barclays και η Pictet & Co. είναι μεταξύ εκείνων που λένε ότι το πρόγραμμα πιθανότατα θα επεκταθεί έως το 2021 και θα αυξηθεί - η Pictet λέει ότι θα μπορούσε να διπλασιαστεί στα 40 δισεκατομμύρια ευρώ τον μήνα.
Ένα πολύ πιο ακανθώδες, θέμα είναι εάν το πρόγραμμα ανοικτής αγοράς θα πρέπει να έχει την ευελιξία που διαθέτει το πανδημικό πρόγραμμα.
Ορισμένοι από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΚΤ έχουν αντιστρέψει αυτήν την ιδέα.
Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής Yves Mersch δήλωσε σε συνέδριο τη Δευτέρα ότι το πρόγραμμα πανδημίας είναι προσωρινό και το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων «δεν θα κληρονομήσει» τα χαρακτηριστικά του.
Η Pictet αναφέρει ότι είναι πιθανό η ΕΚΤ να αγοράσει τους τίτλους χρεών που έχουν εκδώσει οι λεγόμενοι έκπτωτοι άγγελοι, οι οποίοι έχουν δει την πιστοληπτική τους ικανότητα να μειώνεται σε βαθμό τέτοιο, που τα ομόλογά τους έχουν χαρακτηριστεί πλέον «σκουπίδια» (junk bond).
Ωστόσο τα ανεπιθύμητα ομόλογα προς το παρόν δεν είναι επιλέξιμα.

Τράπεζες

Η ΕΚΤ κομπάζει για τα μέτρα στήριξης που έλαβε υπέρ των ευρωπαϊκών τραπεζών, παρέχοντάς τους φθηνή ροή πιστώσεων, προκειμένου αυτές, με τη σειρά τους, να παρέχουν φθηνά δάνεια στην πραγματική οικονομία.
Η JPMorgan και άλλοι πιστεύουν ότι θα προστεθούν τρεις ακόμη λειτουργίες το επόμενο έτος, και οι όροι προσαρμόζονται έτσι ώστε οι τράπεζες να είναι πιο εύκολο να λάβουν δάνεια με επιτόκιο -1%.
Η αμερικανική τράπεζα αναφέρει ότι τα standard ασφάλειας που κρίνονται αποδεκτά για τα δάνεια θα μπορούσαν να χαλαρώσουν για να διευκολύνουν την πρόσβαση των τραπεζών σε αυτά.
Βέβαια, αυτή η γενναιοδωρία θα πυροδοτήσει νέες συζητήσεις περί ηθικού κινδύνου (αν θα πρέπει να επιτρέπεται στις τράπεζες να συνεχίσουν να πληρώνουν μερίσματα κ.λπ.).

Το επιτόκιο

Σύμφωνα με την Commerzbank, το επιτόκιο αναφοράς αναμένεται να περικοπεί κατά 10 μονάδες βάσης, ωστόσο, ο κυβερνήτης της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Robert Holzmann δήλωσε την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου ότι δεν θεωρεί αποτελεσματική τη μείωση των επιτοκίων.
Σημειώνεται πως το επιτόκιο πολιτικής είναι ήδη στο χαμηλό ρεκόρ -0,5% και δεν έχει μειωθεί καθόλου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, λόγω του φόβου ότι θα μειώσει την κερδοφορία των τραπεζών

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης